Bixia logo
Meny

Bixia Klimathjälte

För oss på Bixia är det viktigt att arbeta för ett bättre klimat och tillsammans vet vi att vi kan göra skillnad. För att uppmuntra goda klimatinitiativ har vi instiftat Bixia Klimathjälte – ett klimatstipendium som tilldelas en person eller ett projekt för sitt inspirerande hållbarhetsarbete, med syfte att stötta det fortsatta arbetet.

Ett klimatpris för de som gör skillnad

På Bixia har vi länge arbetat för att ställa om till mer hållbara energilösningar och vi är idag ett av de elbolag i Sverige som köper in mest förnybar el från lokala producenter. År 2008 bestämde vi oss för att satsa på detta arbete ännu mer, så vi instiftade en miljöfond där du som kund är med och bidrar. Resultatet blev vad vi idag kallar för Bixia Miljöfond. Varje månad avsätter vi en summa pengar till fonden för varje Bixiakund.

Fonden stöttar konkreta projekt som arbetar för att öka den lokalproducerade och förnybara elen. 250 000 kronor från fonden har vi sedan valt att använda till Bixia Klimathjälte – ett klimatstipendium som tilldelas ett initiativ som gör stor skillnad för vårt klimat.

Bixia Miljöfond

Hur väljs en klimathjälte?

Bixia Klimathjälte etablerades år 2021 och startar med en nomineringsfas där alla har möjlighet att nominera en person eller ett projekt som arbetar för ett bättre klimat och en hållbar framtid. Bland de nominerade väljer Bixia sedan ut sex finalister, för att slutligen välja ut en väl värdig vinnare. Klimathjälten tilldelas därefter 250 000 kronor som syftar till att stötta deras inspirerande och viktiga arbete.

Tidigare års klimathjältar

Ätbart klimathjältar 2022

Föreningen Ätbart från Skövde med sina 300 volontärer jobbar intensivt för att minska matsvinnet och har levererat 1,9 miljoner måltider till behövande sedan starten för snart tre år sedan. Nu har de, i hård konkurrens, fått utmärkelsen Bixia Klimathjälte 2022 och 250 000 kronor i stipendium från Bixia Miljöfond.

Christian & Johanna klimathjältar 2021

De är pionjärer i Sverige inom regenerativt jordbruk, vilket går ut på att bygga upp jordhälsan för att skapa möjligheter för kolinlagring och därmed minska koldioxiden i atmosfären. De producerar även sin egen el på gården via solceller. Genom föreläsningar och sociala medier delar de givmilt med sig av sina kunskaper och erfarenheter inom regenerativ odling, självförsörjning och solelsproduktion.

För att nå klimatmålen behövs en grundläggande transformation av samhället. Här behöver vi en uppsjö av nya initiativ och innovationer, såväl tekniskt som socialt. Även småskaliga lokala satsningar kan bli goda exempel för klimatomställning.


Björn-Ola Linnér
Klimatpolitikforskare och professor vid Linköpings universitet

Relaterad information

Bixia Miljöfond

På Bixia strävar vi efter en mer hållbar framtid och arbetar aktivt för att öka andelen förnybar och lokalproducerad el. Bixia Miljöfond är en del av det arbetet och stöttar projekt som gör skillnad.

Lokalproducerad el

Vi på Bixia ser till att du får både förnybar och lokalproducerad el. Det gör vi med hjälp av våra lokala elproducenter - vanliga människor som har ett vindkraftverk eller vattenkraftverk på sin gård, eller som har satt upp solpaneler på taket.

Bixias hållbarhetsarbete

Att arbeta med hållbar utveckling är en naturlig del i vår verksamhet och en stark drivkraft i vårt dagliga arbete. Läs om hur vi arbetar med hållbarhetsfrågor där vi ser att vi kan göra störst skillnad. 

Uppdaterad: 30 mars 2023
Kontakta sidansvarig