Bixia logo
Meny

Vindkraft som räcker till el för 450 hushåll

Det var det stora engagemanget för natur och friluftsliv som fick extremsportaren Micke Frantzén att ta klivet in i vindkraftsbranschen. Hans vindkraftverk Runnestad 3 i Ödeshög, mitt på den vackra Östgötaslätten, producerar i snitt 1,6 miljoner kWh per år. El som Micke säljer vidare till oss på Bixia så att vi kan förse cirka 450 hushåll i Östergötland med el.

Micke är en av våra många klimathjältar och en av de 1000 närproducenter av förnybar el som vi på Bixia samarbetar med och som hjälper oss att öka andelen el från sol, vind och vatten.

Som klättrare har Micke bestigit Europas högsta berg med telemarksskidorna på ryggen och även utbildat försvaret och polisen i arbete på hög höjd. Hans intresse för extremsporter ställde höga krav på rätt utrustning och han fann utbudet skralt. Därför startade han butikskedjan Outside. När han sålde verksamheten valde han att investera i vindkraft. Av samma skäl ser han en stor potential i ny förnybar kraftproduktion.

- Vi borde utnyttja våra goda vindlägen ännu bättre. Förra året stod visserligen vindkraften för drygt sex procent av den totala elproduktionen i landet, men det skulle kunna vara mycket mer är så, säger Micke Frantzén.

Friluftsentreprenör på hög höjd

Det mesta Micke Frantzén gör har en koppling till hans stora engagemang för natur, friluftsliv och att ha kul.

- Det kan låta banalt, men jag ser till att allt jag gör har en mening, då blir det också roligt. Att satsa på förnybar energi genom vindkraft ligger i linje med mitt arbete och känsla för naturen och friluftslivet. Det har gått som en röd tråd genom hela mitt liv och det känns bra att vara med och bidra till ett bättre klimat, säger han.

Av säkerhetsskäl har Micke alltid valt att arbeta med varumärken och samarbetspartners med hög kvalitet. Han menar att det även är skälet till att han valde att sälja sin el till Bixia.

- Jag är ju ingen expert på elhandel eller elproduktion och därför har det varit tryggt att samarbeta med en professionell inköpsorganisation som ligger i framkant, säger han.

Närproducerat – en trend

Under de senaste åren har Bixia märkt av att intresset för närproducerad förnybar el har ökat. Dessutom har vindkraften haft medvind och vindkraftsproduktionen har aldrig varit så hög som under förra året och enligt en undersökning som Bixia gjort vill svenska folket ha mer vindkraft.

- Allt fler vill vara med och bidra till ett bättre klimat genom att köpa närproducerad el eller genom att producera sin egen el. Av all den el vi på Bixia köper in kommer en tredjedel direkt från närproducenter av förnybar el, i likhet med Micke. Samtidigt satsar vi stort på att bygga ut den förnybara elen tillsammans med våra kunder. I framtiden kommer vi att få se ännu fler prosumers – sådana som producerar sin egen el och säljer vidare sitt överskott.

- Jag är övertygad om att förnybart är framtiden, både när det gäller vind- som solelsproduktion. Energifrågan är en central kugge för hela samhällsutvecklingen och Sverige har stora möjligheter att bli ännu mer offensiva, till exempel genom att exportera förnybar el till våra grannländer. Jag är gärna med i bidrar till den utvecklingen, avslutar Micke.

Välj Bixia Nära

Med Bixia Nära kan du välja närproducerad el från dina hemtrakter. Bixia Nära ger även återbäring till dina lokala elproducenter.

Träffa elproducenter nära dig

Vi är idag ett av de elbolag i Norden som köper in störst andel närproducerad el från förnybara källor som sol, vind, vatten och biomassa. Här möter du några av våra närproducenter.

Uppdaterad: 20 november 2015