Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Elpriset i oktober bara en fjärdedel av förväntat – hård press på producenter

Elpriset för oktober väntas bli runt 20 öre per kWh, vilket är betydligt mindre än vad marknadens förväntade sig, drygt 70 öre per kWh, så sent som för tre månader sedan. Ovanligt mild, blöt och blåsig väderlek och låg förbrukning i oktober har ändrat förutsättningarna. De närmaste dagarna väntas rejäl blåst, vilket kommer leda till extremt låga priser och många timmar med minuspriser.

Fjolårets rekordhöga elpriser i Sverige har i år rasat till extremt låga nivåer. Prognosen för oktober är ett snittpris i system på elbörsen Nord Pool på runt 20 öre per kWh, vilket är betydligt lägre än vad marknaden förväntade sig så sent som i somras - och mycket lägre än samma månad i fjol.

Att även oktober 2022 bjöd på milt och blåsigt väder gav, i kombination med en lugnare situation på gasmarknaden än under fjolårssommaren, elmarknaden en tillfällig respit mellan elprischockerna i augusti-september och december. Ändå blev elpriset i oktober i fjol cirka fyra gånger högre än i år, 80 öre per kWh.

– Vi har mer vind och vatten i sikte i oktober, vilket tynger elpriserna. Samtidigt hålls förbrukningen nere och därför ser elpriserna i oktober ut att bli riktigt låga, runt 20 öre per kWh. Vi kan konstatera att vi nu befinner oss på helt andra sidan av prisspannet än i fjol, då elpriserna istället var rekordhöga, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.

Lägst pris i norr

Under första två veckorna i oktober kommer elpriset i elprisområde 1 och 2 i norr landa runt 5 öre per kWh och i elområde 3 och 4 i syd runt 15 öre. I snitt väntas de första veckornas elpris ligga på strax under 10 öre i system och runt 30 öre per kWh för andra halvan.

– De låga elpriserna gynnar elkonsumenterna i hela Sverige. Det kommer att vara blåsigt även i Tyskland kommande vecka, så det är ingen risk att elpriserna i SE4 kommer att sticka i väg förrän möjligen nästa vecka, säger Johan Sigvardsson.

De närmaste dagarna kommer det bli cirka fem grader varmare än normalt, vilket dämpar förbrukningen, innan kylan återkommer under nästa vecka.

– Det kommer att blåsa riktigt ordentligt de närmaste dagarna samtidigt som förbrukningen dämpas, varför elpriserna onsdag och torsdag blir riktigt låga och det även blir en hel del timmar med minuspriser, säger Johan Sigvardsson.

Press på producenter

Samtidigt som konsumenterna kan jubla över de låga priserna är läget ansträngt för vissa producenter. Hur situationen för producenterna ser ut beror på hur stor del av produktionen de har hedgat, det vill säga prissäkrat.

– Kombinationen av låg förbrukning och hög totalproduktion av el, med riklig vind- och vattenkraft, ger ett ansträngt läge för vissa av elproducenterna. De får en väldigt låg ersättning för den del av produktionen som de inte prissäkrat och då räcker det inte ens att kärnkraften drar ned produktionen, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Den hydrologiska balansen har förbättrats sedan i sommar och ligger på runt 17 TWh för närvarande. Den fortsatta nederbörden i oktober fortsätter driva upp balansen, som i slutet av månaden väntas ligga på runt 20 TWh.

– Om väderprognoserna håller vad de lovar stärks den hydrologiska balansen ytterligare i oktober. Det innebär betydligt bättre förutsättningar för låga elpriser i första kvartalet 2024 än för ett år sedan. Terminen för system handlas just nu för 70 öre per kWh, men om det blir kallt under perioden kan vattenproducenterna återta kontrollen och elpriserna stiga. Vad som händer i Mellanöstern är heller inte oviktigt, vi behöver inte fler oroligheter på världens energimarknader, säger Johan Sigvardsson.

För mer information kontakta:

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
johan.sigvardsson@bixia.se
076-847 95 33

Presskontakt Bixia
013-20 91 40

Publicerad 2023-10-10 09:24
Uppdaterad: 17 oktober 2023