Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny

Bixia söker klimathjältar

Har du en idé som kan påverka klimatet positivt eller driver du opinion för att nå en klimatförändring? Då har du möjlighet att få ett bidrag på 100 000 kr från Bixia Miljöfond.

 

 

För att ta reda på vår klimatbidraget kan göra störst skillnad har Bixia tagit hjälp av två framstående klimatforskare; Björn-Ola Linnér, professor vid Linköpings universitet och Kata Nylén, legitimerad psykolog hos Klimatpsykologerna.

- För att nå klimatmålen behöv en grundläggande transformation av samhället. Här behöver vi en uppsjö av nya initiativ och innovation, såväl tekniskt som socialt. Även småskaliga satsningar kan bli goda exempel för klimatomställning, säger Björn-Ola Linnér.

År 2008 instiftade Bixia en Miljöfond som stöttar konkreta projekt för att öka den närproducerade förnybara elen. Bland annat stöttas Erikshjälpens arbete med att bygga solenergianläggningar i utsatta länder. Nu har elbolaget avsatt 100 000 kronor från Miljöfonden till ett specifikt klimatinitiativ med stor potential. Privatpersoner, organisationer, föreningar och företag som har en idé eller driver ett initiativ för att göra skillnad för klimatet kan nominera sig själva eller andra för att ta del av klimatbidraget.

- För oss på Bixia har det alltid varit viktigt att främja klimatinnovationer och initiativ som bidrar till positiv utveckling. Vi vill genom bidraget ge ett extra tillskott till den eller de initiativen/personerna som vi anser gör störst skillnad för klimatet med deras insats, säger Peter Janefjord, marknadschef på Bixia.

Beteendeförändring, påverkan och klimatinnovationer eftersökes

Klimatforskarna, som Bixia tagit hjälp av för att fastställa var pengarna kommer göra störst nytta, menar att det finns flera sätt att bidra till klimatomställning. Bland annat är det viktigt att jobba för att förändra beteenden hos de stora massorna, hjälpa människor i andra länder som redan påverkas av klimatförändringarna, påverka politiker och beslutfattare samt att skapa eller bidrar till nya klimatinnovationer.

Det är utifrån dessa kriterier som Bixia kommer utvärdera nomineringarna i sökandet på nästa klimathjälte. Bixia hoppas kunna uppmärksamma nya innovationer och projekt genom att stötta dessa finansiellt, och på så sätt få fler att vilja engagera sig i kampen mot de negativa klimatförändringarna.

- Som enskild individ är det såklart bra att förändra hur man lever och försöka göra hållbara val i sin vardag, men vi behöver gå samman och arbeta kollektivt och mer storskaligt för att förändra på riktigt. Därför är det väldigt bra att Bixia bidrar till projekt och initiativ som leder till påverkansarbete och skillnad för klimatet, säger Kata Nylén.

Så går nomineringen till

Nomineringarna till Bixias klimatbidrag utgörs av vissa kriterier, men vem som helst kan nomineras. Det kan vara en enskild person, en organisation, ett projekt, ett initiativ, ett företag, en idrottsklubb, en skolklass eller liknande som jobbar med följande frågor:

  • Att förändra beteenden hos den de stora massorna
  • Hjälper människor i andra länder som redan har påverkats av klimatförändringarna
  • Påverkar politiker och beslutsfattare i klimatomställningen
  • Klimatinnovationer

Via siten www.bixia.se/klimathjalte kan man både nominera sig själv, sitt företag eller initiativ, och nominera andra som man tycker gjort sig förtjänta av att ta emot Bixias klimatbidrag om 100 000 kronor. Nomineringen stänger den 30 april 2021. Vinnaren kommer att utses av Bixias hållbarhetsteam och offentliggöras innan sommaren.

För mer information kontakta:

Peter Janefjord, marknadschef Bixia
E-post: peter.janefjord@bixia.se
Telefon: 0708-24 05 05

Marie Lorentzon, pressansvarig Bixia, 013-20 92 63

Publicerad 2021-04-08 09:18
Uppdaterad: 13 september 2021