Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Sol- och vindkraft ger utsökta jordgubbar

På Östgötaslätten, strax söder om sjön Boren, ligger lantbruksgården Skedevi. Hit färdas besökare under sommarhalvåret för att ta del av gårdens populära jordgubbsodling. Men det är inte bara bär som står i fokus för ägaren Claes Pettersson med familj.

I skenet av takpanelerna

I tre generationer har Skedevi gård funnits i familjen Petterssons ägo. Förutom jordgubbar odlas blåbär, spannmål och potatis på gården. Familjen driver också en gårdsbutik där de säljer sina egenproducerade varor. Sedan 2016 bevattnas jordgubbarna och potatisodlingen via en solcellsdriven anläggning.

Skedevi_claes_400x400.jpg – Hållbarhet och klimat ligger i tiden och vi vill vara i framkant, dra vårt strå till stacken när det gäller en hållbar omställning, säger Claes som drivit företaget sedan 1992.

Solpanelerna är placerade på tre olika tak på gården och producerar cirka 70 000 kwh per år. Den mesta av elen förbrukas i produktionen och används, förutom till bevattningsanläggningen, för att driva kylaggregat. Elen som blir över säljer Claes genom Bixia.

5 miljoner kilowattimmar

Den mesta av elen Claes säljer kommer dock från vindkraft. Tillsammans med granngården äger företaget ett vindkraftverk som byggdes 2008. Kraftverket har en effekt på 1,8 MW och producerar i genomsnitt fem miljoner kilowattimmar om året. Företaget äger också andelar i Gullmossens vindpark utanför Motala.

– Bixia har alltid varit det ”nära” elhandelsbolaget där man får bra personlig service och bra support med prissäkringar med mera. Så det känns som ett naturligt val att sälja och köpa el via Bixia, säger Claes.

Lokala producenter möjliggör förändring

Det är tack vare producenter, som Claes och hans familj, som Bixias arbete med att ställa om till en helt förnybar elmarknad kan fortgå. Idag samarbetar vi med flera tusen elproducenter runt om i landet som säljer sin el genom oss.

Relaterad information

Lokalproducerad el

Tillsammans med våra lokala elproducenter – vanliga människor med solceller på taket eller ett vindkraftverk på gården – ser vi till att elen du betalar för är både förnybar och lokalproducerad.

Bixia Nära

Med tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och lokalproducerad el i ditt valda område. En del av det du betalar går tillbaka till dina lokala elproducenter – så de kan fortsätta sitt viktiga arbete.

Bixia Miljöfond

På Bixia strävar vi efter en mer hållbar framtid och arbetar aktivt för att öka andelen förnybar och lokalproducerad el. Bixia Miljöfond är en del av detta arbete och stöttar projekt som gör skillnad för människor och klimat.

Uppdaterad: 03 augusti 2023