Bixia logo
Meny

Elproducenter hyllas på Elens dag

I samband med Elens dag, på torsdag den 23 januari, vill elbolaget Bixia uppmärksamma oss på den förnybara elens viktiga roll för klimatet och samtidigt hylla alla producenter av förnybar el.

Omkring 60 procent av den el vi använder i Sverige kommer redan idag från förnybara källor där den allra största delen kommer från vattenkraft. Tittar man på Europa som helhet är det endast 30 procent förnybart och en stor del kommer från fossila källor.

– Det betyder att varje kilowattimme vi använder här i Sverige har en lägre klimatpåverkan än i många andra länder som får största delen av sin elproduktion genom kolkraftverk. Men trots det har vi än så länge en begränsad del förnybar el även i Sverige. Så ju mindre el vi använder desto mindre fossila bränslen behöver användas någon annanstans. Därför behöver vi både hushålla med vår el och bygga ut de förnybara källorna, säger Eric Constantien, chef inköp produktion på Bixia.

Elanvändningen ökar

Mängden förnybar energi ökar inte bara här i Norden. De globala, europeiska och nationella klimat- och miljömålen driver på utvecklingen av förnybart och bidrar till minskningen av fossila bränslen.

– Samtidigt ökar vår elanvändning, både på grund av att vi blir fler invånare men också för att fler datacenter etableras i Norden samtidigt som fler elbilar kommer in på marknaden och industrin elektrifieras. Fram till 2030 räknar vi med en ökning i Norden på cirka 30 TWh från dagens nivåer, säger Eric Constantien.

Sol- vind- och vattenkraftsproducenter är klimathjältar

Bixia är det elbolag i Norden som köper in störst andel el direkt från lokala sol- vind- och vattenkraftsproducenter. För att hylla dem och för att visa kunderna varifrån elen kommer, har Bixia tagit fram en reklamfilm som visar upp några av de lokala elproducenterna.

– Under hela 10-talet har vi arbetat för att få in mer förnybar el i systemet som vi sedan säljer vidare till våra kunder. Helst av allt tycker vi att elen ska vara närproducerad, därför köper vi in el från lokala sol-, vind- och vattenkraftsproducenter. För varje år ökar antalet producenter som väljer att sälja sin el genom oss på Bixia. Och för varje år ökar också antalet kunder som väljer närproducerad, förnybar el, säger Eric Constantien.

För mer information kontakta:

Eric Constantien, chef Inköp produktion, Bixia
0708-26 25 75
eric.constantien@bixia.se

Marie Lorentzon, pressansvarig Bixia
013-20 92 63
marie.lorentzon@bixia.se

Publicerad 2020-01-22 11:01
Uppdaterad: 04 mars 2021