Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Wiströms lantbruk skördar vind

Familjen Wiström är lantbrukare på Öland sedan åtta generationer. Här bedrivs växtodling, mjölk-, kött-, lamm- och svinproduktion samt naturbetesskötsel. I den omfattande verksamheten finns cirka 500 mjölkkor, 200 dikor, smågrisproduktion med cirka 370 suggor och 400 tackor.

En mångsidig gård

– Vi har cirka 970 hektar åker och 1000 hektar betesmarker och slåtterängar. Vi odlar vall, majs, spannmål, raps, matärter, bruna bönor och svarta bönor. Och dessutom har vi blivit nettoleverantörer av vindkraftsel, berättar Peter Wiström, en av de tre bröderna som gemensamt driver lantbruket på södra Öland.

Många ben att stå på

Från början, när bröderna investerade i vindkraft, var tanken att producera ungefär lika mycket som de konsumerade och vara självhushållande.

– Ja, vi betraktade det lite som prissäkrare. Sedan har vindkraftssatsningen blivit större än vi tänkte från början och idag producerar vi 600 000 kilowatt bara i det lilla verket.

Wiströms Lantbruk AB är dessutom delägare i flera andra och större verk. Nu producerar de mer vindkraftsel än vad som går åt och överskottselen säljs till Bixia – som i sin tur säljer den förnybara vindkraftselen till sina kunder.

– För oss är det ytterligare ett ben att står på. Bor man på ett blåsigt ställe kan man lika gärna skörda vind också.

Relaterad information

Lokalproducerad el

Tillsammans med våra lokala elproducenter – vanliga människor med solceller på taket eller ett vindkraftverk på gården – ser vi till att elen du betalar för är både förnybar och lokalproducerad.

Bixia Nära

Med tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och lokalproducerad el i ditt valda område. En del av det du betalar går tillbaka till dina lokala elproducenter – så de kan fortsätta sitt viktiga arbete.

Bixia Miljöfond

På Bixia strävar vi efter en mer hållbar framtid och arbetar aktivt för att öka andelen förnybar och lokalproducerad el. Bixia Miljöfond är en del av detta arbete och stöttar projekt som gör skillnad för människor och klimat.

Uppdaterad: 03 augusti 2023