Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Klimatsmarta hemsidor för minskat klimatavtryck

Om internet var ett land skulle det just nu vara det sjätte sämsta landet i världen när det gäller koldioxidutsläpp. Sustainable WWW är en ideell organisation som drivs av webbdesignern Michael Andersen i Göteborg. Han vill få fler att skapa hållbara webblösningar genom att sprida kunskap. Nu är Michael en av elbolaget Bixias sex nominerade Klimathjältar som kan få ett stipendium på 250 000 kronor.

– Jag är mycket engagerad i klimatdebatten och har försökt att hitta ett sätt inom min profession där jag kan bidra på ett positivt sätt. Eftersom jag jobbar med webbdesign var det naturligt för mig att försöka bygga klimatsmarta hemsidor. Det kan handla om att välja ett ”grönt” webbhotell som enbart använder förnybar energi, men det kan också handla om att använda bilder och videos i rätt format eller att mörka teman som både drar mindre energi och är bättre ergonomiskt, säger Michael Andersen.

Motivering till nomineringen

Internet står idag för cirka 4-5 procent av de totala koldioxidutsläppen runt om i världen, och om det var ett land skulle det vara den sjätte största förorenaren i världen. Det förväntas att 2025 kommer utsläppen att ha ökat så mycket att bara USA, Kina och Indien kommer att förorena mer. Men genom att minska koldioxidavtrycket som skapas av miljarder webbplatser kan vi sänka siffrorna och skapa ett mer hållbart och miljövänligt internet. Samtidigt som Sustainable WWW vill sänka utsläppen från internet gör de också webbplatser mer tillgängliga för människor som bor i områden med låg bandbredd.

Vad tänker du göra med vinsten om du vinner?

– Om jag blir den lyckliga vinnaren skulle jag satsa på utbildningsverksamhet för att få fler att bygga klimatsmarta hemsidor. Och när jag kommer att tjäna pengar på projektet kommer jag att installera solpaneler i andra länder och plantera träd, säger Michael.

Uppdaterad: 30 juni 2022