Bixia logo
Meny

Rekordmånga nya solelsproducenter i sommar

Elbolaget Bixia var tidigt ute med att köpa överskottsel från småskaliga elproducenter av sol-, vind- och vattenkraft. En strategi som visat sig vara framgångsrik och den soliga sommaren med höga elpriser har gjort att antalet nya solelsproducenter hos Bixia har ökat med över 20 procent.

Idag har elbolaget avtal med cirka 1800 producenter av förnybar el. Och antalet producenter ökar i snabb takt, främst är det nya solelsproducenter som tillkommit. 

– Sedan den första maj i år har vi skrivit avtal med 180 nya solelsproducenter. Samtidigt som antalet producenter blir fler ökar också efterfrågan på närproducerad förnybar el, säger Jesper Wendel, produktansvarig på elbolaget Bixia. 

Höga elpriser ökar intresset ytterligare
Samtidigt som sommaren varit både solig och varm har elpriset varit högre än vanligt, vilket enligt Bixia kan ha bidragit ytterligare till att fler intresserar sig för att producera egen el. 

– Jag tror att alltfler har fått upp ögonen för att det faktiskt är möjligt att producera solel i Sverige. Självklart påverkar även sommarens ovanligt höga elpriser till att intresset stiger ytterligare, säger Jesper Wendel. 

Bixia välkomnar den klimatdebatt som följt den extrema sommaren. 

– Att läsa om klimatförändringar i media är en sak, att själv uppleva dem är en helt annan. Sedan vi lanserade närproducerad el till våra kunder för drygt fem år sedan har försäljningen ökat sakta men säkert. Men nu märker vi av att intresset bland både privatkunder och företagskunder är större än tidigare. Allt fler inser att de val man gör i vardagen faktiskt har betydelse, säger Jesper Wendel. 

Här kan du läsa mer och se var Bixias producenter finns: https://arsredovisning2017.bixia.se/#producentkarta

För mer information kontakta gärna:

Marie Lorentzon, pressansvarig Bixia, 013-20 92 63
Jesper Wendel, produktansvarig Bixia 076-8285806 

Länkar

Publicerad 2018-08-22 11:00
Uppdaterad: 16 mars 2021