Bixia logo
Meny

Bixia och Toyota i solelsavtal – Installerar fyra stora solcellsanläggningar

Elbolaget Bixias har tecknat sitt hittills största avtal för produkten ”Solklart” som i korthet innebär att företag lånar ut sitt tak till Bixia som sedan producerar solel. Det är Toyota Material Handling i Mjölby som är kunden, där fyra solcellsanläggningar kommer att produceras omkring en miljon kWh solel per år. Toyota själva behöver inte investera vare sig tid eller pengar. Bixia, tillsammans med sin samarbetspartner inom solel Alight, sköter alltifrån tillståndsansökan och nätanslutning, till installation och drift.

Fördjupat samarbete med ny energilösning

Toyota Material Handling och Bixia har ett mångårigt samarbete där Bixia har levererat förnybar el till anläggningen i Mjölby. Nu fördjupas samarbetet genom energilösningen Solklart där fyra solcellsanläggningar på totalt 1000 KW installeras på Toyotas anläggning. Den första anläggningen kommer att driftsättas redan i år och resterande tre år 2020. 

När de fyra anläggningarna är färdiginstallerade kommer de att producera omkring en miljon kilowattimmar per år.

– Det här är vår största Solklart-affär hittills och vi är mycket glada över att Toyota, med sitt ambitiösa hållbarhetsarbete, har valt att göra den här satsningen tillsammans med oss, säger Magnus Höglund, Key Account Manager på Bixia. 

– Vi vill att vårt solprogram ska få genomslag hela vägen från våra produktionsanläggningar till leverantörer och kunder som använder våra produkter. Genom att tillföra mer förnybar energi till elnätet bidrar vi till att avlägsna fossila energikällor i Europa. Det har en djupgående inverkan på vår framtid – och vi strävar efter att bjuda in våra partners och kunder att följa oss på vår gemensamma resa mot det koldioxidfria samhället, säger Matthias Fischer, vd och koncernchef på Toyota Material Handling Europe.

Prisad produkt 

Från att man som företagare börjar fundera på att sätta upp solpaneler till att det blir verklighet är det många frågor som behöver besvaras. Alltifrån ekonomi och vilken teknik som fungerar bäst till lagar om skatt på energi och elcertifikat.

– Vi märker att allt fler är intresserade av solel för att bidra till en hållbar och klimatsmart värld. Men vägen till att producera sin egen solel är ofta tidskrävande och krånglig. Med vårt erbjudande ”Solklart” har vi gjort det enkelt för företag som vill vara med och bidra. Vår övertygelse är att det ska vara lätt att göra rätt, säger Magnus Höglund.

Solklart lanserades av Bixia för två år sedan och har fått stort genomslag. Bland annat utsågs företaget till ”Årets miljöföretag” i Linköping för den då nya energilösningen. Flera ICA-butiker har funnits med bland pionjärerna att ansluta sig till Solklart, men även andra typer av verksamheter som golfklubbar och mindre industrianläggningar. Toyota är inte den första industrikunden att hoppa på erbjudandet, men den klart största. 

– Vi jobbar ständigt för att hitta nya innovativa affärsmodeller och erbjudanden för att lösa energiomställningen – till hundra procent förnybart. Det är ingen tvekan om att vi går mot ett alltmer elektrifierat samhälle och då måste vi hitta nya smarta sätt att producera den el vi behöver. Jag är övertygad om att vi går mot en framtid som består av många så kallade prosumenter – precis om Toyota i Mjölby. Det betyder att våra kunder är både producenter och konsumenter, säger Magnus Höglund.  

Många funderar på solceller

Runt om i världen blir solel en allt starkare konkurrent till fossila energislag. Och även här hemma i Sverige har sol som energikälla börjat ta fart på riktigt, både bland företag och privatpersoner. Enligt en undersökning som Bixia genomförde förra året har hälften av landets villaägare funderat på att skaffa solceller. 

– Potentialen för solel är mycket större än man kan tro här i Sverige. Vi på Bixia arbetar aktivt för att öka andelen förnybar el, med produkten Solklart har vi höga förhoppningar om att få ännu fler att ta steget mot att bli producenter av förnybart, säger Magnus Höglund. 

Om Bixia Solklart

Bixia Solklart är en fullservicelösning där Bixia, tillsammans med sin samarbetspartner Alight ansvarar för finansiering, installation, monitorering, service och återinvesteringar. Det enda kunden gör är att låna ut sitt tak och betalar ett förutbestämt pris per kWh under hela avtalstiden. 

För mer information kontakta:

Magnus Höglund, Key Account Manager Bixia
0731-61 57 80
Magnus.hoglund@bixia.se

Marie Lorentzon, presskontakt Bixia
013-20 92 63
marie.lorentzon@tekniskaverken.se

Publicerad 2019-06-27 09:19
Uppdaterad: 16 mars 2021