Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Naturlig investering för gröna entreprenörer

Mathias Fröstad hade länge funderat på alternativ energi. 2015 slog han och kompisen och kollegan Per Wijkander till och köpte tre vattenkraftverk i Sandviken och ett i Tierp. Det är för dem en långsiktig investering för miljön och sina barn.

Intresset har alltid funnits där

Intresset för natur och miljö har funnits hos Mathias sedan barnsben och har alltid varit en stor del av hans liv. Han är uppvuxen på en liten gård utanför Falun och bedriver idag jord- och skogsbruk på sin gård utanför Enköping.

mp_kraft_600x400.jpgFörutom gården bedriver Mathias en konsultverksamhet inom de gröna näringarna, där han jobbar med rådgivning till skogs- och lantbrukare. Sedan några år är han alltså även elproducent. 

Tänker långsiktigt

De fyra vattenkraftverken genererar idag omkring 2,5 miljoner KWh per år. El som säljs vidare till Bixia.

– Både jag och Per har ett stort intresse för grön el och vi har följt marknadens utveckling noga under de senaste åren. Vi har sett hur den gått både upp och ner. Idag är elproduktion inte superlönsamt, men det har förhoppningsvis ändrat sig innan vi går i pension. För oss är det här en långsiktig investering samtidigt som vi gör något bra för klimatet och därmed våra barns framtid, säger Mathias.

Sol, vind och vatten

Att Mathias skulle engagera sig i grön energi var självklart för honom. Men det kunde lika gärna ha blivit vindkraft. Ett tag var han inne på att investera i ett eget vindkraftverk på gården.

– Jag söker hela tiden vägar till en mer hållbar energiförsörjning. Till exempel så har jag nyligen installerat solceller på gården. Det känns gott i själen att på ett miljöriktigt sätt även där kunna producera den energi jag förbrukar, säger Mathias. 

Han fortsätter.

– Växthuseffekten är på riktigt och koldioxidneutral el som solenergi, vindkraft och vattenkraft är framtiden. Vi måste vara rädda om naturen och förvalta den väl för att kunna ge den i arv till våra barn.

Relaterad information

Lokalproducerad el

Tillsammans med våra lokala elproducenter – vanliga människor med solceller på taket eller ett vindkraftverk på gården – ser vi till att elen du betalar för är både förnybar och lokalproducerad.

Bixia Nära

Med tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och lokalproducerad el i ditt valda område. En del av det du betalar går tillbaka till dina lokala elproducenter – så de kan fortsätta sitt viktiga arbete.

Bixia Miljöfond

På Bixia strävar vi efter en mer hållbar framtid och arbetar aktivt för att öka andelen förnybar och lokalproducerad el. Bixia Miljöfond är en del av detta arbete och stöttar projekt som gör skillnad för människor och klimat.

Uppdaterad: 03 augusti 2023