Bixia logo
Meny

Elbolaget Bixia utsågs till årets miljöföretag

Igår, den 18 januari, utsågs elbolaget Bixia till årets miljöföretag i Linköping. Det är Linköpings miljönätverk som tillsammans med Navitas – föreningen för hållbarhetsintresserade studenter vid Linköpings universitet som årligen utser Årets miljöföretag. Temat för årets miljöpris är ”smarta energilösningar”.

Valet föll på Bixia med motiveringen att företaget på flera olika sätt bidragit till mer förnybar el i samhället.

– Vi är jätteglada och hedrade! Hela vår verksamhet bygger på att få in mer förnybar energi i systemet. För som det ser ut idag räcker inte den förnybara elen till alla. Det känns extra roligt att bli uppmärksammade av unga studenter som brinner för hållbarhetsfrågor, det om något är ett bevis för att vi är på rätt väg att förändra världen i rätt riktning, säger Jenny Johnson, marknadschef på Bixia.

Under lång tid har Bixia köpt in el direkt från småskaliga producenter av sol- vind- och vattenkraft. I dag har elbolaget avtal med närmare 1400 närproducenter som säljer sin el genom Bixia. Samtidigt som antalet producenter blir fler ökar också efterfrågan på närproducerad förnybar el.

– Det är en otroligt positiv trend vi ser nu. Trots att elpriset varit historiskt lågt de senaste åren väljer fler och fler att investera i förnybar produktion. Den tydligaste trenden just nu är att solel börjar ta fart på allvar, säger Jenny Johnson.

Solklart – en smart energilösning
En av satsningarna som gjorde att Bixia utsågs är den nya tjänsten ”Solklart” som lanserades med framgång under hösten. I korthet handlar det om att företag kan låna ut sitt tak till Bixia som sedan ombesörjer alltifrån tillståndsansökan, nätanslutning, försäkring och installation av solceller.

– Det gör att ditt företag kan bidra till en hållbar energiomställning utan att investera vare sig tid eller pengar. Vi har märkt att intresset för solel är stort men att vägen till att bli egen producent ofta är både tidskrävande och krånglig. Med Solklart har vi gjort de enkelt för företag som vill vara med och bidra. Vår övertygelse är att det ska vara lätt att göra rätt, säger Jenny Johnson.

Prisceremoni den 18 januari
Årets miljöföretag går till ett företag som är verksamt i Linköpingsområdet, men de behöver inte ha sitt huvudsäte här. Företaget ska visa på ett gott miljöengagemang och väl genomförda miljöaktiviteter, vara ett gott föredöme för andra företag, visa på nytänk och gärna vara miljöcertifierade.

Årets miljöprisutdelning genomfördes igår, den 18 januari, hos Lejonfastigheter på Södra Stånggatan 1 i Linköping. Ceremonin inleddes med en föreläsning av Louise Ödlund, professor från LiU Tema: Energieffektivisering. 

Bixia AB är ett elbolag med sju delägare, Tekniska verken i Linköping, Alvesta Energi, Borgholm Energi, Mjölby-Svartådalen Energi, Nässjö Affärsverk, Oxelö Energi och Sandviken Energi. Vi har tre kontor; Linköping, Nässjö och Växjö. Bixia arbetar aktivt för utvecklingen av närproducerad förnybar el och är ett av de elhandelsbolag som köper in mest småskaligt producerad el i Norden från 1200 anläggningar.


Tillsammans ger vi kraft som förändrar världen i rätt riktning! Läs mer på www.bixia.se

Publicerad 2018-01-19 13:53
Uppdaterad: 14 mars 2018