Bixia logo
Meny

Elsituationen just nu

Elpriset påverkas av flera faktorer bland annat väder, bränslepriser och den ekonomiska konjunkturen. Likt övriga marknader så styrs också elpriset av utbud och efterfrågan. Export- och importmöjligheter via kabelförbindelser gör också att elpriset i Norden påverkas av priset i andra delar av Europa.

Aktuellt marknadsläge 19 februari och prognos framåt

  • Milt och blött
  • Hög produktion

Elprognos februari 2024: Låga och stabila elpriser

Februari och första halvan av mars ser ut att bjuda på milt och blött väder. Alla kärnkraftsreaktorer ska vara i drift till början av mars och om inget oförutsäbart händer ser situationen god ut. Elpriserna förväntas hålla sig kvar på tvåsiffrigt, och enskilda timpriser över 1 kr/kWh väntas bara ske när vinden är helt still.

Prognos av spotpris

Prognosen avser spotpriset i våra fyra elområden för kommande 6 månader. Spotpris är det dagliga priset som sätts på el baserat på tillgång och efterfrågan på den nordiska elbörsen.

Vad är spotpris?

Elområde SE1

Elområde SE2

Elområde SE3

Elområde SE4

Prisvariationer på el över dygnet

Vi räknar med att elpriserna fortsätter att variera under dygnet. Vid år med mycket nederbörd i Norden kan det, tidvis, bli låga elpriser eftersom mycket förnybar el, utöver den befintliga vattenkraften, pressar ner priserna. Vid torrår kommer elpriserna i högre grad att påverkas av övriga Europas prisbild.


Elsituationen är framtagen av Bixia AB den 19 februari. Informationen som ligger till grund för analyserna kan ändras snabbt och därmed bli inaktuella. För eventuella felaktigheter i texten ansvaras ej.

Relaterad information

Minska din elförbrukning

Att minska sin elförbrukning gör stor skillnad. Med enkla justeringar i vardagen kan du minska både din elkostnad och klimatpåverkan – utan att tumma på din komfort. Här hittar du tips på hur du kan spara el hemma.

Hur bestäms elpriset?

En månad kan elpriset vara rekordlågt, för att under nästa stiga till rekordhöga nivåer. Hur hög eller låg din elräkning blir varje månad styrs av en mängd olika faktorer. Här går vi igenom några av aspekterna som påverkar utfallet.

Våra elavtal

Vi erbjuder flera typer av elavtal för att du som kund ska ha möjlighet att välja det som passar dig bäst. Men oavsett avtal är du, genom Bixia Miljöfond, med och bidrar till att andelen förnybar och lokalproducerad el ökar.

Uppdaterad: 19 februari 2024
Kontakta sidansvarig