Bixia logo
Meny

Smarta energitjänster

Med våra smarta energitjänster får du elen du behöver till det mest optimala priset. Du ansluter dina elektriska produkter och när det är dags att ladda ser tjänstens algoritmer till att förbrukningen sker till lägsta möjliga kostnad.

Smart laddning

Med Smart laddning får du elen du behöver till det mest optimala priset.

Du ansluter din elbil och elbilsladdare till tjänsten via vår app "Mitt Bixia". När det är dags att ladda ser tjänstens algoritmer till att förbrukningen sker till lägsta möjliga kostnad.

Frågor och svar

Lämna förslag på förbättringar

Kommer snart

Vi vidareutvecklar Smart laddning hela tiden. Inom kort kommer:

 • Möjlighet att se besparing per laddning.
 • Graf som visar spotpris.
 • Ett mer användarvänligt och informerande gränssnitt som bland annat visar när laddningen är planerad och när den startar.
 • Möjlighet att koppla upp värmepumpar.

Ladda ner vår app "Mitt Bixia"

Det är i vår app "Mitt Bixia" du ansluter din elbil eller elbilsladdare mot vår smarta laddning och styr dem för att minska din elkostnad samt stötta balansen i elnätet. Appen är gratis för dig som är Bixiakund.

GooglePlay.png    AppStore.png

Ditt elavtal avgör fördelarna

Du kan använda tjänsten oavsett vilket elavtal du har, men fördelarna ser lite olika ut.

Timpris

Du som har ett timprisavtal har möjlighet att minska din elkostnad. Det beror på att du betalar för den el du använder varje timme, till det pris som gäller just den timmen, och tjänsten styr förbrukningen till när priset är lägre.

Bixia Framtid

Har du Bixia Framtid styrs din elkostnad inte av specifika timpriser och tjänsten påverkar därför inte din elkostnad. Däremot bidrar du till att jämna ut elförbrukningen över dygnet vilket på sikt minskar snittpriset på el om många är med och bidrar. Dessutom är du med och stöttar balansen i elnätet – ett oerhört viktigt uppdrag!

Du behöver ha en timmätt elmätare

För att använda tjänsten behöver din elmätare mäta förbrukningen per timma, inte per månad. Gör den inte det kan du ansöka om att ditt elnätsföretag ska ställa om mätaren. Det gör du antingen genom att teckna Bixia Timpris här på webben, så hjälper vi dig med ansökan, eller också kontaktar du ditt elnätsföretag själv.

Det kan ta upp till 3 månader att få mätaren utbytt.

Tänk på att!

 • Rörligt pris övergår med automatik till timpris
  Har du rörligt pris och byter till en timmätt elmätare kommer du per automatik att övergå till ett timprisavtal. Det innebär att du betalar för el per timma, inte ett snittpris av månadens timpriser som vid rörligt pris.
 • Timpris lönsamt om du kan styra stora delar av din elförbrukning
  För att ett timpris ska vara lönsamt behöver du kunna styra stora delar av din elförbrukning till när priset är lägre. Är inte det möjligt, kan ett timpris istället bli dyrare. Läs därför gärna på om avtalsformen innan du bestämmer dig.
 • Ingen skyldighet att byta tillbaka till månadsmätning
  När du väl har bytt till timmätning har ditt elnätsföretag ingen skyldighet att lägga tillbaka dig på månadsmätning om du skulle ångra dig.

Jag vill teckna elavtal

Skicka in dina förslag på förbättringar gällande Smart laddning

Vill du få återkoppling? Lämna i så fall ditt namn och din e-postadress.

Uppdaterad: 15 februari 2023
Kontakta sidansvarig