Bixia logo
Meny

Närproducerad el är lika viktigt som närproducerade råvaror på Millingstorps i Ödeshög

På Millingstorps gård i Ödeshög produceras egen öl och egen glass, av helt egenproducerad el. På Håkan och Karolina Johanssons mark står idag tre vindkraftverk vars årliga elproduktion räcker till 100 000 liter öl, 3 500 kilo glass och hushållsel till närmare 2 000 villor.

Närproducenter vindkraft Millingstorp

Millingstorps gård är en av över tusen producenter som väljer att sälja sin överskottsel via elbolaget. Trenden är tydlig enligt elbolaget Bixia – fler väljer närproducerad el och allt fler vill producera sin egen el. Bixia är det elbolag som köper in stört andel närproducerad förnybar el driekt från producenterna.

- Vi har märkt av att den trend som dominerat matbranschen under många år även börjat sprida sig till vår bransch. Enligt en undersökning vi genomförde förra året skulle hälften av alla svenskar välja närproducerad el om det var möjligt, säger Jenny Johnson, 

kommunikationschef på Bixia.

I början av 2000-talet bestämde sig Håkan Johansson för att investera i ett eget vindkraftverk. Han hade under lång tid odlat ekologiskt korn för leverans till ölproducenter och var i färd att påbörja tillverkning av det egna Runölet. Han sökte en väg att hålla energikostnaderna nere, samtidigt som miljöinsatsen kändes viktig.

- Millingstorp var tidiga med närodlat och ekologiskt och vi odlade redan då allt spannmål som krävs för att brygga öl, framförallt mängder med korn. När jag bestämde mig för att producera min egen el var det faktiskt många som skrattade åt mig, men jag har aldrig ångrat mitt beslut att producera el med hjälp av vindkraft, berättar Håkan.

Garanterad tillgång

Det dröjde inte länge förrän granngårdarna intresserade sig för ett samarbete och ännu ett vindkraftverk byggdes. De hjälptes åt med sådd, torkning och lagring, med energi skapad från vinden på Östgötaslätten. Det tredje vindkraftverket byggde Håkan själv. Av de totalt 4800MWhel de tre vindkraftverken genererar idag, använder Håkan och Karolina cirka 10 procent själva, framförallt i sin öl- och glasstillverkning.

- Vårt Runöl säljs till krogar, restauranger och systembolag. De långa och många processer som krävs för att torka och lagerhålla kornet till så stora mängder öl, är mycket energikrävande. Ännu mer el går åt till de glassmaskiner och frysboxar som behövs för tillverkningen av 24 sorters italiensk glass, som vi serverar på 31:ans krog i Hästholmen. För oss är det viktigt att vara egenförsörjande och alltid ha tillgång till stora mängder el, förklarar Håkan.

Levande landsbygd

På Millingstorps gård i Ödeshög produceras egen öl och egen glass, av helt egenproducerad el. På Håkan och Karolina Johanssons mark står idag tre vindkraftverk vars årliga elproduktion räcker till 100 000 liter öl, 3 500 kilo glass och hushållsel till närmare 2 000 villor.

Alla grödor som odlas på Millingstorp är ekologiska och Håkan menar att lokalt producerad el, är minst lika relevant i ett aktivt miljöval, som närodlade råvaror.

- För mig är kretsloppstanken viktig. Helhet, hållbarhet och inte minst att vi skapar arbetstillfällen. Det är lika viktigt att elen produceras i en levande, småskalig landsbygd, som att bönor, raps och korn gör det. Utan el blir det svårt för bönder att göra affärer, så varför skulle elens ursprung inte vara lika avgörande för vad som är miljövänligt och hållbart, säger Håkan.

Omsorg om lokala producenter

Trots den stora energimängd som Millingstorp förbrukar på årsbasis, har Håkan och Karolina möjlighet att sälja så mycket som 90 procent av sin elproduktion. I drygt tio år har de valt att sälja överskottselen till Bixia.

- Vi är glada att det finns en aktör som på riktigt visar omsorg om oss lokala producenter. Vår gärning fortsätter verkligen i Bixias idé om att sälja närproducerad el till lokala konsumenter. Idag är det ingen som skrattar åt mina vindkraftverk. Jag har gott hopp inför framtiden, avslutar Håkan.

För 15 år sedan var Håkan först ut i Ödeshög, men idag producerar och konsumerar allt fler sin egen el. Millingstorps gård är en av drygt 1 200 lokala producenter som Bixia köper sin el ifrån och som bidrar till en hållbar, förnybar elförsörjning.

Välj Bixia Nära

Med Bixia Nära kan du välja närproducerad el från dina hemtrakter. Bixia Nära ger även återbäring till dina lokala elproducenter.

Träffa elproducenter nära dig

Vi är idag ett av de elbolag i Norden som köper in störst andel närproducerad el från förnybara källor som sol, vind, vatten och biomassa. Här möter du några av våra närproducenter.

Uppdaterad: 19 november 2015