Bixia logo
Meny

Elpriset - prognos just nu

Elpriset påverkas bland annat av väder, driftstörningar i elproduktionen och världspriser på kol, olja och naturgas. Även konjunktursvängningar kan påverka efterfrågan på el, vilket i sin tur påverkar elpriset.

Elpriser och prognoser är något som hänger ihop. Att ta fram korrekta prognoser för kommande elpriser är lite av en vetenskap då det handlar om att ta hänsyn till många faktorer. På Bixia vill vi alltid ge dig de bästa prognoserna och även träffsäkra rekommendationer över hur du bör tänka när det kommer till din el. 

Nedan kan du läsa vår prognos om elpriset just nu, prognoser för framtiden och våra rekommendationer. Hör gärna av dig till oss om du har vidare funderingar eller frågor rörande elpriser.

Elpriset från den 3 december och prognos för kommande vecka

Högtrycket med kyligt väder är inne i sin slutfas och vi får ett omslag mot ett lågtryck med klart mildare väder från onsdag, vilket dröjer sig kvar till söndag innan ett nytt skifte sker mot ett nordligt högtryck. Vi ser stigande temperaturer mot 4 - 6 grader över referensvärdet för att i nästa vecka falla mot ett par grader under normalen. Nederbördsmängder omkring 130% mot normalt, mest i västra Norge, nästa vecka klart torrare. Gott om vind i systemen ger 8 - 13 GW fram till helgen, därefter fallande mot 4 - 8 GW. Dygn 11 - 15 kyligt och något torrare än normalt.

Hydrologisk balans: Utfall v.47 är -8,1 TWh och prognos v.50 är -5,6 TWh.

Forsmark 2 - Lägre produktion tom 13/12

Ringhals 2 - Lägre produktion inför nedstängning

Kärnkraften ligger för närvarande på 95%

Rekommendation utifrån elpriset just nu

Det är ett bra läge att binda ditt elpris på 3 eller 5 år då elpriserna är relativt låga. Mycket händer på elmarknaden nu och framåt. Mer vindkraft kommer till och kärnkraft avvecklas vilket innebär större svängningar i elpriset från nu och framåt.

Välj Bixia Nära och stöd en lokal elproducent i dina trakter! Vi köper förnybar el från  småskaliga producenter och att köpa närproducerad el hjälper till att stödja deras verksamhet samtidigt som det hjälper miljön. Genom Bixia Nära så bidrar du med att 10 kr/mån går tillbaka som en återbäring till närproducenterna.

Genom Bixia Miljöfond fortsätter vi på Bixia att göra stor skillnad för utvecklingen av en förnybar elmarknad både nationellt och internationellt. Vi har bidragit till installation av solpaneler och belysning i delar av världen där el inte är en självklarhet. 

Om du behöver råd och hjälp kring vilket avtal du ska välja, ring din lokala kundservice så hjälper vi dig.

Alla våra produkter och priser

Historiska elpriser

Du kan alltid ringa oss för personlig rådgivning på 0771- 60 30 30.

Vilket elavtal vi rekommenderar dig i vår personliga rådgivning påverkas av aktuellt prisläge på elbörsen, vår analys av elmarknadens utveckling, din ekonomi och din elanvändning.

Läs mer om vad som påverkar elpriset.

Prisvariationer på el över dygnet

Vi räknar med att elpriserna framöver kommer att variera mer under dygnet. Vid våtår i Norden kan det tidvis bli låga elpriser då mycket förnybar el pressar priserna utöver den befintliga vattenkraften. Samtidigt hålls priserna även nere under torrår tack vare mer vindkraft.

Elsituationen är framtagen av Bixia AB. Informationen som ligger till grund för analyserna kan ändras snabbt och därmed bli inaktuella. För eventuella felaktigheter i texten ansvaras ej.

Kontakta sidansvarig