En stor del av januari och februari har präglats av högtrycksbetonat väder. Under februari har temperaturen varit fyra grader kallare än vad som är normalt för årstiden. Det har gjort att efterfrågan på el har stigit kraftigt, samtidigt som det blåser mindre än vanligt och då minskar produktionen av vindkraft.
– Det kyliga vädret ökar elanvändningen och mellan den 27 januari och 8 februari har vi importerat el för att klara efterfrågan även om vattenkraftverken har gått på högvarv. Det beror bland annat på att vi haft mindre vindkraft än normalt, istället är det dyrare produktionsslag som kol och gas som blir prissättande, förklarar Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.
I februari förra året hade vi flera vindkraftsrekord och då stod vindkraftsproduktionen för cirka 17 procent av den totala elproduktionen. I år ser det helt annorlunda ut.
– Under ett par dagar i februari har det i stort sett varit helt vindstilla. Enligt våra prognoser kommer vindkraften i februari stå för knappt 10 procent av den totala produktionen, medan vattenkraften står för närmare 60 procent, säger Johan Sigvardsson.
Lågtryck i sikte – priset sjunker
Högtrycket beräknas hålla i sig över helgen men senare under nästa vecka är ett lågtryck i sikte.
– Väderprognoserna är visserligen lite osäkra kring vilken dag som lågtrycket drar in, men åtminstone andra halvan av nästa vecka blir mildare vilket innebär att elanvändningen blir lägre samtidigt som vindkraftsproduktionen ökar. Det kommer att få ner elpriset från dagens höga nivåer, säger Johan Sigvardsson.
För mer information kontakta:
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
johan.sigvardsson@bixia.se
076-847 95 33
Marie Lorentzon, presskontakt
marie.lorentzon@tekniskaverken.se
013-20 92 63