Viktig information till våra kunder: Just nu verkar flera av våra kunder få samma faktura flera gånger. Vi ber om ursäkt för detta och felsöker problemet.

Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Ålberga Bruk skapar intäkter på balansmarknaden

I Ålberga utanför Nyköping driver Gustaf Hellström och Martina Hallström Ålberga Bruk – ett vattenkraftverk med lång historia. Paret köpte det småskaliga vattenkraftverket år 2015 av en släkting och har sedan dess engagerat sig helhjärtat i driften av det. Verksamheten producerar ungefär 1,6 GWh per år och säljer sedan cirka 15 år tillbaka den förnybara elen till Bixia.

Ålberga Bruk stöttar balansen i elnätet

Gustaf och Martina äger och driver vattenkraftverket Ålberga Bruk, som levererat el till Bixia i cirka 15 år och numera är flexleverantör genom Bixia. Som flexleverantör ökar eller minskar de elproduktionen under kortare stunder för att upprätthålla balansen i elnätet. I den här filmen berättar de hur det fungerar.

Innehållet går inte att se på grund av att du inte tillåter alla cookies på webbplatsen.
Ändra inställningar för kakor/cookies

Ålberga Bruk har en rik vattenkraftshistoria med kvarnverksamhet sedan medeltiden och år 1640 anlades två stångjärnshammare i fallen. De nuvarande anläggningarna, som Gustaf och Martina både äger och driver, har tre turbiner uppdelat på två stationer. De har en gemensam effekt på 450 kW och körs cirka 5 000 timmar per år. Det ger en årsproduktion på 1,6 GWh, eller motsvarande el till ungefär 100 eluppvärmda villor. Den äldsta turbinen byggdes år 1919 av Gustafs mammas morfar och har därmed en drifttid på runt 500 000 timmar.

Vattenkraftverket, som består av flera kraftverk, ligger i Kilaån utanför Nyköping, där fallhöjden på 30 meter skapar gynnsamma förhållanden för elproduktion. Uppströms finns tre sjöar – Fläten, Virlången och Bysjön, som tillsammans har en reglervolym på 17 miljoner kubikmeter vatten. Omräknat till lagrad energi motsvarar det drygt en miljon kWh.

En lokal kraft i Södermanland

Från början drev kraftverken ett eget nät med totalt 10 mil luftledningar i närområdet och har därmed varit en stabil del av Kilas lokala infrastruktur. Samtidigt har verksamheten blivit en symbol för motståndskraft och hållbarhet på den snabbt föränderlig energimarknaden. Produktionen väcker också stor nyfikenhet bland lokalbefolkningen. Både grannar och skolklasser kommer dit för att lära sig mer om hur vattenkraften fungerar, vilket Gustaf och Martina gärna tar sig tid att förklara. På så vis stärker de både kunskapen och gemenskapen i området.

 

Bixia hos Ålberga bruk_800x400.jpg

Samarbetet mellan Bixia och Ålberga Bruk sträcker sig över 15 år och är ett fint exempel på gemensamma värderingar om hållbar energiproduktion.

Övervakning – en del av vardagen

Gustaf och Martina utgör en stark och lösningsfokuserad duo – han med bakgrund som ubåtschef och hon i den politiska världen. Och att kämpa för den småskaliga vattenkraften är en gemensam nämnare och drivkraft. Samtidigt präglas vardagen vid Ålberga Bruk av konstant kontroll på marknadens prisfluktuationer. Verksamheten kräver noggrann övervakning och manuell reglering av vattennivåerna – särskilt under isiga och vattenrika perioder. Dessa utmaningar kombineras med Gustafs roll som ordförande i Svenska Vattenkraftsföreningen (SVAF), där han delar sin tid mellan Malmö och Karlskrona, och Martinas ansvar för verksamhetens ekonomi. Tillsammans sköter de också gårdens får, jord och skogsbruk på 160 hektar.

– Det bästa med småskalig vattenkraft är att den i huvudsak är placerad i södra Sverige, där energibehovet är som störst och produktionen är blygsam. Och på så sätt har vi lättare att bidra så att det blir balans på elsystemet i Sverige, säger Gustaf Hellström.

Bli flexleverantör och öka din lönsamhet

 

Ålberga bruk 800x400_2.jpg

Trots att den fjärrstyrda krattan effektivt räfsar bort fastnat material i intagsgallret, krävs det fortfarande manuellt arbete för att hålla kraftverken i toppskick.

Ålberga Bruk stöttar energisystemet

För att vårt elnät ska fungera behöver vi balans i systemet. Det måste alltså tillföras lika mycket el som det förbrukas – hela tiden, dygnet runt. I takt med att mängden förnybar kraft från sol och vind ökar blir det också viktigare med elproduktion som kan styras i tid – som vattenkraft. År 2009 moderniserades styrningen och kontrollsystemet hos Ålberga Bruk. Det gör att kraftverken nu kan övervakas, startas och stoppas via en mobiltelefon och att elproduktionen kan anpassas utifrån efterfrågan och rådande spotpris.

Ålberga Bruk har nyligen kvalificerat sig för FCR-N (Frequency Containment Reserve – Normal) – en av flera reserver som Svenska kraftnät köper av flexleverantörer. FCR-N lämpar sig väl för småskalig vattenkraft och skulle kunna bidra med uppskattningsvis 125 MW FCR-N. Det är i dagsläget hälften av Svenska kraftnäts behov.

– Svenska kraftnät har ett stort behov av tjänsten FCR-N och vi har nu installerat utrustning i stationerna för att kunna leverera tjänsten till Svenska kraftnät, säger Gustaf Hellström.

 

Diagram Ålberga bruk_800x400 RGB left.jpg


FCR-N reglerar hela tiden produktion eller användning av el för att undvika att frekvensen avviker mer än 0,1 Hz. Om den avviker mer än 0,1 Hz aktiveras FCR-D. FCR-N är särskilt lämplig för småskaliga vattenkraftsproducenter.

Att vara flexleverantör innebär att verksamheten i fråga får ersättning för sin flexibla elproduktion och elanvändning, och stödtjänstmarknaden har på så vis blivit en extra inkomstkälla för producenter som agerar på marknaden. Men framför allt handlar det om att ta ansvar för vårt elnät.

– Vi tycker också att det är viktigt att vara en del av balanssystemet, eftersom vi kan. När vi har resurserna och möjligheterna ska vi självklart maximera nyttjandet av den kraft som vattnet ger oss, säger Martina Hallström.

Om olika reserver | Svenska kraftnät

Småskalig vattenkraft spelar en viktig roll för balansen

Producenter av småskalig vattenkraft kan spela en viktig roll på balansmarknaden genom att förse elsystemet med nödvändig flexibilitet och tillförlitlighet. Så här beskriver Gustaf och Martina de olika fördelarna:

Flexibilitet: Vi kan snabbt öka eller minska vår elproduktion beroende på behov, vilket hjälper till att hålla elnätet stabilt.

Stabilisering: Vi kan hjälpa till att hålla elnätets frekvens stabil, vilket är viktigt för att undvika problem i elsystemet.

Reservkraft: Vid störning, eller sabotage på andra energikällor och elnät, kan småskaliga vattenkraftverk efter viss modifiering bidra till ett lokalt nät med el till vitala samhällsfunktioner som sjukhus, dricksvattenförsörjning mm.

Förnybar energi: Vi ökar andelen förnybar energi i energisystemet, vilket är bättre för miljön.

Lokal produktion: Vi kan producera el där den används, vilket minskar nätförluster och förbättrar energisäkerheten i lokala områden.