Viktig information till våra kunder: Just nu verkar flera av våra kunder få samma faktura flera gånger. Vi ber om ursäkt för detta och felsöker problemet.

Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Tångnördarna från Göteborgs skärgård

Cassandra Köbbel och Anna Wångmar kallar sig tångnördar – sedan de upptäckte havets guld – tången – har de varit fast. För två år sedan startade de tångodlingen ”Ten Island Seafarm” i Göteborgs norra skärgård som är landets första andelstångodling. Nu är Ten island Seafarm en av elbolaget Bixias sex nominerade Klimathjältar och kan få ett stipendium på 250 000 kronor.

Tångbröd, grillost med tång eller varför inte tångglass, det låter kanske märkligt men tången från Cassandras och Annas tångodling har blivit populär och används av både kockar, bagare och glasstillverkare.

– Tång är en fantastisk råvara på så många sätt som vi i Sverige inte riktigt känner till. Vi äter gärna sushi med tång utan att reflektera över vad vi äter. Men det finns så många fördelar med tången som råvara. Förutom att den är otroligt hälsosam är den bra för vår miljö. Tångodlingar binder mycket koldioxid samtidigt som den bidrar till den biologiska mångfalden under vatten, förklarar Cassandra Köbbel.

Motivering till nomineringen

Cassandra och Anna har skapat en lokal tångodling utanför Göteborg. De arbetar småskaligt för hand och har fått många lokala restauranger att ta in tången på menyn. Tångodlingar är hållbar på många sätt; den nyttjar ytan i havet, behöver inte vattnas eller gödas då allt som behövs redan finns på plats, plus att det skapar bäddar för fiskyngel och binder koldioxid.

Vad tänker ni göra med vinsten om ni vinner?

– Tång är framtidens mat, det är både klimatsmart och nyttigt. Den binder upp koldioxid och bidrar till den biologiska mångfalden. Vårt koncept är småskaligt och går ut på att man kan både som privatperson och företagare köpa andelar av skörden. Det betyder att vi levererar tången under skördetid på våren och resterande tång torkar vi och säljer. Allt görs av oss för hand, vi använder våra paddelboards både när vi planterar och skördar. Skulle vi få stipendiet kunde vi investera i fler hållbara klimatsmarta lösningar i vårt tångföretagande exempelvis en elbåt, säger Cassandra.

Uppdaterad: 30 juni 2022