Bixia logo
Meny
söklogotyp

Vad drar mest el i hemmet?

En man ställer in disk i diskmaskinen i köket.

En man ställer in disk i diskmaskinen i köket.

Ja, det är en fråga som många ställer sig och du känner säkert till några av de vanligaste energitjuvarna. Men så finns det ju saker vi inte tänker på, eller rent av glömmer, som står och drar el helt i onödan. I den här guiden identifierar vi hemmets vanligaste energitjuvar och ger dig tips på hur du tar dig an dem.

En enkel tumregel

När det kommer till hushållselen finns det en enkel tumregel att hålla sig till: apparater som producerar kyla eller värme drar mest el. Genom att få koll på vad som förbrukar mest el i hemmet kan du göra medvetna val som sänker din energiförbrukning och dina elkostnader.

Uppvärmning och varmvatten kräver mycket el

I en villa, som inte har fjärrvärme, står normalt sett uppvärmning och varmvatten för 60–70 procent av energiförbrukningen. Att sänka temperaturen hemma kan därför ha stor effekt på din totala elförbrukning och elräkning. Genom att sänka temperaturen med bara en grad kan du minska din elförbrukning med fem procent. Och genom att duscha i fem minuter, i stället för härliga 15, kan du spara upp till 130 liter vatten.

Vad är en normal elförbrukning för en villa?

Kökets storförbrukare – kyl, frys och diskmaskin

Våra vitvaror är alltid i gång i köket, vilket gör dem till stora elförbrukare. Men du kan faktiskt påverka din förbrukning positivt, utan att tumma på matens kvalité. Rätt temperatur är A och O. Varje temperatursänkning ökar energiförbrukningen med cirka fem procent och för att undvika att vitvarorna drar mer el än nödvändigt finns en bra riktlinje: låt inte kylen vara kallare än +5 grader och låt inte frysen passera under -18 grader.

En annan viktig sak är såklart att inte låta dörren till kyl och frys stå öppen längre än nödvändigt eftersom det ökar förbrukningen. Och något du kanske inte tänker på är att en frys full av is drar mer ström än om den är avfrostad och att varm mat höjer temperaturen i kylskåpet.

Kör alltid diskmaskinen full

Diskmaskinen drar också mycket el, även om den är betydligt effektivare än handdisken. För att inte dra el i onödan ska du alltid fylla maskinen ordentligt, och märker du att elräkningen sticker i väg när diskmaskinen går ofta, kan det till och med vara värt att investera i en mer energisnål variant.

Att tvätta och torka kräver mycket el

I badrummet eller i tvättstugan finns flera saker som drar mycket el, men de mest uppenbara är kanske tvättmaskinen och torktumlaren. Genom att fylla tvättmaskinen ordentligt och tvätta på lägre temperaturer kan du enkelt spara energi.

Torktumlaren är dock knepigare, och kräver tre gånger så mycket energi som tvättmaskinen, och är därför en av hushållets främsta energitjuvar. Dessutom kräver äldre maskiner ofta mer energi, så det kan vara värt att byta ut torktumlaren om den har några år på nacken. Men allra bäst, för både miljö och plånbok, är att lufttorka tvätten – inne som ute, sommar som vinter.

Badrummets osynliga energitjuvar

Och så har vi de mer osynliga och ”lätta att glömma-prylarna” i badrummet – som golvvärmen och handdukstorken. Båda är energislukare och många glömmer att stänga av dem, även på sommaren. Ett effektivt sätt att minska sin förbrukning på är med andra ord att stänga av både golvvärme och handdukstork, eller i alla fall dra ner på tiden de är i gång.

Hemelektronik i standby-läge drar el

Datorer, skärmar, mobilladdare, TV och musikanläggningar är hemelektronik som används ofta och där vi i princip alltid låter kontakten sitta kvar i eluttaget. Var och en för sig drar de inte mycket el, men om du har mycket elektronik i standby-läge hemma kan den stå för så mycket som 5–10 procent av din totala elförbrukning. Grendosor är därför ett bra och billigt köp där du med ett klick kan stänga av flera apparater samtidigt.

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 25 september 2023