Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny

Framtiden samlar kraft från vatten vid Vrå Kvarn

Småländsk Kraft AB drivs av Anders Magnusson och Patrik Kajliden. Vid Vrå Kvarn i Kronobergs län hyr de ut naturnära boenden till utländska turister och producerar sin egen, miljövänliga el via vattenkraft. Företaget Småländsk Kraft startade lite av en slump. En lyckad slump, som i år firar 10-årsjubileum.

Entreprenören och mångsysslaren Anders Magnusson var inte särskilt insatt i elproduktion via vattenkraft innan 2007. Idag är han övertygad om att fossilfri, miljövänlig elproduktion är rätt väg att gå. Att många fler borde ha chansen att producera sin egen el via småskaliga vattenverk och att det är ren galenskap att så många svenska anläggningar ligger i träda. Han är stolt över att Småländsk Kraft försörjer ett stort antal hushåll med de 400 000 KWh miljövänlig el de producerar varje år, el som säljs direkt till Bixia.

Fin anläggning åter i drift

Att Anders och kollegan Patrik blev elproducenter var egentligen en ren tillfällighet. Anders berättar hur han levererade pellets till en av Smålands många gårdar, när han fick se en övergiven vattenkraftsanläggning på grannfastigheten. Nyfiket letade han rätt på ägaren och inom kort hade han och Patrik köpt hela fastigheten, med kraftverk och allt.

- Jag såg direkt att anläggningen var alldeles för fin för att stå stilla. Mängder av vatten rann rakt igenom, det fanns inga turbiner monterade och energin kunde inte tas tillvara. Patrik och jag tog oss an Vrå Kvarn, jobbade dygnet runt och efter sex månader var anläggningen driftsatt, berättar Anders.

Anrik mekanik skänker magi

Vattenkraftverket vid Vrå Kvarn byggdes 1920 och var senast i bruk i början av 90-talet. Kvarnen har genom åren tjänstgjort både som sågverk, kvarn och vattenkraftverk, men var i början av 2007 inte i skick att producera någonting alls. Killarna bakom Småländsk Kraft AB stod inför en totalrenovering. Turbiner, generatorer, dammluckor – det mesta byttes ut.

- Vi hade byggt en hel del och konstruerat hyvelanläggningar för virkeshantering, det var till stor hjälp. Känslan när vi första gången tryckte på knapparna, mekaniken i den gamla kvarnen fungerade och produktionen gick igång - den var helt magisk, minns Anders.

Vägen mot framtiden är grön

Anders vittnar också om värmen i att vara en del av ett uråldrigt samspel mellan vatten, kraft, natur och miljö. Om att ta tillvara på det jorden och omgivningarna ger och glädjen i att entreprenörskap och miljövänlighet får gå hand i hand.

- När vi startade för 10 år sedan funkade allt kanon, efter ett par år ändrades regelverken. Det känns sorgligt nog som att utvecklingen går mot ökad byråkrati, det borde verkligen vara lättare för fler att syssla med detta. Jag hoppas att trenden vänder igen, vi borde verkligen producera miljövänlig el på alla sätt som går, menar Anders.

Miljövänlig energi är framtiden, det är den enda vägen vi kan gå menar Anders och ångrar inte en sekund att han köpte och renoverade Vrå Kvarn.

- På sikt är småskalig elproduktion en vettig affär. Vi jobbar för att bidra till en bättre, grönare värld. Jag är övertygad om att fossilfri energi är framtiden. Frågan är inte om vi ska ställa om. Frågan är bara när.

Välj Bixia Nära

När du väljer närproducerad el från Bixia genom tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och närproducerad el i ditt område. Då går en del av det du betalar för elen tillbaka till dina lokala elproducenter.

Träffa våra närproducenter

Vi är idag ett av de elbolag i Norden som köper in störst andel närproducerad el från förnybara källor som sol, vind, vatten och biomassa. Här möter du några av våra närproducenter.

Uppdaterad: 04 mars 2021