Bixia logo
Meny

Bixia Timpris

Följer du elprisets utveckling, är engagerad i din elförbrukning och kan styra när du använder elen hemma? Med ett timprisavtal kan du dra nytta av dygnets billiga timmar genom att styra din elförbrukning till när priset är som mest förmånligt.

Bixia Timpris i korthet

 

Se ditt pris och teckna elavtal

Se tidigare priser

Här har vi samlat tidigare elpriser för vårt timprisavtal.

Tidigare elpriser för Bixia Timpris

Passar timpris för mig?

Möjligheter

Om du kan styra när och hur du förbrukar din el kan timpris vara något för dig. Eftersom du betalar för elen du använder varje timme, till det pris som gäller just då, är det viktigt att du kan påverka din elanvändning. Om något eller några av följande påståenden stämmer in på dig kan du dra fördel av att välja timpris:

  • Du bor i villa eller radhus.
  • Du följer spotpriset dag för dag och är redo att anpassa din förbrukning därefter.
  • Du har en elbil som du, via vår app "Mitt Bixia", kan styra så laddningen sker när elen är billigast.
  • Du har solceller installerade och kan följa din förbrukning och förbruka el när du producerar som mest, eller tjäna pengar på att sälja ditt överskott.
  • Du har ett batteri hemma där du kan lagra el från till exempel dina solceller. 
  • Du har en värmepump som du kan styra – så att uppvärmningen sker under vissa förutsättningar.

Att tänka på

Ett timprisavtal passar inte alla och blir inte heller billigare per automatik.

  • Om du inte kan styra din förbrukning till lågpristimmarna riskerar ett timprisavtal i stället bli dyrare för dig.
  • Timpris lönar sig oftast inte om du bor i lägenhet eftersom din elförbrukning då redan är låg.
  • Ditt elnätsbolag har inte någon skyldighet att lägga tillbaka dig på månadsmätning om du skulle vilja byta tillbaka. För att vara på säkra sidan är det bra att kontakta ditt elnätsbolag och fråga innan du går över till timmätning.

Kostnader

Med ett timpris betalar du timme för timme, till det pris som gäller just då och priset baseras på Nord Pools spotpris. Elpriset stiger samtidigt i takt med efterfrågan. Det innebär att elen oftast är som dyrast under dagen, med toppar på morgon och kväll, när flest använder el. Sent på kvällen och under natten är elen generellt sätt billigare.

Spotpris på el

Utöver spotpriset och inköpskostnader tillkommer en månadskostnad på 49 kr/mån (webbpris – ord.pris 59 kr/mån), men inga övriga påslag.

Vad ingår i elpriset?

Du behöver ha en timmätt elmätare

För att kunna teckna ett timprisavtal behöver din elmätare mäta förbrukningen per timma, inte per månad. Det är ditt elnätsföretag som ställer om din mätare till timmättning och du kan göra din ansökan på två sätt. Antingen tar du kontakt med ditt elnätsföretag själv eller också hjälper vi dig med det i samband med att du tecknar timprisavtal. Elnätsföretaget är skyldiga att ställa om din mätare inom tre månader från att de tagit emot din förfrågan.

Relaterad information

Appen Mitt Bixia

Ta kontroll över din elförbrukning och minska din klimatpåverkan med vår app Mitt Bixia. I den kan du följa din elanvändning och påverka din förbrukning för att sänka dina elkostnader.

Vad är spotpris?

Spotpris är, enkelt förklarat, det vi som elhandelsbolag köper in elen för. Med ett timprisavtal kan du dra nytta av när spotpriset är som lägst. I vår artikel har vi samlat det viktigaste du behöver veta om spotpris.

Lokalproducerad el

Tillsammans med våra lokala elproducenter – vanliga människor med solceller på taket eller ett vindkraftverk på gården – ser vi till att elen du betalar för är både förnybar och lokalproducerad.

Uppdaterad: 01 december 2023
Kontakta sidansvarig