Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny

Svar på våra vanligaste frågor just nu

Just nu är det väldigt många som ringer till oss. Vi besvarar alla samtal i turordning, men tyvärr är väntetiderna längre än vanligt. Vi ber om ursäkt för detta och hoppas att svaren på våra just nu vanligaste frågor kan underlätta för dig.

Varför är elen så dyr?

Det dyra elpriset beror på flera faktorer som har inträffat samtidigt. Den främsta orsaken är det låga utbudet av gas i Europa som minskat ytterligare i takt med Rysslands svar på Europas sanktioner i och med kriget. Oron för att gasen inte ska räcka över vintern har drivit upp priset till skyhöga nivåer.

En annan orsak är att Europa haft en sommar med flera värmeböljor som kraftigt minskat övrig elproduktion via vattenkraft, kärnkraft och vindkraft. Till följd har mer fossil kraft, som är dyrare, tvingats in i produktion. Resultatet är skyhöga europeiska priser. För oss i Norden blir effekten att övriga Europa vill köpa vår billigare el – som vi då blir av med – och vid tidpunkter med låg förnybar produktion dras vi på så sätt närmare det europeiska priset.

Vi har också haft en torr sommar med vattenmagasin som är på låga nivåer på flera håll. För framför allt Norge innebär det tidvis elimport, vilket driver upp priset även för oss i Sverige.

Varför finns det olika elområden?

Sedan 2011 är Sverige indelat i fyra elområden, eller elprisområden som de också kallas.

Bakgrunden till beslutet är att elförbrukningen i södra Sverige är betydligt högre än produktionen, medan situationen är motsatt i norr. Vi transporterar därför mycket el från norr till söder vilket sker via det så kallade stamnätet. Beroende på hur stor efterfrågan på el i söder är, saknas det ibland tillräcklig kapacitet i stamnätet för att transportera tillräckligt med el.

Syftet med elområdena är att göra det mer lönsamt att producera el där det bor många människor för att minska behovet av att transportera el. Dessutom ska elomårdena främja investeringar i stamnätet för att öka kapaciteten.

Vad innebär timpris och för vem passar det?

Timpris innebär att din förbrukning har olika pris varje timme, till skillnad från ett rörligt avtal där du betalar ett snittpris av månadens timpriser.

Timpris kan vara förmånligt för dig som har möjlighet att styra när du förbrukar din el hemma. Det beror på att elpriset varierar väldigt mycket över dygnet. Genom att flytta delar av din elförbrukning till när priset är mer förmånligt, kan du minska din elkostnad avsevärt. Exempel på stora förbrukningsposter som är möjliga att styra är uppvärmning, elbilsladdning och körning av disk- och tvättmaskin.

Timprisavtal passar dock inte alla. Det krävs att du har ett intresse för att följa elprisutvecklingen och styr din förbrukning därefter. Har du inte möjlighet att göra det kan ett timpris istället bli dyrare! Timpris lönar sig heller sällan om du bor i hyres- eller bostadsrätt.

Jag har rörligt pris, är det billigare för mig att tvätta på natten?

Nej, med rörligt elpris påverkas inte fakturan av om du tvättar på dagen eller natten – det gäller endast om du har timpris. Om däremot många kunder med timpris flyttar sin förbrukning till natten bidrar det till att minska pristopparna under dagtid, vilket gynnar dig som har rörligt pris.

Vilket avtal bör jag teckna just nu?

Vårt kundcenter är experter på att guida dig till rätt elavtal utifrån dina förutsättningar och behov.

Just nu är en populär avtalsform Bixia Framtid – ett elavtal som kan liknas med en bankfond. Många kunder går ihop till en stor grupp och prissäkrar tillsammans sin förbrukning via elterminer på elbörsen. Effekten blir ett elpris som varierar från månad till månad, men våra elhandelsexperter jämnar ut svängningarna och kapar pristopparna så att det blir mer förutsägbart. Kort sagt, ett tryggt och långsiktigt stabilt elavtal där du slipper engagera dig i elprisutvecklingen.

Bixia Framtid, mer information

Vad innebär Bixia Framtid?

Bixia Framtid är vårt elavtal som ersatt fast pris. Avtalet kan liknas med en bankfond där många kunder går ihop till en stor grupp och tillsammans prissäkrar sin förbrukning via elterminer på elbörsen. Prissäkringarna görs dagligen av vårt förvaltningsteam för att skapa ett så bra elpris som möjligt för dig som kund. Vi gör jobbet, du behöver inte engagera dig alls!

Effekten blir ett långsiktigt stabilt elpris som varierar från månad till månad, men med jämnare svängningar och kapade pristoppar så att det blir mer förutsägbart. Kort sagt, ett elavtal som kombinerar tryggheten i ett fast pris med möjligheterna i ett rörligt pris.

Bixia Framtid, mer information

Kan jag när som helst byta till Bixia Framtid?

Du har möjlighet att när som helst byta till Bixia Framtid så länge du inte har ett låst pågående avtal.

Varför erbjuder ni inte elavtal med fast pris?

I nuvarande marknadssituation skulle priset i ett fastprisavtal vara väldigt högt. Det beror på att riskerna med ett fastprisavtal har ökat markant för elbolag, och denna risk behöver kunden som tecknar fastpris också vara med och betala. Med så stor osäkerhet i marknaden är det väldigt svårt att beräkna denna risk och därför erbjuder vi just nu inga fastprisavtal.

Kommer ni att säga upp mitt fastprisavtal?

Nej, vi kommer inte att säga upp ingångna fastprisavtal. Frågan har blivit aktuell i samband med att Ekonomiekot uppmärksammat att flera elbolag undersöker möjligheten att göra just det, med hänvisning till force majure. Force majurce är en juridisk term för en stor oväntad händelse – i det här fallet Rysslands invasion i Ukraina som lett till strypta gasleveranser och skenande elpriser.

Kan jag flytta med mig mitt fastprisavtal?

Nej, det är inte möjligt att flytta med ett fastprisavtal till en ny bostad. Vi agerar i enlighet med våra avtalsvillkor eftersom produkten inte längre är aktuell i vårt utbud.

Vid flytt avslutas ditt fastprisavtal kostnadsfritt i samband med att du kontaktar ditt elnätsbolag och avslutar ditt elnätsavtal. Önskar du ta med Bixia till din nya adress kan du skicka ett meddelande till oss här:

Flytta elavtal

Jag ska flytta, vad behöver jag göra?

För att avsluta ditt avtal i samband med utflytt behöver du ta kontakt med ditt elnätsbolag. Alla elnätsbolag har olika uppsägningstider för elnätsavtalet, så kom ihåg att kolla upp vad som gäller för just dig. Önskar du flytta med Bixia till den nya adressen kan du göra det här:

Flytta elavtal

För att vi ska kunna hjälpa dig digitalt med att teckna både elnätsavtal och elhandelsavtal på din nya bostad, behöver det vara minst sju dagar kvar till inflytt. Är det mindre än sju dagar kvar behöver du ta kontakt med oss via vår kundservice.

Kundservice

Elsituationen just nu

Elpriset påverkas av många olika faktorer. Just nu är det oron i omvärlden och en sommar med flera värmeböljor i Europa som bidragit till den ansträngda elsituationen. Våra elhandelsexperter förklarar mer ingående vilka faktorer som styr prisutvecklingen just nu, hur prognosen ser ut framåt och ger våra rekommendationer.

Så minskar du din elförbrukning

Att minska sin elförbrukning ger stora fördelar mot liten insats. Med enkla justeringar i vardagen kan du minska både din elkostnad och klimatpåverkan, utan att tumma på komfort. Här listar vi därför en rad bra tips på hur du kan spara energi hemma.

Bixia Framtid

Stabilt, tryggt och utan de högsta elpristopparna – säg hej till Bixia Framtid, avtalet som ersatt fast pris. Här får du ett avtal som kombinerar tryggheten i ett fast pris med möjligheterna i ett rörligt pris. Ditt elpris varierar från månad till månad, men vi jämnar ut svängningarna och kapar pristopparna så att det blir mer förutsägbart.