Meny

Bixia vinner Guldnyckeln

Bixia prisas för sin kundkontakt i tävlingen Guldnyckeln, som belönar datadriven kommunikation. Tillsammans med byrån Relation & Brand tar vi hem första priset i kategorin Analys och Resultat för vår förmåga att förstå hur kunderna tar emot kommunikationen och för att vi skiljer oss från mängden.

På onsdagskvällen delades priserna ut i tävlingen Gulnyckeln, som belönar företag som arbetar med direkt och datadriven marknadskommunikation. Motiveringen löd:
Att skapa kunskap kring en vardagsprodukt med lågt engagemang är en stor utmaning, likaså att skilja sig från mängden bland en uppsjö konkurrenter. Genom genomtänkt analysarbete, gedigen kunskap om målgruppens drivkrafter samt möjligheten att producera lokalt har vinnaren lyckats identifiera en produkt som driver både försäljning och intresse.

– Vi är jätteglada och hedrade! Vi på Bixia har länge varit bra på att se till att få in så mycket förnybar och närproducerad el som möjligt i vårt system. Schysst el i kontakten helt enkelt. Men innehållet i kundkontakten är minst lika viktig och där har vi gjort ett gediget arbete det senast året, säger Peter Janefjord, marknadschef på Bixia.

Elbranschen är en konkurrensutsatt marknad med en generisk produkt. Det märks inte vilken el du väljer, lampan lyser lika bra oavsett elbolag. Då krävs ett hårt arbete för att göra skillnad i både elkontakten och kundkontakten. Den stora utmaningen är att differentiera kommunikationen.

– Nyckeln är att förstå kunderna på djupet och deras upplevelse av kommunikationen, både rationellt och emotionellt. Där har vi tillsammans med Relation & Brand lagt vår kraft. Nu har vi en metod för att mäta och analysera vår kommunikation och kundupplevelse som hjälper oss att bli mer relevanta och stötta affären, säger Peter Janefjord.

Vill få fler att göra ett aktivt elval

I vår analys av kundkontakten märker vi på Bixia en skillnad mellan de som gjort ett aktivt elval och de som blivit tilldelade en leverantör.

– Vi märker att de kunder som gjort ett aktivt val, till exempel genom att välja närproducerad förnybar el, också upplever att vår kommunikation som mer positiv än de som inte gjort ett val. Utmaningen är att få så många som möjligt att förstå vilken betydelse valet av el har för vårt klimat. Dessutom är det ett enkelt valt, som inte kräver att man ändrar sina vanor eller avstår från något, säger Peter Janefjord.

Publicerad 2019-03-28 17:00
Uppdaterad: 28 mars 2019