Bixia logo
Meny

Enorma krafter från vind och vatten

Erik Josefsson och Stefan Alfredsson lärde känna varandra när de både studerade energiteknik, med inriktning vindkraft, i Varberg för att bli servicetekniker. Idag producerar deras bolag ES Power AB mer än 100 GWh förnybar vindkraftsel till Bixias kunder.

Från utbildning till arbetsliv

– När vi var klara med utbildningen sökte vi jobb som serviceteam och fick anställning som tekniker på ett servicebolag, berättar Erik. 

Duon träffades 2008 och redan 2012 köpte de sina två första vindkraftverk i Bohuslän – varav ett var ur drift.

– En av växellådorna hade havererat men vi hittade en begagnad i Tyskland som vi hämtade och bytte ut den trasiga med, fortsätter han. 

Sedan dess har de köpt på sig allt fler vindkraftverk runt om i södra och mellersta Sverige.

– De flesta är av äldre modell där elcertifikaten har gått ut, så vi driver dem utan stödsystemet. Vår styrka är att vi gör all service och felavhjälpning själva, förklarar Stefan.

ES Power fortsätter att växa

– Det vi tycker är roligt är att se helheten: servicekostnader, intäkter och ägande. Eftersom vi utför alla arbeten i egen regi får vi jobba med hydraulik, svagström, starkström, styrning, mekanik och huvudkomponentsbiten. Det ger oss möjlighet att testa nya lösningar som inte använts förut, berättar Stefan.

Erik och Stefan är för all slags förnybar energi så som sol, vind och vatten men än så länge jobbar de bara med vind.

Stark drivkraft

– Det är enorma krafter i framför allt vind och vatten och det är fascinerande att jobba med. Vår främsta drivkraft är nog att vi är så nyfikna och vet att det går att få svar och lösningar på allt, menar Erik. 

Att driva vindkraftsverksamhet innebär även finansiella moment. Sedan ES Power AB startade har de samarbetat med Bixia.

– Det funkar väldigt bra med de kontakter vi har på Bixia. När vi köper ett nytt verk är Bixia alltid väldigt flexiblia och snabba – de löser saker. Vi gillar idén om att vår vindkraftsel säljs vidare till Bixas kunder och vi skulle självklart även kunna tänka oss att sälja elen till en specifik kund, avslutar Stefan.

Läs mer om Erik och Stefans arbete - ES Power

Relaterad information

Lokalproducerad el

Tillsammans med våra lokala elproducenter – vanliga människor med solceller på taket eller ett vindkraftverk på gården – ser vi till att elen du betalar för är både förnybar och lokalproducerad.

Bixia Nära

Med tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och lokalproducerad el i ditt valda område. En del av det du betalar går tillbaka till dina lokala elproducenter – så de kan fortsätta sitt viktiga arbete.

Bixia Miljöfond

På Bixia strävar vi efter en mer hållbar framtid och arbetar aktivt för att öka andelen förnybar och lokalproducerad el. Bixia Miljöfond är en del av detta arbete och stöttar projekt som gör skillnad för människor och klimat.

Uppdaterad: 20 april 2023