Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Föreningen Ätbart vill minska matsvinnet med 50 procent

Sedan 2018 har Mickael Gayet och hans vänner i den ideella föreningen Ätbart jobbat intensivt för att minska matsvinnet i Sverige. I projektet ”Mathjälpen” har de levererat omkring 2 miljoner måltider till människor i behov och nu satsar föreningen på utbildning.

– Matsvinnet står för mellan åtta och tio procent av de globala utsläppen och en mycket stor del av den mat som idag slängs är fullt ätbar. När jag insåg det var det en självklarhet att göra vad jag kan för att minska matsvinnet, säger Mickael Gayet, medgrundare och ordförande i föreningen Ätbart.

Motivering till nomineringen

Genom att utbilda framtida generationer om hållbar livsmedelskonsumtion, produktion samt relationen mellan mat och klimat vill Ätbart inte bara agera plåster för, utan också förekomma matsvinnsproblematiken. Därutöver undersöker Ätbart även möjligheten att utveckla en matsvinnsmärkning som uppmärksammar aktörer med “en svinnfri produktion av livsmedel”, samt arbeta opinionsbildande. Därför är föreningen Ätbart väl värda att nomineras till Klimathjälte.

Vad tänker ni göra med vinsten om ni vinner?

– Om vi blir de lyckliga vinnarna skulle vi satsa på att utveckla utbildningsverksamheten samt jobba mot branschöverskridande lösningar. Vi har redan jobbat upp en bra grund men vi behöver bli en aktör som genomsyrar alla delar av samhället för att nå vårt mål – att minska matsvinnet med 50 procent till och med år 2030, säger Mickael Gayet.

Uppdaterad: 30 juni 2022