Viktig information till våra kunder: Just nu verkar flera av våra kunder få samma faktura flera gånger. Vi ber om ursäkt för detta och felsöker problemet.

Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

CleanSea utsedd till Bixia Klimathjälte 2024

Efter över 600 nomineringar och tuff konkurrens har CleanSea utsetts till Bixia Klimathjälte 2024 och tilldelas 250 000 kronor från Bixia Miljöfond. CleanSea drivs av 24-åriga tvillingparet Lukas och Matilda Julher, som arbetar med att rensa skräp på Västkustens stränder.

Juryns motivering

CleanSea arbetar outtröttligt med att avlägsna plast och annat skadligt skräp från Sveriges kustlinje med målet att skydda det marina djurlivet, hålla kusten ren och säkerställa att framtida generationer kan njuta av ett hav fullt av liv.

Med sina innovativa idéer och förmåga att skapa engagemang lyckas CleanSea på ett konkret sätt göra skillnad genom att rensa bort tonvis med plast från stränderna varje år. Deras helhjärtade insatser för att skapa en ren framtid för havet gör dem till värdiga vinnare av Bixia Klimathjälte 2024.

Om CleanSea

CleanSea arbetar med att rensa plast från Västkustens stränder – för att få ett så rent hav som möjligt. Bakom företaget, som varje månad plockar 1600–2400 kg plast, står 23-åriga tvillingarna Lukas och Matilda Julher. Båda är uppvuxna i Örebro, men har tillbringat somrarna på Västkusten, där de upplevt att stränderna fylls på med mer plast.

– Vi är otroligt glada och tacksamma för utmärkelsen. Den är ett kvitto på att vi gör skillnad och att fler förstår att plastnedskräpning är ett av de snabbast växande klimatproblemen i världen. Tack vare stipendiet kan vi plocka bort ytterligare 2 500 kilo plast från Västkusten, där de mest drabbade stränderna i Sverige finns, på grund av Atlantens och Nordsjöns strömmar, säger Lukas Julher, som grundat företaget tillsammans med sin tvillingsyster Mikaela.

Årets finalister

Bygghubben

När Energikontoret, som är en del av Region Östergötland, fick pengar av EU för att skapa en återbruksmarknad i Östergötland växte Bygghubben fram – en mötesplats för de som vill bli av med material från byggen eller renovering, och de som vill köpa återbrukat material.

CleanSea

Efter att ha tillbringat många somrar på västkusten och sett hur mer och mer plast samlats på kustremsorna startade tvillingparet Lukas och Matilda Julher CleanSea – företaget som varje månad plockar mellan 1 600 och 2 400 kg plast från stränder, hamnar och öar.

Plockhugget

Plockhugget brinner för att skapa ett hållbart alternativ till traditionellt skogsbruk. Ett alternativ som bevarar skogens ekosystem, främjar den biologiska mångfalden och minimerar de negativa miljöeffekterna. Idag har Plockhugget utvecklat ett koncept som passar både skogsägare och medvetna kunder.

RE:Play

Med bakgrund i leksaksbranschen startade Pontus Albinzon och Stefanos Papamichailidis företaget RE:Play, som bygger på konceptet att främja hållbarhet i förskolan genom återbruk och cirkulära lösningar.

Salt Tech

När William Asefaw besökte släktingar i Kenya och Tanzania under ett sommarlov fick han uppleva hur bristen på belysning påverkar befolkningen. Ur besöket växte idén om en lampa som drivs av havsvatten fram.

Relaterad information

Bixia Miljöfond

På Bixia strävar vi efter en mer hållbar framtid och arbetar aktivt för att öka andelen förnybar och lokalproducerad el. Bixia Miljöfond är en del av detta arbete och stöttar projekt som gör skillnad för människor och klimat.

Lokalproducerad el

Tillsammans med våra lokala elproducenter – vanliga människor med solceller på taket eller ett vindkraftverk på gården – ser vi till att elen du betalar för är både förnybar och lokalproducerad.

Vårt hållbarhetsarbete

Hållbar utveckling är en naturlig del i vår verksamhet och en stark drivkraft i vårt vardagliga arbete. Läs mer om hur vi arbetar med de hållbarhetsfrågor där vi ser att vi kan göra störst skillnad.

Uppdaterad: 10 oktober 2024