Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny

Kyla, lite vind och export gör att elpriset stiger

Just nu ligger temperaturen 3-4 grader under det normala för årstiden, vilket gör att vi har ett visst uppvärmningsbehov i Norden och förbrukar mer el. Samtidigt blåser det mindre än vanligt och därmed sjunker också vindkraftsproduktionen. Det gör att elpriset under innevarande vecka hamnar på ett snitt på cirka 53 öre per kWh, vilket är 17 öre dyrare än förra veckan, enligt elbolaget Bixias prognos.

 

 

– Ju mer vindkraft vi får in i det nordiska elsystemet desto mer påverkas elpriset av vädret. Förra veckan stod vindkraften för 20 procent av elanvändningen och den här veckan i samband med det grönländska högtrycket har vi nästan vindstilla där vindkraften endast står för åtta procent av elproduktionen, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Förra våren hade vi extremt välfyllda snö- och vattenmagasin samtidigt som det var relativt milt väder i mars och april, vilket gjorde att efterfrågan var lägre. I år har vi mer normala nivåer i dessa magasin samtidigt som temperaturerna är lägre.

Sen vårflod

De låga temperaturerna gör också att snösmältningen och vårfloden blir senare än vanligt.

– Trots lite vind är NordPool-området en exportregion då det är kallt även i Europa, och de södra elområdena i Norge och Sverige priskopplas mot kontinentens högre prisbild. Det ger goda förutsättningar för vattenkraftsproducenterna i främst södra Norge att svara upp mot den ökade efterfrågan och minska lite på vattenmagasinen inför den kommande vårfloden, säger Johan Sigvardsson.

I sin prognos räknar Bixia med att den höga efterfrågan på el kommer kvarstå under nästa vecka, samtidigt är kärnkraftsproduktionen nere på 80 procent då en reaktor i Olkilouto respektive Forsmark har sin årliga revisionsperiod.

– Priset kommer dock att sjunka något under kommande vecka då det kommer blåsa mer. Enligt vår bedömning hamnar nästa veckas snittpris på omkring 44 öre per kWh.

Bättre läge för elproducenter

Förra året, då elpriset var extremt lågt, var det tufft läge för många av landets elproducenter som har gjort stora investeringar.

– Många av de drygt 2 000 producenter som säljer sin el genom oss på Bixia är lantbrukare som har investerat i vindkraftverk, en solcellsanläggning eller rustat upp ett litet vattenkraftverk. De hade det väldigt tufft förra året men nu är deras förutsättningar klart bättre, säger Johan Sigvardsson.

För mer information kontakta:

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
johan.sigvardsson@bixia.se
076-847 95 33

Marie Lorentzon, presskontakt
marie.lorentzon@tekniskaverken.se
013-20 92 63

Publicerad 2021-04-29 11:32
Uppdaterad: 29 april 2021