Bixia logo

Elpriset - prognos just nu

Elpriset påverkas bland annat av väder, driftstörningar i elproduktionen och världspriser på kol, olja och naturgas. Även konjunktursvängningar kan påverka efterfrågan på el, vilket i sin tur påverkar elpriset. Just nu visar prognosen att vi har låga elpriser i Sverige.

Elpriser och prognoser är något som hänger ihop. Att ta fram korrekta prognoser för kommande elpriser är lite av en vetenskap då det handlar om att ta hänsyn till många faktorer. På Bixia vill vi alltid ge dig de bästa prognoserna och även träffsäkra rekommendationer över hur du bör tänka när det kommer till din el. 

Nedan kan du läsa vår prognos om elpriset just nu, prognoser för framtiden och våra rekommendationer. Hör gärna av dig till oss om du har vidare funderingar eller frågor rörande elpriser.

Elpriset i dag 19 juni och prognos för kommande vecka

Lågtryck inkommer från väst med kyligt, blåsigt och inledningsvis blött väder. Senare under veckan drar ett nytt högtryck in från sydväst med torrare och troligen varmare väder. Temperaturen 1 - 2 grader under det normala framåt helgen, därefter varmare. Ganska mycket vind, initialt 5-8 GW fram till onsdag. Nederbörd kring det normala med största mängderna i sydvästra och mellersta Norge. Normal till hög tillförlitlighet till prognosen, 30 % alternativ för att lågtrycket dröjer sig kvar. Dygn 11-15 något varmare än normalt och mindre nederbörd.

Hydrologisk balans: Utfall v.23 är -13 TWh och prognos v. 25 är -12 TWh. Forsmark 1 har begränsad effekt inför revision
Oskarshamn 1 är stängd permanent. Kärnkraften ligger för närvarande på 80%.

Rekommendation utifrån elpriset just nu

Fortsatt svårbedömt var marknaden tar vägen och även om priserna sjunkit lite sista dagarna är det fortsatt höga priser på våra kortare fasta avtal. Vi rekommenderar därför att avvakta och behålla sitt rörliga pris ytterligare en tid. Alternativt se över vårt kombinerade avtal Mix 50/50.

För den som önskar en långsiktig trygghet och koll på sina kostnader rekommenderas våra längre fasta avtal 3-5 år. Med tanke på att priser gått ner senaste dagarna är dessa avtal bäst just nu. Dessutom finns en osäkerhet på längre sikt med tanke på att avvecklingen av kärnkraften har påbörjats så kan det vara läge att binda i 5 år, det är även den som ligger bäst i pris av våra fasta avtal just nu. 

Välj Bixia Nära och stöd en lokal elproducent i dina trakter! Vi köper förnybar el från över 1600 småskaliga producenter och att köpa närproducerad el hjälper till att stödja deras verksamhet samtidigt som det hjälper miljön. Genom Bixia Nära så bidrar du med att 10 kr/mån går tillbaka som en återbäring till närproducenterna.

Genom Bixia Miljöfond fortsätter vi på Bixia att göra stor skillnad för utvecklingen av en förnybar elmarknad. 100 000 kronor går till Erikshjälpen World Wide och 900 000 kronor går till Solcellsinvesteringar i Sverige.

Om du behöver råd och hjälp kring vilket avtal du ska välja, ring din lokala kundservice så hjälper vi dig.

Alla våra produkter och priser

Historiska elpriser

Du kan alltid ringa oss för personlig rådgivning på 0771-16 17 18.

Vilket elavtal vi rekommenderar dig i vår personliga rådgivning påverkas av aktuellt prisläge på elbörsen, vår analys av elmarknadens utveckling, din ekonomi och din elanvändning.

Läs mer om vad som påverkar elpriset.

Prisvariationer på el över dygnet

Vi räknar med att elpriserna framöver kommer att variera mer under dygnet. Vid våtår i Norden kan det tidvis bli låga elpriser då mycket förnybar el pressar priserna utöver den befintliga vattenkraften. Samtidigt hålls priserna även nere under torrår tack vare mer vindkraft.

Elsituationen är framtagen av Bixia Energy Management AB. Informationen som ligger till grund för analyserna kan ändras snabbt och därmed bli inaktuella. För eventuella felaktigheter i texten ansvaras ej.