Bixia logo
Meny

Ätbart utsedda till klimathjältar 2022

Föreningen från Skövde med sina 300 volontärer jobbar intensivt för att minska matsvinnet och har levererat 1,9 miljoner måltider till behövande sedan starten för snart tre år sedan. Nu har de, i hård konkurrens, fått utmärkelsen Bixia Klimathjälte 2022 och 250 000 kronor i stipendium från Bixia Miljöfond.

Ätbart – om att vinna Bixia Klimathjälte 2022

Innehållet går inte att se på grund av att du inte tillåter alla cookies på webbplatsen.
Ändra inställningar för kakor/cookies

Juryns motivering

Föreningen Ätbart är en inspirerande organisation som bevisar att det går att göra något konkret om man börjar gräva där man står. Sedan starten för snart tre år sedan har de jobbat intensivt för att minska matsvinnet och har omfördelat osålda livsmedel till behövande. Genom att utbilda framtida generationer om hållbar livsmedelskonsumtion, produktion samt relationen mellan mat och klimat vill Ätbart inte bara agera plåster för, utan också förekomma matsvinnsproblematiken. Därför är föreningen Ätbart väl värda utnämningen till Bixia Klimathjälte 2022.

Om Ätbart

Matsvinnet står för omkring åtta procent av de globala utsläppen vilket är nästan lika mycket som hela världens vägtransporter. Om världens matsvinn skulle vara ett land så skulle det vara världens tredje största utsläppare. När Mickaël Gayet som 16-åring insåg omfattningen av matsvinnet samtidigt som många människor inte har råd att äta sig mätta, föddes idén till Ätbart. Nu, drygt tre år senare, har han och hans kollegor byggt upp en organisation som består av 300 volontärer och de har ett brett kontaktnät bland livsmedelsbutiker, grossister och andra aktörer.

 

Det här är ett stort ögonblick och vi är otroligt glada och tacksamma för utmärkelsen. Det är verkligen ett kvitto på att alla fantastiska individer som jobbar med detta gör skillnad. Idag vet hela Skaraborg vilka vi är och Ätbart börjar etablera sig i övriga landet. Nu, med hjälp av stipendiet, kan vi växla upp och sprida våra verksamheter vidare för att utbilda om matsvinnsfrågor och omfördela osålda livsmedel i hela Sverige.

Mickaël Gayet

Styrelsen på Ätbart har höga ambitioner och föreningen har blivit uppmärksammad tidigare. Bland annat fick de motta priset som årets hållbarhetshjältar på Svenska Hjältar-galan förra året. Föreningen finansieras av intäkter från sina självförsörjande verksamheter samt sponsring och donationer.

– Vårt mål är att tillsammans med företag, föreningar och andra samhällsaktörer minska matsvinnet i Sverige med 50 procent till år 2030. Det är knappt åtta år kvar och då gäller det att vi alla lägger i nästa växel för en storskalig satsning som fungerar i samtliga led, avslutar Mickaël Gayet.

Våra 6 finalister i Bixia Klimathjälte 2022

Fältbiologerna

Sedan 1947 har den ideella föreningen Fältbiologerna gett Sveriges ungdomar möjlighet att uppleva naturen, lära sig om den och skydda den. Samtidigt jobbar föreningen aktivt för att påverka naturpolitiken i rätt riktning. De senaste årens intensiva klimatdebatt har fått antalet medlemmar att öka men ännu fler kan det bli.

Sustainable WWW

Om internet var ett land skulle det just nu vara det sjätte sämsta landet i världen när det gäller koldioxidutsläpp. Sustainable WWW är en ideell organisation som drivs av webbdesignern Michael Andersen i Göteborg. Han vill få fler att skapa hållbara webblösningar genom att sprida kunskap.

Swopshop

Jane Olsson är kvinnan som vill få oss att ändra vår konsumtion och leva mer cirkulärt. Sedan 2013 driver hon butiken Swopshop i centrala Malmö där man kan lämna in kläderna man tröttnat på och få betalt i en swop-valuta som man kan använda för att byta till sig andra kläder. Nu vill hon utveckla sin Swopshop till ett franchisekoncept.

Ten Island Seafarm

Cassandra Köbbel och Anna Wångmar kallar sig tångnördar – sedan de upptäckte havets guld – tången – har de varit fast. För två år sedan startade de tångodlingen ”Ten Island Seafarm” i Göteborgs norra skärgård som är landets första andelstångodling. 

Vi håller oss på jorden

Det började för fyra år sedan när Maja och hennes granne Lotta var föräldralediga och ville göra något konkret för klimatet. Det blev facebooksidan ”Vi håller oss på jorden” och kampanjen Flygfritt 2019 med målet att få 100 000 svenskar att ta ett flygfritt år. Sedan dess har Maja Rosén ägnat hela sin tid åt att uppmuntra till att skippa flyget.

Ätbart

Sedan 2018 har Mickael Gayet och hans vänner i den ideella föreningen Ätbart jobbat intensivt för att minska matsvinnet i Sverige. I projektet ”Mathjälpen” har de levererat omkring 2 miljoner måltider till människor i behov och nu satsar föreningen på utbildning.

Uppdaterad: 13 september 2023