Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Bixia söker nya klimathjältar – chans till stipendium på 250 000 kronor

Har du en idé, ett projekt eller gör en insats för att påverka klimatet i rätt riktning? Då är det dags att skicka in en nominering till Bixia Klimathjälte med chans att vinna ett stipendium på 250 000 kronor från elbolaget Bixias Miljöfond. I fjol vann den ideella föreningen Fritidsbanken Sverige. Tack vare stipendiet har de kunnat öppna fler fritidsbanker som kostnadsfritt lånar ut sport- och fritidsartiklar.

Elbolaget Bixia med kontor i Linköping och Växjö, har länge jobbat med hållbarhetsfrågan och var tidiga med att främja lokala initiativ och knyta till sig lokala producenter av sol-, vind- och vattenkraft. Idag jobbar man aktivt för att fler ska använda och producera lokalproducerad förnybar el i Sverige och är redan en av Sveriges största inköpare av lokalproducerad förnybar kraft.

Privatpersoner, organisationer, föreningar och företag som har en idé eller driver ett initiativ för att göra skillnad för klimatet kan från och med mitten av maj fram till den 31 juli nominera sig själva eller sitt företag till Bixia Klimathjälte. Det går också att nominera någon annan person, som gör en viktig insats för miljön.

– Klimatförändringarna är vår tids största utmaning och för att bromsa den negativa utvecklingen krävs det att vi agerar nu. Med Bixia Klimathjälte vill vi lyfta fram och hylla innovativa och inspirerande individer och projekt som aktivt arbetar för att minska vår klimatpåverkan. Förhoppningsvis inspirerar det också fler att ta initiativ för klimatet, säger Fredrik Karlsson, projektledare på Bixia.

Hjälp från klimatforskningen

Bixia har tagit hjälp av den framstående klimatforskaren Björn-Ola Linnér, professor vid Linköpings universitet, för att ta reda på vilka nomineringar som kan göra störst skillnad för klimatet.

– För att nå klimatmålen behövs en grundläggande transformation av samhället. Här behöver vi en uppsjö av nya initiativ och innovation, såväl tekniskt som socialt. Även småskaliga satsningar kan bli goda exempel för klimatomställning, säger Björn-Ola Linnér.

Förra årets klimathjältar

Förra året fick Bixia in över 350 ansökningar och det var i hård konkurrens som stipendiet gick till föreningen Fritidsbanken Sverige för deras cirkulära tänk och arbete med både social och ekonomisk hållbarhet. Sedan 2013 har Fritidsbanken kostnadsfritt lånat ut över 2 miljoner sport- och fritidsprylar till den som behöver, för att dyr utrustning inte ska vara ett hinder för en aktiv fritid.

– Våra klimathjältar är människor som brinner för vad de gör och som utöver vad de själva gör för klimatet också inspirerar andra till att bli mer klimatsmarta. Det här blir fjärde året vi delar ut stipendiet och antalet ansökningar har ökat för varje år, nu hoppas vi på ytterligare ett rekord, säger Fredrik Karlsson.

Så går nomineringen till

Nomineringarna till Bixia Klimathjälte utgörs av vissa kriterier, men vem som helst kan nomineras. Det kan vara en enskild person, en organisation, ett projekt, ett initiativ, ett företag, en idrottsklubb, en skolklass eller liknande som jobbar med följande frågor:

  • Klimatinnovationer och goda exempel
  • Att förändra beteenden hos de stora massorna
  • Hjälpa människor i andra länder, som redan har påverkats av klimatförändringarna
  • Påverkar politiker och beslutsfattare i klimatomställningen

Nominering sker via siten www.bixia.se/klimathjalte. Där kan man både nominera sig själv, sitt företag eller initiativ, och nominera andra som man tycker gjort sig förtjänta av att ta emot Bixias stipendium om 250 000 kronor. Nomineringen stänger den 31 juli 2024. Vinnaren kommer att utses av en jury bestående av medlemmar både i och utanför Bixias organisation och offentliggörs under hösten.

För att läsa mer om Bixia Klimathjälte besök https://www.bixia.se/hallbarhet/bixia-klimathjalte

För mer information kontakta:

Fredrik Karlsson, projektledare Bixia
0708-16 93 11
E-post: fredrik.karlsson@bixia.se

Presskontakt Bixia, 013-20 91 40

Publicerad 2024-05-23 09:26
Uppdaterad: 23 maj 2024