Viktig information till våra kunder: Just nu verkar flera av våra kunder få samma faktura flera gånger. Vi ber om ursäkt för detta och felsöker problemet.

Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Kvarnen som blev kraftverk

Strax söder om Katrineholm, i en miljö som andas kultur och tradition, ligger den anrika gården Claestorp. Här producerar familjen Lewenhaupt förnybar el till trakten – en satsning som gjort dem självförsörjande på el och uppvärmning, liksom väckt nytt liv i gårdens gamla spannmålskvarn.

Kvarnen inspirerade till vattenkraft

JanClaestorp.jpgClaestorp har funnits i familjen Lewenhaupts ägo sedan 1776. Idag drivs den av Jan och hans fru Cecilia som, förutom att producera el, driver skogs- och lantbruk samt konferensverksamhet. Deras engagemang för att bevara gården till framtida generationer är svår att ta miste på. Faktum är att det var behovet av att renovera gårdens gamla kvarn, med tillhörande magasin, som gjorde att de 2007 bestämde sig för att investera i förnybar energi.

– Det som fick oss att bli elproducenter var att dammluckorna var på väg att kollapsa, så vi behövde renovera. Vi började titta på om vi kunde producera el eftersom man har gjort det på Boda Kvarn förut. Från slutet av 1800-talet till 1940-talet hade man elproduktion här, tills blixten slog ut den. Därmed blev det faktiskt värt att pröva en gång till!

Levererar el till 30 hushåll

Och lyckat blev det! Elen som familjen Lewenhaupt producerar har gjort dem självförsörjande på el och uppvärmning. Överskottet räcker till ungefär 30 hushåll om året och säljs till Bixia, som distribuerar ut den på det lokala elnätet.

– Den förnybara elen vi producerar har många fördelar. Den är lokalproducerad och sliter inte på naturen. Utöver det bidrar den till den lokala bygden. Folk vill också veta var saker kommer ifrån, man vill veta att elen inte kommer från tysk brunkol.

Elproduktionen väckte nya drivkrafter

ClaestorpSolceller.jpgFörutom vattenkraften producerar Jan el genom solenergi. 2017 satte han upp solceller på gårdens loge, ladugård och maskinhall och tillsammans genererar de tillräckligt med el för att hålla igång deras egen produktionsenhet. Hans nästa mål nu är att bli självförsörjande även på drivmedel.

– Man får titta på de resurser man har och hur man kan bidra till nästa steg i klimatomställningen. Det är ju en globalt viktig fråga som är lika viktig för mig som för varenda person.

Relaterad information

Lokalproducerad el

Tillsammans med våra lokala elproducenter – vanliga människor med solceller på taket eller ett vindkraftverk på gården – ser vi till att elen du betalar för är både förnybar och lokalproducerad.

Stötta el som produceras nära dig

Med tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och lokalproducerad el i ditt valda område. En del av det du betalar går tillbaka till dina lokala elproducenter – så de kan fortsätta sitt viktiga arbete.

Bixia Miljöfond

På Bixia strävar vi efter en mer hållbar framtid och arbetar aktivt för att öka andelen förnybar och lokalproducerad el. Bixia Miljöfond är en del av detta arbete och stöttar projekt som gör skillnad för människor och klimat.

Uppdaterad: 16 oktober 2023