Bixia logo
Meny

Lysande 2017 för elbolaget Bixia

2017 var ett bra år för elbolaget Bixia ur flera perspektiv. Det ekonomiska resultatet blev drygt 70 miljoner kronor innan skatt, vilket är något bättre än året innan. Framförallt har Bixia lyckats komma närmare sin nollvision – att den förnybara elen som bolaget köper in ska räcka till alla kunder. Eftersom Bixia ägs av sju kommunala energibolag, går stora del av vinsten tillbaka till kommunerna.

– Vi lyckades öka försäljningen av närproducerad förnybar el samtidigt som vi har knutit till oss många nya producenter av sol- vind- och vattenkraft. Sammanlagt har vi idag cirka 1600 producenter som väljer att sälja sin el genom oss. Vi ser också att allt fler kunder gör ett aktivt el-val som förändrar klimatet i rätt riktning. Det är en utveckling som vi gläds åt och som bådar gott för framtiden, säger Pär Kaller, vd på Bixia. 

Närproducerad el ökar
Bixia var tidigt ute med att bygga relationer med producenter och köpa deras el. Under 2017 tecknade elbolaget avtal med flera hundra nya producenter av sol-, vind- och vattenkraft. Idag kommer mer än hälften av den el som Bixia säljer direkt från någon av de totalt 1600 producenterna. 

– Genom ett tydligt fokus har vi lyckats stärka vår position inom närproducerad el ytterligare, samtidigt som marknaden har mognat. Idag är det självklart för många att ta reda på ursprung när det gäller maten man äter. Samma trend växer sig allt starkare inom vår bransch – man vill veta varifrån elen man använder kommer. Det gör att fler kunder väljer närproducerad el från oss, säger Pär Kaller. 

Lånar ut taket till solelsproduktion
Under 2017 tog Bixia ännu ett steg för att öka den förnybara elproduktionen genom att lansera produkten ”Solklart”. I korthet innebär det att kunden lånar ut taket på sin verksamhets fastighet till Bixia som sedan ombesörjer alltifrån tillståndsansökan och nätanslutning  till försäkring och installation. 

– På så sätt kan företaget bidra till en hållbar energiomställning utan att investera vare sig tid eller pengar. Intresset för Solklart har varit större än vi räknat med, bland annat har flera Ica-handlare valt att låna ut sina tak till oss, säger Pär Kaller.  

Hållbar energi för alla
Bixia arbetar långsiktigt för att ställa om elförsörjningen till förnybart och att göra de enklare och lönsammare att producera el från sol, vind och vatten. Idag är Bixia det elbolag som köper in störst andel närproducerad el i landet. 

– Vårt arbete med att påskynda omställningen till ett hållbart energisystem går hand i hand med de globala målen som FN:s medlemsländer förbundit sig till i klimatavtalet. Som vd för Bixia är jag glad över att medverka till att förverkliga de klimatmålen. För ytterst är det just det som driver oss på Bixia – att förändra världen i rätt riktning, säger Pär Kaller. 

Klicka på länken och se en vd-intervju med Pär Kaller https://arsredovisning2017.bixia.se

För mer information kontakta gärna:
Pär Kaller, vd Bixia, 0702-875125
Marie Lorentzon, pressansvarig Bixia, 013-20 92 63 

Länkar

Publicerad 2018-06-25 09:17
Uppdaterad: 16 mars 2021