Bixia logo
Meny

Bixia Timpris

Med ett timprisavtal kan du som har möjlighet att styra delar av din elförbrukning spara värdefulla kronor på el. Här förklarar vi hur det går till.

Vad är timpris på el?

Timpris innebär att din förbrukning har olika pris varje timme, till skillnad från ett rörligt avtal där du betalar ett snittpris av månadens timpriser.

Timpris kan vara förmånligt för dig som har möjlighet att styra när du förbrukar din el hemma. Det beror på att elpriset varierar väldigt mycket över dygnet. Genom att flytta delar av din elförbrukning till när priset är mer förmånligt, kan du minska din elkostnad avsevärt. Exempel på stora förbrukningsposter som du tjänar på att styra är uppvärmning, elbilsladdning och disk- och tvättmaskin.

Är timprisavtal för alla?

Nej, ett timprisavtal är inte billigare per automatik och passar inte alla. Om följande påstående stämmer in på dig kan du dra fördel av att välja timpris:

  • Du bor i villa eller radhus.
  • Du följer elprisets utveckling och är redo att anpassa din förbrukning därefter.
  • Du har smarta system i hemmet som gör att du kan styra och planera din förbrukning efter när priset är lägre.

Har du inte möjlighet att flytta en stor del av din elanvändning till lågpristimmarna, kan ett timprisavtal i stället bli dyrare för dig! Timpris lönar sig heller sällan om du bor i hyres- eller bostadsrätt.

Jag vill byta till Bixia Timpris!

Du behöver ha en timmätt elmätare

För att kunna teckna ett timprisavtal behöver din elmätare mäta förbrukningen per timma, inte per månad. Det är ditt elnätsföretag som ställer om din mätare till timmättning och du kan göra din ansökan på två sätt. Antingen tar du kontakt med ditt elnätsföretag själv eller också hjälper vi dig med det i samband med att du tecknar timprisavtal. Elnätsföretaget är skyldiga att ställa om din mätare inom tre månder från att de tagit emot din förfrågan.

När är elen som billigast?

Elpriset stiger i takt med efterfrågan. Det innebär att elen är som dyrast under dagtid, med toppar på morgon och kväll, när flest personer använder el. Sent på kvällen och under natten är elen generellt billigare.

Spotpris på el

Teckna Bixia Timpris

För att teckna Bixia Timpris behöver du kontakta vår kundservice.

Innan du väljer Bixia Timpris, tänk på att ditt elnätsbolag inte har någon skyldighet att lägga tillbaka dig på månadsmätning om du skulle vilja byta tillbaka. Vill du vara på den säkra sidan är det bra att kontakta ditt elnätsbolag och fråga innan du går över till timmätning.

Kundservice

Uppdaterad: 14 december 2022
Kontakta sidansvarig