Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Hon vill få hela världen att ”Swopshoppa”

Jane Olsson är kvinnan som vill få oss att ändra vår konsumtion och leva mer cirkulärt. Sedan 2013 driver hon butiken Swopshop i centrala Malmö där man kan lämna in kläderna man tröttnat på och få betalt i en swop-valuta som man kan använda för att byta till sig andra kläder. Nu vill hon utveckla sin Swopshop till ett franchisekoncept.

– Jag har alltid varit mode- och klädintresserad och har konsumerat mycket kläder. Men när jag jobbade en period i en skola i Thailand gick det upp för mig vad min klädkonsumtion har för påverkan på andra länder. Då bestämde jag mig för att göra något åt det och fick idéen till swopshop. Att swoppa är både billigt och miljövänligt eftersom du blir av med saker du inte använder och samtidigt kan byta till ”nya” kläder som redan är inne i kretsloppet. Det gör att både miljön och den personliga ekonomin blir vinnare, säger Jane Olsson, grundare till Swopshop

Motivering till nomineringen

Jane har introducerat konceptet klädbytesbutik där man lämnar in kläder och byter till sig nya, allt för att minska miljöpåverkan. Jane är en sann eldsjäl och inspiratör som vill få alla att bli medvetna konsumenter. Hon missar inte något tillfälle att berätta om varför vi ska ta tillvara våra befintliga kläder i stället för att konsumera nytt. Att swoppa är både rättvist, lokalt och cirkulärt, dessutom har konceptet en stor utvecklingspotential.

Vad tänker du göra med vinsten om du vinner?

– Om jag blir den lyckliga vinnaren skulle jag satsa på att ta vidare mina planer med ett franchisekoncept i form av en digital plattform där redan etablerade butiker och kedjor kan ansluta sig och nya swop-butiker skulle tillkomma. Det skulle betyda att du kan byta in dina prylar i en affär och använda swoppingvalutan i en annan. Swopping kan bli hur stort som helst och den största vinnaren är miljön, säger Jane Olsson.

Uppdaterad: 30 juni 2022