Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Vad är en normal elförbrukning för en villa?

En mindre villa i motljus. Vad är en normal elförbrukning för en villa – liten som stor?

En mindre grön villa i motljus.

Elförbrukningen skiljer mycket mellan olika hushåll, men hur hög elräkning du får i en villa beror på mer än hur mycket el du förbrukar. Husets storlek och ålder, hur många ni är i hushållet och uppvärmningssystemet påverkar också. Liksom var i landet du bor.

Vad är en normal årsförbrukning av el för en villa?

Elförbrukningen, eller elanvändningen, i en villa eller radhus skiljer sig ganska kraftigt från en lägenhet. Däremot har uppvärmningsformen ännu större påverkan. En genomsnittlig villa med eluppvärmning förbrukar mellan 20 000–25 000 kWh per år, medan en villa med till exempel fjärrvärme eller biogas bara förbrukar 5 000 kWh per år.

För en villa med eluppvärmd uppvärmning och en förbrukning på 25 000 kWh kan fördelningen se ut ungefär så här:

  • Uppvärmning (cirka 15 000 kWh)
  • Varmvatten (cirka 5 000 kWh)
  • Hushållsel (cirka 5 000 kWh)

Under första halvåret av 2023 låg elkostnaden i genomsnitt på 218 öre per kilowattimme för hushåll med en förbrukning på mer än 15 000 kWh per år. Hade man då en elförbrukning på 20 000 kWh per år låg den totala elkostnaden på ungefär 43 600 kronor – alltså ungefär 3 600 kronor per månad.

Vad är normal elförbrukning för en lägenhet?

Vad är hushållsel?

All elenergi som används till apparater och belysning i hemmet, villa som lägenhet, räknas som hushållsel. Några exempel är:

  • Kylskåp och frys
  • Belysning
  • Tvättmaskin och torktumlare
  • Diskmaskin
  • Elektronik

Normal elförbrukning i en villa på 100 kvm

Enligt Statistiska centralbyrån förbrukar en villa på 100 kvm cirka 12 000 kWh per år. Av det är uppskattningsvis 4 000 kWh hushållsel och resterande 8 000 kWh går till villans uppvärmning och varmvatten.

Så beräknar du din elförbrukning i villa

Hur mycket el drar en villa med direktverkande el, kontra en utan direktverkande el? Baserat på storleken på ditt hus kan du faktiskt räkna ut den ungefärliga kostnaden.

Villa med elvärme eller direktvärmande el:
Husets kvadratmeter x 120. Till exempel 150 kvadratmeter x 120 = 18 000 kWh/år.

Villa utan elvärme eller direktvärmande el:
Husets kvadratmeter x 40. Till exempel 150 kvadratmeter x 40 = 6 000 kWh/år.

Vad påverkar elkostnaden för en villa?

  • Uppvärmningssättet: Med direktverkande el förbrukar du årligen ca 80 kWh / m² för uppvärmning och varmvatten. Med bergvärme förbrukas ca 60 kWh / m².
  • Husets storlek: Större hus kräver mer energi för uppvärmning och har ofta mer elektronik.
  • Husets isolering: I äldre hus är isoleringen ofta sämre och då läcker mycket värme ut. Är villan välisolerad krävs inte lika mycket tillförsel av värme.
  • Inomhustemperatur: ​​Energianvändningen sjunker med fem procent om du sänker temperaturen med en enda grad.
  • Hushållets vanor: En stor del av elförbrukningen beror på de boendes egna vanor. Genom att inte slösa med varmvatten, eller vara noggrann med att släcka lampor, finns det pengar att tjäna.
  • Antal boende: Det kan låta självklart, men hushållsel och elförbrukning för att värma vatten beror på hushållets storlek.
  • Klimatet: Sverige är ett avlångt land. När det kommer till elkostnader är det billigare ju varmare delar av landet du bor i.
  • Elnätsavgifter: Beroende på vilka nätavgifter som gäller i ditt område skiljer sig din elräkning.
  • Elhandelspris: Priset per kWh som du betalar till din elhandlare kan variera mycket och får effekt på elräkningen.

Vad kostar en kilowattimme?

Elpriset påverkas av en mängd olika faktorer, så något generellt pris för en kilowattimme finns inte riktigt. Ditt elpris avgörs snarare av vilket elavtal du har och var i Sverige du bor, samtidigt som elpriset generellt påverkas av faktorer som väder, bränslepriser och den ekonomiska konjunkturen. Likt övriga marknader styrs elpriset även av utbud och efterfrågan, och så kostar inte hela lika mycket under till exempel sommar och vinter.

Genom att följa elprisets utveckling och vara engagerade i hur mycket el du förbrukar i din villa kan du över tid sänka dina elkostnader – inte minst om du har ett timprisavtal.

Bixia Timpris – så fungerar det

Elpriserna varierar från år till år

Under år 2020 var snittpriset på el historiskt lågt, bland annat på grund av höga vattennivåer. Under 2021 var inköpspriset på Nord Pool, det så kallade spotpriset*, betydligt högre och därför blev även ditt elpris det. När Ryssland sedan invaderade Ukraina och kriget började steg priset på rysk gas och vi fick en elkris i Europa. Det drev upp elpriset under 2022, även om de sedan sjönk under 2023.

Så här såg elpriset ut i elområde 3 (SE3) i maj mellan 2020–2023:

  • Maj 2020 – 0,135 kr/kWh
  • Maj 2021 – 0,435 kr/kWh
  • Maj 2022 – 1,029 kr/kWh
  • Maj 2023 – 0,39 kr/kWh

*Spotpris är det elpris som elhandelsbolagen köper in elen för, vilket lägger grunden för ditt elpris.

Dagens spotpris och historiska elpriser

Läs mer om dagens elpris – Villalivet

Elkonsumtionen varierar beroende på årstid

Under sommaren krävs mindre energi för att värma upp din villa, medan vinterhalvåret kräver mer el för att hålla huset varmt. Under vintern kan elräkningen i en villa som förbrukar cirka 4 000 kWh ligga på omkring 4 000 kronor, medan den under sommarmånaderna kan understiga 1 000 kronor.

Har du koll på din standby-el?

Alla apparater i hemmet som inte är avstängda med strömbrytaren förbrukar energi när de står i standby-läge. Hur mycket el du kan spara är väldigt olika, beroende på hushållets storlek. Tänk på att stänga av datorn och alla tillbehör med strömbrytaren och att dra ur dina laddare när de inte används.

Hemmets vanligaste energitjuvar

Hur kan du minska din elförbrukning?

Vi har alla möjlighet att påverka och förändra vår energiförbrukning och vi pratar gärna om klok elförbrukning. Lika smarta som vi är när det kommer till att återvinna papper, glas och metall, bör vi också vara när det kommer till att ta hand om vår elförbrukning.

Att minska sin elförbrukning har stora fördelar, men kräver ofta en liten insats. Med enkla justeringar i vardagen kan du minska både din elkostnad och klimatpåverkan, utan att tumma på komforten. Så nästa gång du höjer eller sänker värmen, tänk på att bara en grads sänkning minskar uppvärmningskostnaderna med cirka 5 procent.

Här hittar du många bra tips på hur du enkelt kan minska din elförbrukning.

Vad är skillnaden på energiförbrukning och elförbrukning?

Energiförbrukning uppstår när du exempelvis eldar med olja eller biobränslen – du förbrukar då energi utan att använda dig av elektricitet. Elförbrukning uppstår när du använder dig av direktverkande el för att värma upp ditt hus.

Om du idag värmer huset med en elpanna kan bergvärme vara ett bra sätt att spara pengar. Det gör att du sparar upp till 80 procent av energiförbrukningen för värme och varmvatten. Det minskar kostnaden med cirka 15–20 000 kronor per år.

Vilket elavtal är bäst i villa?

För dig som bor i villa eller radhus kan elförbrukningen snabbt springa iväg. Därför är det extra viktigt att du väljer ett elavtal som passar just dig. Har du till exempel en elbil och kan styra din förbrukning till dygnets billigaste timmar så kan ett timprisavtal passa perfekt. Söker du i stället trygghet och inte kan påverka när du använder din el? Då är nog ett fast pris bättre för dig. På Bixia erbjuder vi flera typer av elavtal, så att du ska hitta ett som passar just dig. 

Våra elavtal

Jag vill teckna elavtal

Källor:

Bixia

Energiföretagen

Energimyndigheten

Konsumenternas energimarknadsbyrå

Vi i villa

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 05 juli 2024