Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Miljövänlig el från 100-årig kvarn

Anders Fransson tillhör tredje generationen som driver Västanå Kvarn. Hans morfar köpte kvarnen 1920 och drygt 50 år senare gjorde Anders pappa om den till ett vattenkraftverk. Idag försörjer kvarnens lokalproducerade el omkring 25 hushåll varje år.

En kvarn med historia

Anders är född och uppvuxen på det smålänska höglandet söder om Nässjö – närmare bestämt på gården Västanå. När hans morfar köpte Västanå Kvarn för snart 100 år sedan började han som mjölnare, men övergick sedan till att driva sågverk. I början av 70-talet lades sågverksrörelsen ner och Anders pappa kopplade i stället på en generator. Sedan dess har turbinerna använts till att producera el via vattenkraft.

Dubblerad elproduktion

År 2006 renoverade Anders fastigheten och moderniserade vattenkraftverket med en turbin bättre anpassad för att generera el. Produktionen dubblerades och idag utvinns cirka 220 000 KWh per år. All sin el säljer Anders till Bixia, en sedan länge samarbetspartner.

– Jag tycker om känslan av att leverera ström direkt till mitt närområde. Det känns bra att kunna utnyttja vattenfallet som finns naturligt på gården, att jobba miljövänligt med förnybar energi och att förvalta och förädla det morfar påbörjade, säger Anders.

Bevara energigivande platser

Natur, kultur och alternativa energikällor ligger Anders varmt om hjärtat. Han menar att underhåll och drift av småskaliga vattenkraftverk är viktigt, inte bara för lokalproducerad el, utan också för att bevara svenska kulturhistoriska värden.

– Jag är glad att jag kan bidra med miljövänlig el och jag är stolt över att värna om svensk industrihistoria. Småskaliga vattenkraftverk är en resurs som utnyttjats i så många år. Tänk så många städer som har skapats kring plaster där man kan utvinna energi, säger han. 

Anders betonar att vi måste ta tillvara på de möjligheter som naturen erbjuder och bevara platser som gett energi och som använts i hundratals år. Så att generationerna som kommer efter kan fortsätta att sprida kraft. 

Relaterad information

Lokalproducerad el

Tillsammans med våra lokala elproducenter – vanliga människor med solceller på taket eller ett vindkraftverk på gården – ser vi till att elen du betalar för är både förnybar och lokalproducerad.

Bixia Nära

Med tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och lokalproducerad el i ditt valda område. En del av det du betalar går tillbaka till dina lokala elproducenter – så de kan fortsätta sitt viktiga arbete.

Bixia Miljöfond

På Bixia strävar vi efter en mer hållbar framtid och arbetar aktivt för att öka andelen förnybar och lokalproducerad el. Bixia Miljöfond är en del av detta arbete och stöttar projekt som gör skillnad för människor och klimat.

Uppdaterad: 03 augusti 2023