Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny

Bixia tecknar avtal med Cellsolar – Sveriges ledande solcellsbolag

Det senaste årets höga elpriser har gjort att allt fler privatpersoner vill producera sin egen el. Elbolaget Bixia är det elbolag i Norden som köper in störst andel förnybar el direkt från småskaliga producenter av sol- vind- och vattenkraft. Nu har Bixia tillsammans med ägarkoncernen Tekniska verken tecknat avtal med solcellsföretaget Cellsolar för att erbjuda en helhetslösning där kunderna får bra betalt för sin egenproducerade överskottsel.

 

Solceller på tak. Stefan Takac, affärsenhetschef Bixia och Mats Alsmyr, grundare och partner Cellsolar
Solceller på tak. Stefan Takac, affärsenhetschef Bixia och Mats Alsmyr, grundare och partner Cellsolar.

 

Solenergimarknaden är inne i en boom. Det byggs allt fler solcellsparker, men mest av allt installeras solceller på villatak.

– Det gröna skatteavdraget har säkert haft en positiv effekt på utvecklingen, men den främsta anledningen till boomen just nu handlar om de höga elpriserna, säger Stefan Takac, affärsenhetschef på Bixia. Dessutom blir allt fler miljömedvetna och förstår att egen produktion av el är viktigt för en hållbar framtid.

Cellsolar, som förra veckan annonserade att de fått in den tyska cleantech-plattformen 1KOMMA5° som huvudägare, har som mål att snabba på omställningen på villamarknaden till grön energi genom att skapa attraktiva erbjudanden som gynnar varje enskild villa men också samhällen, städer och länder.

– Att sätta upp solceller på taket är en stor investering för en villaägare. Ofta är prislappen över 100 000 kronor, dessutom krävs kunskap och erfarenhet av installation och montering på fastigheten. Då är det viktigt att anlita en seriös aktör som man känner sig trygg med, vilket vi har hittat i Cellsolar, säger Stefan Takac.

– Vi är mycket glada över det nya samarbetet med Bixia som innebär att våra kunder får ett bra pris för den el de inte använder själva utan säljer vidare. Vår övertygelse är att samarbeten är vägen framåt för att vi ska lyckas ställa om i den takt som krävs för att alla 1,9 miljoner villor i Sverige ska bli klimatneutrala, säger Gunnar Jönsson, VD och grundare av Cellsolar.

Den mest populära energikällan bland svenskarna

Hela 86 procent av svenskarna har en positiv inställning till solenergi, medan 81 procent är positiva till vattenkraft, 76 procent till vindkraft och 42 procent till kärnkraft. Det framgår av en undersökning som Axiom Insights gjort på uppdrag av Bixia för ett drygt år sedan.

– Runt om i världen är solel nu en stark konkurrent till fossila energislag. Potentialen på våra breddgrader är långt bättre än de flesta tror. Tillsammans med Cellsolar hoppas vi att få ännu fler villaägare att bli solelsproducenter under 2022, säger Stefan Takac.

Världen största elenergikälla år 2050

Enligt branschföreningen Svensk Solenergis beräkningar finns det cirka 100 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige. I början på förra året hade vi cirka 66 000, vilket innebär att det aldrig tidigare installerats så mycket solceller som under det gångna året. Trots det ligger vi i Sverige långt efter övriga Europa och det finns enligt branschorganisationen stora möjligheter att utvinna mer solenergi i Sverige än man gör idag.

Solenergi är vår största energikälla och kunde vi omvandla all solstrålning som når jorden under en timme så skulle det täcka världens energibehov under ett helt år. Eftersom en mycket liten del av all el som produceras idag kommer från solen, finns här en enorm utvecklingspotential. International Energy Agency (IEA) räknar med att solenergi kommer vara världens största elenergikälla år 2050.

Cellsolar är Sveriges ledande solcellsleverantör för villaägare. Målet är att alla 1,9 miljoner villaägare ska producera grön el med hjälp av solenergi innan 2030. Cellsolar levererar även ellagringslösningar och smarta laddboxar för elbilar till svenska hushåll. Cellsolar är 1Komma5°s partner i Skandinavien och ansvariga för att uppfylla företagets vision om en klimatneutral villamarknad år 2030. För mer information om Cell Solar Nordic AB, besök www.cellsolar.se

För mer information kontakta:

Stefan Takac, Affärsenhetschef på Bixia
0730-97 99 43
Stefan.takac@bixia.se

Gunnar Jönsson, Vd Cellsolar
070-734 34 54
Gunnar.jonsson@cellsolar.se

Michaela Hemgren, Presskontakt Cellsolar
0734-45 34 45
Michaela.hemgren@cellsolar.se

Publicerad 2022-02-11 08:31
Uppdaterad: 11 februari 2022