Bixia logo
Meny

ICA Supermarket Hyltebruk stöttar lokalt vattenkraftverk

Det är idag en självklarhet för många livsmedelsbutiker att erbjuda sina kunder lokalproducerade och närodlade produkter. Både för att främja klimatet och det lokala näringslivet. ICA Supermarket Hyltebruk tar nu frågan om hållbarhet ett steg längre, där elen är nästa stora kliv i rätt riktning. Genom att teckna ett elavtal med elbolaget Bixia, som satsar på närproducerad och förnybar el från sol-, vind- och vattenkraft, stöttar butiken det lokala vattenkraftverket Bölaryds Kvarn.

 

- Det kändes som ett självklart val att stötta en lokal producent genom att köpa förnybar el från Bixia. Bölaryds Kvarn ligger bara ett par mil från vår butik, säger Daniel Hallberg, ICA-handlare, ICA Supermarket Hyltebruk.

ICA Supermarket Hyltebruk har sedan länge arbetat med att göra sin verksamhet mer hållbar och spara energi. Solceller har installerats och i dagsläget finns en laddstolpe för miljöbilar och fler planeras framöver. Under våren kommer även belysningen bytas ut till LED-armatur och kyl- och frysanläggningen effektiviseras. Detta ska leda till en minskning av elförbrukningen med minst 20 procent. Dessutom samarbetar man med lokala producenter av livsmedel för att erbjuda sina kunder hållbar och närproducerad mat.

- Vi strävar ständigt efter att göra verksamheten mer hållbar med hänsyn till miljö och klimat, säger Daniel Hallberg. Dessutom samarbetar vi en hel del med lokala producenter och leverantörer av mat. Idag vill kunderna gärna veta vart grönsakerna de köper kommer ifrån. Varför skulle man inte vilja veta varifrån elen kommer?

Kvarn från 1600-talet

Elavtalet som tecknats med elbolaget Bixia innebär att motsvarigheten till ICA Supermarket Hyltebruks totala elförsörjning, cirka 530 000 kWh per år, köps från det lokala vattenkraftverket Bölaryds Kvarn. Kvarnen har funnits vid ån Nissan sedan 1600-talet och har drivit många verksamheter sedan dess. För varje kilowattimme som ICA Supermarket Hyltebruk använder går en del av pengarna tillbaka till producenten. På det sättet gynnas småskaliga, lokala elproducenter som får möjlighet att underhålla och investera i mer förnybar energi.

- ICA Supermarket Hyltebruk har redan ett stort miljöengagemang och därför är det otroligt kul att de nu tar ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete och väljer 100 procent förnybar och lokalproducerad el. Avtalet gynnar både producenten och kunden, i det här fallet ICA, och är något jag hoppas fler intresserar sig för, säger Elin Andersson, säljare på Bixia.

ICA och Bixia har samarbetat under många år och sedan 2018 erbjuds alla ICA:s kortkunder i Sverige att teckna ett hållbart elavtal. Avtalet ger kunden 500 kronor att handla för i sin ICA-butik, samt löpande bonus och Bixias lägsta elpris. Genom samarbetet hoppas Bixia kunna nå fler miljömedvetna konsumenter och hjälpa dem att göra klimatsmarta elval.

För mer information, kontakta gärna:
Elin Andersson, säljare Bixia
0725-47 80 60
elin.andersson@bixia.se

Daniel Hallberg, ICA-handlare ICA Supermarket Hyltebruk
0705-11 02 72
daniel.hallberg@supermarket.ica.se

Publicerad 2020-01-30 07:00
Uppdaterad: 04 mars 2021