Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Nu söker vi nya klimathjältar

Känner du till en person eller ett projekt som gör det där lilla extra för vår planet? Nu har du chansen att nominera dem till Bixia Klimathjälte och vårt klimatstipendium på 250 000 kronor. Nominera din klimathjälte redan idag!

Nominera din klimathjälte

Bixia Klimathjälte är ett klimatstipendium från Bixia Miljöfond och för att vara med och avgöra vem som blir årets vinnare behöver du göra din röst hörd. Ta chansen att nominera din favorit!

Vem kan nomineras?

Alla kan nomineras till Bixia Klimathjälte 2024 – privatperson som företag. Det viktigaste är att de gör en värdefull insats för vårt klimat eller sitter på en idé som bidrar till klimatomställningen. Du kan till och med nominera dig själv!

Du kan nominera

 • en privatperson
 • en organisation
 • ett projekt
 • ett initiativ
 • ett företag
 • en idrottsklubb
 • en skolklass

Nomineringen stänger 31 juli 2024 och vinnaren utses av en jury bestående av medlemmar både i och utanför Bixias organisation. Resultatet offentliggörs under hösten 2024.

Bixia Klimathjälte, mer information

Nominera till Bixia klimathjälte 2024

Kontaktuppgifter till dig som nominerar

Träffa våra tidigare klimathjältar

Sedan starten år 2021 har vi mött många fantastiska klimathjältar som alla bidrar på sitt sätt. Från att driva regenerativt jordbruk, till att minska Sveriges matsvinn och att låna ut sport- och fritidsprylar. Här berättar våra tidigare klimathjältar om vad priset inneburit för dem.

Innehållet går inte att se på grund av att du inte tillåter alla cookies på webbplatsen.
Ändra inställningar för kakor/cookies

Så utses Bixia Klimathjälte 2024

Enligt klimatforskare och professor Björn-Ola Linnér vid Linköpings Universitet är det möjligt att bidra till klimatomställningen på flera olika sätt, men enligt honom finns några faktorer som är extra viktiga. I valet av Bixia Klimathjälte utgår juryn från följande av Linnérs kriterier:

 • Insatsen ska förändra beteenden hos människor.
 • Insatsen ska hjälpa människor i länder som redan påverkats av klimatförändringarna.
 • Insatsen ska påverka politiker och beslutsfattare i klimatomställningen.
 • Insatsen ska utveckla klimatinnovationer som bidrar till en minskad klimatpåverkan.

Genom Bixia Klimathjälte hoppas vi kunna uppmärksamma nya innovationer och projekt som gör skillnad i klimatomställningen. Samtidigt är vår förhoppning att fler ska engagera sig i kampen mot klimatförändringarna.

För att nå klimatmålen behövs en grundläggande transformation av samhället. Här behöver vi en uppsjö av nya initiativ och innovationer, såväl tekniskt som socialt. Även småskaliga lokala satsningar kan bli goda exempel för klimatomställning.


Björn-Ola Linnér
Klimatpolitikforskare och professor vid Linköpings universitet

Tidigare års Klimathjältar

Fritidsbanken klimathjälte 2023

Den ideella föreningen Fritidsbanken Sverige, som startades i Deje i Värmland, finns i dag i över 120 kommuner från Trelleborg till Kiruna och har cirka 450 000 insamlade sportartiklar i lager som de kan låna ut till alla som behöver. Nu har de, i hård konkurrens, fått utmärkelsen Bixia Klimathjälte 2023 och 250 000 kronor i stipendium från Bixia Miljöfond.

Ätbart klimathjälte 2022

Föreningen Ätbart från Skövde med sina 300 volontärer jobbar intensivt för att minska matsvinnet och har levererat 1,9 miljoner måltider till behövande sedan starten för snart tre år sedan. Nu har de, i hård konkurrens, fått utmärkelsen Bixia Klimathjälte 2022 och 250 000 kronor i stipendium från Bixia Miljöfond.

Christian & Johanna klimathjältar 2021

De är pionjärer i Sverige inom regenerativt jordbruk, vilket går ut på att bygga upp jordhälsan för att skapa möjligheter för kolinlagring och därmed minska koldioxiden i atmosfären. De producerar även sin egen el på gården via solceller. Genom föreläsningar och sociala medier delar de givmilt med sig av sina kunskaper och erfarenheter inom regenerativ odling, självförsörjning och solelsproduktion.

Relaterad information

Bixia Miljöfond

På Bixia strävar vi efter en mer hållbar framtid och arbetar aktivt för att öka andelen förnybar och lokalproducerad el. Bixia Miljöfond är en del av detta arbete och stöttar projekt som gör skillnad för människor och klimat.

Lokalproducerad el

Tillsammans med våra lokala elproducenter – vanliga människor med solceller på taket eller ett vindkraftverk på gården – ser vi till att elen du betalar för är både förnybar och lokalproducerad.

Vårt hållbarhetsarbete

Hållbar utveckling är en naturlig del i vår verksamhet och en stark drivkraft i vårt vardagliga arbete. Läs mer om hur vi arbetar med de hållbarhetsfrågor där vi ser att vi kan göra störst skillnad.

Uppdaterad: 14 maj 2024