Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Lennart jagar fossilfri el – med solceller på taket

Lennart Thörnell i Katrineholm producerar egen solel på taket. Anläggningen kom på plats i april 2020 och produktionen används till familjens egen försörjning. Elen som blir över säljer Lennart vidare genom Bixia.

Ville göra skillnad

Beslutet att investera i solpaneler kom sig av ett gemensamt klimatengagemang hos Lennart och sambon Inga. De hade länge funderat på möjligheten att producera egen el och hösten 2019 slog de äntligen till.

– Vi ville dra vårt strå till stacken i den fossilfria jakten och dessutom kanske tjäna någon krona, berättar Lennart.

Följer utvecklingen med spänning

Anläggningen består av 26 solpaneler och täcker 95 % av taket i sydlig riktning. Under de första fem månaderna levererade den 6 MWh, varav 4 MWh såldes till Bixia. Lennart följer noga produktionen och är spänd på hur mycket pengar han kommer kunna spara på el under vintern.

– För perioden april till augusti 2019 köpte vi 4 MWh. I år efter installation av solcellerna räckte det med 2 MWh. Det ska bli spännande att se vad resultatet blir i vinter, säger Lennart.

En insats för klimatet

Inför installationen passade Lennart på att byta tegel på taket. Det gjorde att han fick vänta lite längre med installationen, eftersom han därmed behövde vänta ut vintern. Sex månader efter lagd beställning var dock solcellerna på plats. Idag är han glad och stolt över sin egen insats för klimatet.

– Om alla som har möjlighet att installera solceller på sina tak gör det och sedan investerar i en laddningsbar bil, så har vi kommit en bra bit på vägen för att nå klimatmålet. Laddar man den på tider då man har elöverskott så åker man i stort sett gratis. I alla fall om man inte kör mer än 8 mil per dag, berättar Lennart.

Relaterad information

Lokalproducerad el

Tillsammans med våra lokala elproducenter – vanliga människor med solceller på taket eller ett vindkraftverk på gården – ser vi till att elen du betalar för är både förnybar och lokalproducerad.

Bixia Nära

Med tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och lokalproducerad el i ditt valda område. En del av det du betalar går tillbaka till dina lokala elproducenter – så de kan fortsätta sitt viktiga arbete.

Bixia Miljöfond

På Bixia strävar vi efter en mer hållbar framtid och arbetar aktivt för att öka andelen förnybar och lokalproducerad el. Bixia Miljöfond är en del av detta arbete och stöttar projekt som gör skillnad för människor och klimat.

Uppdaterad: 03 augusti 2023