Bixia logo
Meny

Faktura och betalning

Att betala elräkningen via autogiro eller e-faktura är både praktiskt och miljövänligt, men du kan även få räkningen via Kivra eller e-post. Välj det alternativ som passar dig bäst.

Välj e-faktura eller e-postfaktura

Allt vi kan göra för miljön är viktigt, stort som litet. Istället för att skicka en pappersfaktura med posten till dig föreslår vi kort och gott att vi skickar din faktura digitalt. Det förenklar för dig, dessutom gör du miljön en tjänst. Inga papper, kuvert eller transporter behövs.

Betalsätt

Betalsätt

E-postfaktura – minskad miljöpåverkan

Fakturan kommer varje månad, precis som tidigare. Skillnaden är att den levereras till din e-postadress. På det sättet sparar vi på papper och transporter, riktigt bra för miljön*. Det enda du behöver hålla koll på är din inkorg och att betala fakturan på vanligt vis.

* Källa: Assestment of media and communication from a sustainability perspective av Åsa Moberg, KTH 2010. ISBN 978-91-7415-636-2.

E-faktura – enkelt via din internetbank

E-faktura är ett bra betalningssätt för dig som vill ha fakturan direkt till din internetbank. Där kan du bestämma när under månaden du ska göra din inbetalning och får dessutom en bra överblick på dina fakturor. Fyll i formuläret för e-faktura alternativt så kan du anmäla via din internetbank nästa gång du betalar räkningar.

Det smidigaste sättet att anmäla e-faktura är via din internetbank. Här är länkar till några av de största bankerna i Sverige.

Länsförsäkringar | Swedbank | Nordea | SEB | Handelsbanken

Autogiro – automatisk betalning

Med autogiro dras summan automatiskt från ditt bankkonto. Det enda du behöver hålla koll på är att det finns pengar på kontot. Autogiro är ett smidigt sätt att förhindra betalningspåminnelser och förseningsavgifter. För att spara på klimatet föreslår vi att du kombinerar autogiro med e-post- eller e-faktura.

Det smidigaste sättet att anmäla autogiro är via din internetbank. Nedan är länkar till några av de största bankerna i Sverige.

Länsförsäkringar | Swedbank | Nordea | SEB | Handelsbanken

Kivra - din digitala brevlåda

Bixia är anslutet till Kivra, en digital och personlig brevlåda som du kommer åt via din dator, surfplatta och mobil var du än befinner dig i världen. Det är smidigare för dig och dessutom mycket bättre för miljön när vi inte behöver skicka pappersbrev.

Kivras webbplats

Vanliga fakturafrågor

Hur ofta får jag min faktura?

Vi kan erbjuda våra elkunder fakturor kvartalsvis, varannan månad eller varje månad. Om du är osäker på hur ofta just du får fakturor eller om du vill ändra intervall, hör av dig till oss på kundservice så hjälper vi dig.

Hur gör jag en flyttanmälan?

Flyttning ska du anmäla till ditt elnätsföretag. De meddelar i sin tur oss som elhandelsföretag.

Anmäl i så god tid som möjligt, helst en månad innan själva flytten. Om du inte meddelar avflyttning i tid kan du bli betalningsskyldig för el som du egentligen inte har förbrukat. Elnätsföretaget läser av din elmätare och skickar mätarställningen till oss. När den är registrerad skapas en slutfaktura till dig och ditt elhandelsavtal avslutas.

Har du bundit ditt elpris kan du ta med avtalet till din nya adress. Kontakta Kundservice så hjälper vi dig.

Varför får jag två elfakturor?

Som kund har du två olika avtal. Det ena är ett elnätsavtal med det elnätsföretag som äger elnätet där du bor. Det andra är ett elhandelsavtal med det företag som du köper el av, ditt elhandelsföretag (exempelvis Bixia). Om elhandelsföretaget och elnätsföretaget ingår i samma koncern får du oftast bara en faktura. Annars får du två fakturor – en från elnätsföretaget och en från elhandelsföretaget.

Vad består nätavgiften av?

Elnätsföretaget tar betalt för drift och underhåll av elledningar. Eftersom du inte kan välja elnätsföretag kan du inte påverka dessa kostnader.

Ofta betalar du en avgift för abonnemang och en avgift för elöverföring per förbrukad kilowattimme (kWh). Hur mycket du betalar för abonnemanget beror bland annat på säkringens storlek, som är ett mått på hur mycket el du maximalt kan använda vid ett tillfälle. Du kan fråga en elinstallatör eller ditt elnätsföretag om du har rätt storlek på säkringen.

Bor du i lägenhet kan du vanligtvis inte ändra säkringens storlek.

Vilka fler avgifter tillkommer på min elfaktura?

Utöver dina elnäts- och elhandelskostnader tillkommer energiskatt, avgift för elcertifikat (för att gynna utbyggnad av el från miljövänliga energikällor), andra avgifter till myndigheter (för elsäkerhet, nätövervakning och elberedskap) samt moms. Energiskatten skiljer sig inom Sverige, medan avgiften för elcertifikat varierar mellan elhandelsföretagen. Momsen och andra myndighetsavgifter är samma i hela landet.

Kontakta sidansvarig