Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Underbara Claras elskola

Sedan 2018 har vi haft glädjen att samarbeta med Underbara Clara – en inspirerande bloggare, influencer och numera Bixia-ambassadör från Västerbotten. Under åren har hon installerat solceller, byggt ett energihus och delat med sig av kloka energitips till sina följare. I Underbara Claras elskola får du lära dig mer om el och hur du använder den på ett smart sätt.

Claras enkla energispartips

40x30_IkonOrange_Kaffekopp.pngAnvänd termos

Om du brygger mer kaffe än du dricker på en gång, häll det i en termos i stället för att låta kaffebryggaren stå på. Det håller kaffet varmt utan att förbruka extra energi.

40x30_IkonOrange_Torktumlare.pngLufttorka tvätten

Visste du att det går utmärkt att torka tvätt ute även i minusgrader? Men det behöver vara minst -5 grader för att det ska funka.

40x30_IkonOrange_ Snowflake.pngVädra eller stoppa i frysen

Vissa plagg kan kanske vädras eller stoppas in i frysen i stället för att tvättas?

40x30_IkonOrange_Fisk2.pngTina maten smartare

Ska du tina mat till middagen? Lägg den i kylen på morgonen så hjälper den till att hålla temperaturen i kylskåpet nere. Vill du snabbtina någonting och inte använda micron? Lägg det i ett vattenbad med ljummet vatten, då förkortas tiden det tar att tina avsevärt.

40x30_IkonOrange_Dusch.pngDuscha snabbare!

Visste du att en dusch på tre minuter förbrukar ungefär 36 liter varmvatten, medan en dusch på 10 minuter förbrukar omrking 120 liter varmvatten? Genom att duscha snabbare kan du alltså spara mycket vatten.

40x30_IkonOrange_Hus.pngTäta kring fönster och dörrar

Täta kring fönster och dörrar och tänk på att tjocka gardiner kan isolera. Framför vår gamla ytterdörr som isolerade dåligt brukade jag ha ett ulldraperi. Det gjorde inomhusklimatet trevligare och minskade kallraset.

Läsarnas frågor

Energifrågan kan onekligen kännas komplicerad. Vad ska man välja, vad får det kosta och vad betyder egentligen timpris, spotpris, nätavgifter och elområden? Underbara Clara bad sina läsare att ställa frågor om el och energi, och in kom självklart en mängd intressanta frågor. Här nedan hittar du dem.

FAQ: Elpris

Vad består egentligen elpriset av och vad är kostnader som elnätsavgifter, energiskatter och moms?

För att köpa, sälja och transportera el till konsumenter tillkommer kostnader utöver själva elen. Dessutom är fakturan uppdelad på två områden – elnät och elhandel. Elnätsavgifterna berör kostnader för själva nätet, medan elhandel handlar om mängden el ett hushåll förbrukar.

Vad är skillnaden på elnätsbolag och elhandelsbolag?

Elnät

För att kunna transportera el behövs ledningar, kraftstationer och kablar. Det ansvarar elnätsföretagen för, vilka ingår i ett naturligt monopol. Det innebär att de sätter sina egna priser och att du inte har någon möjlighet att välja vare sig elnätsbolag eller påverka priset.

Elnätsfakturan består av fem delar:
Abonnemangsavgift – kostnaden du betalar för att få tillgång till elnätet.
Överföringsavgift – det du betalar för transporten av el till ditt hushåll.
Energiskatt – en fast kostnad som tas ut för varje kWh som du använder.
Avgifter – nätövervakningsavgift, elberedskapsavgift, elsäkerhetsavgift.
Moms på abonnemangs- och överföringsavgift.

Elhandel

Kostnaden för elhandel består alltid av elpriset, elcertifikatsavgift och moms. Elpriset består i sin tur av Nord Pools spotpris, rörliga kostnader och påslag.

Nord Pools spotpris = Det pris som elhandelsbolagen köper in elen för. Priset sätts på nordiska elbörsen och styrs bland annat av tillgång och efterfrågan.

Rörliga kostnader = De rörliga kostnaderna är direkt kopplade till elhandeln och består av myndighetsavgifter och kostnader som tillkommer i samband med inköp av el. De rörliga kostnaderna varierar från månad till månad och kan bland annat bestå av även elcertifikatsavgift, ursprungsgarantier för 100 % förnybar el, avgifter för balansansvar och handel och avgifter till Svenska kraftnät och Nord Pool.

Påslag = Påslaget lägger elhandelsbolag på för att täcka indirekta kostnader, som till exempel administrations- och systemkostnader. Påslaget består av ett antal ören per kWh.

Elcertifikatsavgift = Avgiften kan särredovisas eller bakas in i påslaget och syftar till att främja den förnybara energiproduktionen och skapar incitament för elproducenter att satsa på förnybar el.

Vad ingår i elpriset?

Vad är egentligen billigast? Att betala el per timme eller att betala ett snittpris per dygn?

Det beror helt på dina förutsättningar. Vilken boendeform du har och hur mycket el du förbrukar. Men i grova drag kan man säga så här:

Bor du i lägenhet? Då rekommenderas i princip alltid ett rörligt elavtal eftersom du ofta har en relativt låg elförbrukning och det ofta är svårt att styra det som förbrukar mest el – till exempel uppvärmningen. När du har ett rörligt elavtal följer ditt pris marknadsutvecklingen, vilket går att likna med rörlig ränta på banken. Du betalar samma pris per kilowattimme och påverkas inte av när på dygnet du förbrukar elen.

Bor du i villa eller radhus? Då finns det fler alternativ. Är du insatt i utvecklingen på elmarknaden, beredd att följa elpriset timme för timme och kan styra när du förbrukar din el? Då kan ett timprisavtal passa bra. Timprisavtal betyder att priset på elen skiftar under dygnet. Och om du lyckas anpassa din förbrukning så att uppvärmning, elbilsladdning, disk och tvättmaskin körs när elen är som billigast – ja då kan du spara pengar. Men det ställer betydligt högre krav på att du är en aktiv och medveten elkonsument. 

Vad är en normal elförbrukning för en villa? – räkna ut din förbrukning

Vad är spotpris och varför varierar elpriset så mycket?

Spotpris sätts timme för timme på nordiska elbörsen Nord Pool och är enkelt förklarat det pris som elhandelsbolagen köper in elen för. Spotpriset baseras i sin tur på bland annat tillgång och efterfrågan, och ligger till grund för det pris du som elkonsument köper elen för.

Eftersom tillgång och efterfrågan påverkar spotpriset varierar det, timme för timme, och därmed också din elräkning – även om du alltid skulle använda lika mycket el. Men spotpriset påverkas också av faktorer som hur fyllda våra vattenmagasin är, hur mycket det blåser och vad det är för temperatur ute. Säg till exempel att efterfrågan är låg och majoriteten av den tillgängliga elen kommer från vind- och vattenkraft, då blir spotpriset lägre. Är efterfrågan i stället hög och majoriteten av elen kommer från importerad kolkraft, eller andra energislag med högre produktionskostnad, blir spotpriset högre.

Allt du behöver veta om spotpris

Varför kostar el olika mycket i olika delar av landet?

Majoriteten av Sveriges elproduktion sker i norra Sverige, men här är inte efterfrågan särskilt hög. I södra Sverige är efterfrågan däremot hög – medan elproduktionen är låg. Och när elen ska transporteras från norra till södra Sverige så uppstår en hel del utmaningar. I Sverige har vi därför delat in landet i fyra elområden. Luleå SE1, Sundsvall SE2, Stockholm SE3 och Malmö SE4. Syftet med dessa elområden är att göra det mer lönsamt att producera el där det bor många människor och samtidigt minska transporterna av el. För konsumenterna kan det innebära att priset ibland är högre för boende i södra Sverige, jämfört med oss som bor i norr. Rollerna kan också vara ombytta – men tanken är att elområdena på lång sikt ska jämna ut prisskillnaderna.

Elmarknaden i Sverige – hur fungerar den?

FAQ: Elmarknaden

Hur länge kan el lagras? På vilket sätt lagras den och var?

I grunden kan inte el lagras, utan den el som produceras måste konsumeras i samma ögonblick för att inte gå till spillo. Däremot börjar batterier bli alltmer populära för att lagra el, även om det ännu främst är ett sätt för stora industrier att kapa kortvariga effekttoppar eller för att delta på något som kallas för stödtjänstmarknaden.

För att kunna lagra stora mängder el tittar man just nu på att tillverka en ny typ av energibärare med hjälp av el, nämligen vätgas. Att göra det med förnybara kraftkällor är idag väldigt dyrt och förenat med stora energiförluster.

Hur vet jag att jag får förnybar el i mitt vägguttag?

Det kan du tyvärr inte veta eftersom all el blandas i ledningarna. Däremot finns det garantier som visar vilket ursprung elen har, vilket gör att du kan vara säker på att elen du köper är förnybar om det är det som avtalet avser. Men hur funkar det då? Ja, för att en elhandlare, det vill säga ett elhandelsbolag, ska kunna garantera att elen som säljs är förnybar köper de något som kallas för ursprungsgarantier. Ursprungsgarantier köps i sin tur av producenter runt om i Sverige som producerar el från förnybara energikällor.

En megawattimme (MWh) producerad el motsvarar en ursprungsgaranti. Det innebär att en elhandlare som säljer 1 000 MWh el som är märkt med till exempel ”vindkraft” måste köp in 1 000 ursprungsgarantier från en vindkraftsproducent. Så när man har ett elavtal med 100 % förnybar el innebär det att elhandelsbolaget köper in motsvarande andel el som du förbrukar från förnybara energikällor.

Ju mer förnybar el som man väljer att köpa desto mer el från fossila energikällor kan man då ”putta ut” ur systemet. Och ökar efterfrågan så ger det elproducenterna mer incitament till att satsa på ökad produktion från förnybara energikällor.

Jag ska flytta till lägenhet. Behöver jag bry mig om vilket elbolag jag har när jag hyr? Kan jag påverka det?

En del hyresvärdar ordnar med elavtal, men i andra fall går det att välja elhandelsbolag. Och då skulle jag välja ett elbolag som sätter hållbarheten främst. Som producerar förnyelsebar el och arbetar för att öka andelen sådan el i Sverige. I en lägenhet är elförbrukningen sällan särskilt stor, vilket gör att du ofta rekommenderas ett rörligt elavtal, något som de flesta elhandelsbolag erbjuder.

Vad är en normal elförbrukning för en lägenhet?

Varför har vi 220 volt i uttaget?

Faktum är att Sverige numera har 230 volt i eluttaget, men tittar du på äldre elektriska apparater står det att de är gjorda för 220V. Förändringen beror helt enkelt på EU. När den gemensamma EU-standarden skapades blev det en kompromiss mellan brittiska standarden 240V och övriga Europas standard 220V – nämligen 230V.

Varför säljer vi el till utlandet? Vi skulle ju kunna använda det egna överskottet till att hålla priserna nere.

Det beror på flera anledningar – som att handeln med el är en fri marknad inom EU, att vårt elnät är sammankopplat med ett större och att vi inte kan lagra el. Dessutom är vi ibland beroende av att importera el.

I och med att handeln med el är en fri marknad inom EU måste elen kunna flyta fritt inom denna marknad, vilket går att jämföra med att du kan köpa till exempel kött från andra länder i matbutiken. Skulle vi inte vara uppkopplade till ett större elnät skulle vi få ett gigantiskt överskott av el i Sverige eftersom det inte går att lagra den i stora mängder. Det skulle i sin tur bidra till ett elpris på 0 öre per kilowattimme (kWh). Vid första anblicken kan det tyckas positivt, men ingen producent i världen skulle kunna tänka sig att producera el till det priset. Det skulle begränsa mängden el och bromsa den gröna omställningen och utbyggnaden av förnybar kraftproduktion.

Slutligen är Sverige ibland beroende av att importera el vid vissa tidpunkter under året. Det vore därför märkligt om vi kunde importera el, utan att exportera el när andra är i behov av den.

Elmarknaden i Sverige – hur fungerar den?

FAQ: Elavtal

Jag har ett anvisningsavtal. Vad är det egentligen?

När man själv inte har valt en specifik elhandlare så blir man automatiskt tilldelad ett avtal via det företaget som äger elnätet i det område man bor. Detta är för att man inte ska stå utan el när man till exempel flyttar in i en ny bostad. Detta avtal kallas oftast för ett ”tillsvidareavtal” eller ett ”anvisningsavtal”. Priserna för dessa avtal kan vara högre jämfört med andra elavtal så därför är det viktigt att man själv gör ett aktivt val av elavtal som passar ens behov.

Elhandelsbolaget är skyldiga att meddela dig om du har ett anvisningsavtal, men är du osäker på vilket avtal du har kan du dubbelkolla på din senaste faktura.

Vad är ett anvisningsavtal?

FAQ: Spara el

Vilken är den enskilda insats som mest kan sänka mina elkostnader? Var hittar jag uträkningar för detta?

Detta kan skilja sig från olika hushåll – men rent generellt är det så att det som förbrukar mest el också kostar mest. Så genom att sänka förbrukningen där den är som störst så kommer du få effekt. En del elhandelsbolag erbjuder data på vad i ditt hem som förbrukar mest el, medan andra bara ger en indikation. Men några saker som generellt sett drar mycket el är: Uppvärmning och varmvatten. I en villa utan fjärrvärme kan sänkt temperatur hemma till exempel ha en stor effekt på elräkningen! Bland hushållsmaskiner är det kyl, frys och diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, golvvärme och handdukstork som drar mest energi. Även hemelektronik i standby-läge är en energislukare. 

Vad drar mest el i hemmet?

Är det en myt att man alltid ska dra ut sladden för den teknik man inte använder? Hur mycket drar en ”tom” sladd egentligen?

Det är faktiskt inte en myt! Däremot handlar det inte om att några större mängder el förbrukas i standby-läge. En TV i standby drar till exempel inte mer än 0,5–3 Watt. Däremot kan mer krävande enheter som är uppkopplade mot ett nätverk eller som har smarta funktioner förbruka mer el.

Sladdar som inte har något i ”andra änden” drar dock inget förutom de som är anslutna till exempelvis en adapter eller laddare, då kan de fortfarande dra en liten mängd el. Så ja, man kan säga att allt drar el även i standby-läge och när man räknar ihop alla apparater i ett hushåll kan det bli en märkbar energikostnad över tid.

Små förändringar som att dra ur sladden kan bidra till en lite lägre elkostnad, samtidigt som det belastar elnätet lite mindre också. Men för daglig användning är det kanske inte alltid praktiskt att dra ut varje sladd. Att använda smarta strömbrytare eller grenkontakter med strömbrytare kan vara ett bekvämt sätt att stänga av flera enheter samtidigt och minska standby-strömförbrukningen.

Spara el - så minskar du din elförbrukning

FAQ: Solceller

Hur många år tar det att tjäna in kostnaden för solceller?

Det är svårt att ge ett generellt svar på detta då det beror på många olika faktorer. Som kostnaden för solcellerna, tillgängliga subventioner, storleken på anläggningen och elpriserna. Samt förstås hur soligt läge man har och var man bor! Men generellt kan man säga att det tar det mellan 5 och 15 år att tjäna in kostnaden för installationen av solceller. De senaste årens höga elpriser har dock gjort att återbetalningstiden minskat. En bra webbsida för att få översikt och svar på frågor om solceller är Energimyndighetens webbplats.

Solceller och solpaneler - allt du behöver veta

Solceller på energihuset

”Det började faktiskt som en dröm för många år sedan. En dröm om att kunna producera vår egen el och bli självförsörjande i ytterligare en bemärkelse. Och så en solig sommardag fick vi äntligen solcellerna på plats – jag åkte och handlade mat och gjorde några ärenden och när jag kom hem var allt färdigt. Det var nästan löjligt enkelt! Solcellerna köpte vi via Bixia, vi valde de på marknaden med högst effekt, och inom tio år beräknar vi att det har betalat sig. Elen vi inte använder säljer vi till Bixia."

Vem är Underbara Clara?

Sedan 2006 driver Clara Lidström bloggen Underbara Clara. Förutom bloggen driver hon flera instagramkonton och en podd, hon har även skrivit flera böcker. På en gård på Västerbottens landsbyggd bor hon med sin man Jakob, deras tre barn och en flock med får. Tillsammans driver de jordbruket Marstorps Mat.