Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Solceller i Sandviken – javisst

Att komma hem på sommaren och tanka bilen med sol, det är häftigt. Orden är Mats Lundbergs i Sandviken – som producerar egen el via solceller på taket. Elen används för eget bruk och överskottet säljer familjen Lundberg genom Bixia. I samband med installationen skaffade sig familjen också en elbil.

Förbrukar eller säljer elen

Efter en lång tids funderingar på att skaffa solceller gjorde familjen Lundberg slag i saken maj 2017. Det resulterade i 28 solpaneler på villans tak. Fram till hösten 2018 producerade solpanelerna 7 000 kWh.

– Vi kan följa produktionen i en app där vi ser dag för dag hur mycket som produceras, säger Mats. Vi förbrukar den el vi själva behöver och om det blir något över säljer vi den elen, fortsätter han.

Den lokalproducerade elen som Mats säljer till Bixia kan bli köpt av någon granne, som i sin tur bidrar till mer lokalproducerad och förnybar el – bara genom att vara kund hos Bixia.

Passar det svenska klimatet

Sommaren 2018 var bra för en lokal elproducent. I maj producerade familjen Lundberg 40 procent mer än maj 2017.

– De bästa förutsättningarna för solel är mycket sol och lite svalare väder, berättar Mats. Då får man ut bäst effekt eftersom kapaciteten minskar lite när det är varmt. Många tror felaktigt att Sverige inte är ett bra land för solceller, men faktum är att skillnaden mot, till exempel, Tyskland är väldigt liten.

Bixias lokala producenter har ingen nätavgift på den el de producerar och använder själva. Det bidrar till en bättre kostnadskalkyl.

– Återbetalningstiden är ungefär 13 år, därefter är det gratis, säger Mats.

Stort miljöintresse

I Mats fall är ekonomin underordnad. I stället är det ett genuint intresse för miljöfrågor hos både honom och hustrun som är drivkraften. Båda två tänker på hur de lever och försöker bland annat äta mer vegetariskt, köpa begagnat och plastpåsebanta.

– Det är också viktigt att vara bra förebilder för vår 13-årige son. Det finns många fördomar om att solceller inte fungerar i Sandviken. Det känns kul att kunna motbevisa!

I samarbete med Sandviken Energi

Relaterad information

Lokalproducerad el

Tillsammans med våra lokala elproducenter – vanliga människor med solceller på taket eller ett vindkraftverk på gården – ser vi till att elen du betalar för är både förnybar och lokalproducerad.

Bixia Nära

Med tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och lokalproducerad el i ditt valda område. En del av det du betalar går tillbaka till dina lokala elproducenter – så de kan fortsätta sitt viktiga arbete.

Bixia Miljöfond

På Bixia strävar vi efter en mer hållbar framtid och arbetar aktivt för att öka andelen förnybar och lokalproducerad el. Bixia Miljöfond är en del av detta arbete och stöttar projekt som gör skillnad för människor och klimat.

Publicerad: 05 april 2019
Uppdaterad: 03 augusti 2023