Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Vad är kilowatt och kilowattimme?

En tjej som byter glödlampa.

En tjej som byter glödlampa.

Elpriser anges i kilowattimmar (kWh). Men vad betyder det? Och vad kostar en kWh? I den här artikeln svarar vi på några av de vanligaste frågorna kring just kilowatt och kilowattimmar.

Effekt och energi

För att förstå vad kilowatt och kilowattimmar är, behöver vi först bekanta oss med begreppen effekt och energi. Med effekt menas den mängd elenergi som en elektrisk apparat förbrukar i varje ögonblick. Ju högre effekt en apparat har, desto mer energi (eller ström) går det åt för att driva apparaten.

Effekt används också för att mäta den mängd elenergi som produceras av till exempel en solpanel eller ett vattenkraftverk. Effekt mäts i watt (W) och energi mäts i wattimme (Wh).

Vad betyder kilowatt och kilowattimme?

Kilowatt är samma sak som tusen watt. Vanligtvis mäts energi i kilowattimmar (kWh) som är tusen wattimmar. För att räkna ut hur mycket energi (ström) din apparat använder så multiplicerar du effekten (watt) med tiden du använder apparaten.

Till exempel. Om du använder en glödlampa med 60 watt i 10 timmar så blir det 600 wattimmar (60 X 10 = 600) För att få fram kilowattimmar måste du dividera med tusen
(600 / 1000 = 0,6). Du har alltså förbrukat 0,6 kilowattimmar.

Vad kostar en kilowattimme?

Genom att räkna ut hur mycket el en apparat förbrukar kan du även räkna ut vad det kostar dig att använda den. Snittpriset på el var historiskt lågt under 2020 (11 öre per kilowattimme), bland annat på grund av höga vattenmängder. Under vinterhalvåret brukar priset på el vara högre och Bixia hade ett snittpris på 45 öre per kilowattimme under januaris första veckor 2021.

Årsmedelpris öre/kWh

DiagramÅrsmedelprisOreKwh.png


Elsituationen just nu

Video som förklarar vad en kWh är

Innehållet går inte att se på grund av att du inte tillåter alla cookies på webbplatsen.
Ändra inställningar för kakor/cookies

Vad är en kWh?

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 30 september 2022