Bixia logo
Meny
söklogotyp

Vad är en normal elförbrukning för en lägenhet?

En lägenhet där mamma lagar mat och två barn sitter vid ett bord varav ena skriver på en dator.

En lägenhet där mamma lagar mat och två barn sitter vid ett bord varav ena skriver på en dator.

Hur stor din elräkning blir beror på lägenhetens storlek, hur många som bor i bostaden - och var i landet du bor. Det finns stora variationer i elanvändning mellan olika hushåll. Här får du veta vad en normal elförbrukning är för din lägenhets storlek, hur den fördelas i hemmet - och hur du kan sänka den.

Genomsnittlig elförbrukning för lägenhet

Det kan vara svårt att säga en exakt siffra för vad som är en normal elförbrukning på grund av att lägenheter kan variera mycket i storlek. Det kan också bero på fastighetens ålder, och vart i landet du bor. Varje konsumtion av el är dessutom unik och påverkas bland annat av hur många personer som bor i lägenheten. Men enligt Statistiska centralbyrån är en normal energiförbrukning för en mindre lägenhet cirka 2000 kWh per år. Medan en större lägenhet använder cirka 5000 kWh per år.

Vad är kilowatt och kilowattimme?

Hur stor elförbrukning per månad beror på lägenhetens storlek

  • Normal elförbrukning, lägenhet etta: cirka 2 000 kWh/år
  • Normal elförbrukning, lägenhet tvåa: cirka 3 000 kWh/år
  • Normal elförbrukning, lägenhet trea: cirka 4 000 kW/år
  • Normal elförbrukning, lägenhet fyra: cirka 5 000 kWh/år

Dessa schablonvärden gäller bostäder som inte använder el som uppvärmning. Om lägenheten värms upp av el ökar kostnaderna betydligt.

Beräkna din elförbrukning

Storleken på elräkningen per månad beror som sagt på din unika konsumtion och ser olika ut för alla. Att beräkna din elförbrukning är ofta ganska enkelt om du har koll på hur en elräkning fungerar. Ta fram ditt elavtal och se vilka priser du har - antingen genom att logga in på Mina sidor eller hämta senaste pappersfakturan. Här nedan finns en länk om du behöver hjälp att förstå elräkningen.

Så fungerar din elräkning

Vad drar mest el i hemmet?

Hushållsel är den el som förbrukas av till exempel dina vitvaror, din belysning och din elektronik. Den största delen av elförbrukningen sker i köket. Där är det kyl och frys som använder mest energi, tätt följt av matlagningsutrustning som ugn, spis och mikrovågsugn.

Därefter kommer belysning och hushållselektronik som dator, TV och stereo – särskilt om du använder glödlampor, om ljuset lämnas på i tomma rum och om elektroniken står på i standby-läge.

En genomsnittlig förbrukning av hushållsel fördelas vanligen på:

  • matlagningsutrustning,till exempel kyl, frys och spis: (1 611 kWh)
  • belysning: (270 kWh)
  • strykjärn, dammsugare, hårtork: (78 kWh)
  • elektronik: (465 kWh)

Vilken tid på dygnet är det billigast att tvätta och duscha?

Genom att tvätta och vid rätt tidpunkt finns det en del pengar att tjäna. Eftersom elpriserna styrs av tillgång och efterfrågan innebär det att de dyraste eltimmarna är på morgonen, när folk kommer hem från jobbet - och under kvällen. Tänk bara på att du helst inte ska tvätta eller duscha efter klockan 22, av hänsyn till grannarna.

Spara el: Så här minskar du din elförbrukning

Hur mycket el drar en handdukstork?

Det beror på handdukstorkens storlek, men för en normalstor variant är det ungefär 0,06 kWh per timme. Det är vanligt att många aldrig stänger av den utan har den på hela tiden. Om du har handdukstorken igång ett dygn kommer den att dra 0,06 kWh x 24. Det innebär 1,44 kWh per dygn.

Spartips: Tänk på att det finns många modeller med timer. Ställ in timern efter dina badrumsrutiner, exempelvis morgon och kväll.

Hur mycket el drar golvvärme i badrummet?

Många nya lägenheter brukar vara utrustade med golvvärme. Ett vanligt elvärmegolv förbrukar ungefär 150 - 300 kWh per kvadratmeter och år. Det kan bli ganska många kWh om värmen är påslagen hela tiden. Det beror förstås även på hur stora ytorna är som har golvvärme. Om det finns golvvärme i flera rum, som hall, kök och badrum så ökar elförbrukningen.

Spartips: Genom att stänga av golvvärmen under exempelvis sommarhalvåret går det att halvera elkostnaderna för golven.

Har du koll på din standby-el?

Alla apparater i hemmet som inte är avstängda med strömbrytaren förbrukar energi när de står i standby-läge. Hur mycket el du kan spara är väldigt olika, beroende på hushållets storlek. Tänk på att stänga av datorn och alla tillbehör med strömbrytaren - och att dra ur dina laddare när de inte används.

Hur kan du minska din elförbrukning i en lägenhet?

Vi har alla möjlighet att påverka och förändra vår energiförbrukning - vi pratar gärna om klok elförbrukning. Lika smarta som vi är när det kommer till att återvinna papper, glas och metall, bör vi även vara när det kommer till att ta hand om vår elförbrukning i lägenheten.

Att minska sin elförbrukning ger stora fördelar mot liten insats. Med enkla justeringar i vardagen kan du minska både din elkostnad och klimatpåverkan, utan att tumma på komfort. Nästa gång du höjer eller sänker värmen - tänk på att bara en grads sänkning minskar uppvärmningskostnaderna med cirka 5 procent.

Här hittar du många bra tips på hur du enkelt kan minska din elförbrukning

Källor:
Statistiska centralbyrån
Bixia
Konsumenternas energimarknadsbyrå

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 07 augusti 2023