Bixia logo
Meny

Elpriset - prognos just nu

Elpriset påverkas av flera faktorer bland annat väder, bränslepriser och den ekonomiska konjunkturen. Likt övriga marknader så styrs också elpriset av utbud och efterfrågan. Export-och importmöjligheter via kabelförbindelser gör också att elpriset i Norden påverkas av priset i andra delar av Europa.

Aktuellt marknadsläge 13 april och prognos framåt

  • Jämn prisbild den senaste veckan
  • Varmare och torrare väder i sikte
  • Kärnkraftsproduktionen ligger på 100 %
  • Bixia rekommenderar just nu fastprisavtal på 3 eller 5 år

Kyligt väder stabiliserade priset

Aprilväder under första halvan av april med både snö, hagel och solsken. Nederbörden fortsätter att vara något mer än normalt och det är gott om vatten i magasinen men vi ser ett väderomslag i prognoserna för de kommande veckorna med varmare och torrare förutsättningar. Kärnkraften går för fullt efter ett par tester och vi närmar oss årets första revisionsperiod om ett par veckor. En del underhåll även på flera ledningar skapar överföringsbegränsningar såväl inom NordPool-området som mot kontinenten. Prisbilden på spotmarknaden var stabil under föregående vecka med en blåsig fredag som pressade priset något, och där kylan drog upp elanvändningen. Årets snittpris är hittills 41 öre per kilowattimme på systemnivå.

Delar av fjolåret präglades av stora prisdifferenser mellan nord och syd, något som återkommit den senaste tiden till följd av att elen inte har kunnat flöda fritt och de södra delarna åter priskopplas mer mot kontinenten. Sveriges elområde 3 inkom lägre än systempriset för tredje veckan i rad medan SE4 närmade sig systempriset. Hittills i år har priset i de två nordliga elområdena varit fem öre lägre än systempriset, medan elområde SE3 kostat 44 öre och SE4 48 öre per kWh.

Differentierade terminspriser

Blickar vi så ut mot prisbilden på el längre fram i tiden så har dessa kontrakt den senaste veckan rört sig starkt uppåt om vi ser på månads- och kvartalsterminer för 2021. Stigande marginalkostnad, försämrad hydrologi men framförallt höga spotpriser drar upp priserna i närtid där temperaturerna spelar en allt mindre roll. Utsläppsrätternas nya och höga prisnivå ger en hög marginalkostnad men det vill inte riktigt slå igenom i terminspriserna. Helår 2022 och framåt ligger fortfarande mycket långt under marginalkostnaden, omkring hälften vilket är väldigt ovanligt.

Rekommendation utifrån elpriset

Vår huvudrekommendation just nu är främst längre bindningstider. Priset för det kommande året har under 2021 klättrat upp till vad vi anser en normal nivå. Mycket händer på elmarknaden, mer vindkraft kommer till, ledningar byggs ut och kärnkraft avvecklas vilket innebär större svängningar i elpriset från nu och framåt. Därför rekommenderar vi att binda ditt avtal på 3 eller 5 år.

Jag är redan kund och vill binda mitt elavtal - Mina sidor

 

Jag vill teckna elavtal


Prisvariationer på el över dygnet

Vi räknar med att elpriserna framöver kommer att variera mer under dygnet. Vid våtår i Norden kan det tidvis bli låga elpriser då mycket förnybar el pressar priserna utöver den befintliga vattenkraften. Samtidigt hålls priserna även nere under torrår tack vare mer vindkraft.

Elsituationen är framtagen av Bixia AB. Informationen som ligger till grund för analyserna kan ändras snabbt och därmed bli inaktuella. För eventuella felaktigheter i texten ansvaras ej.

Relaterad information

Så påverkar elmarknaden ditt elpris

Inom de flesta branscher är det efterfrågan och tillgången som styr priset. Så är det även för det nordiska rörliga elpriset. Som konsument har du två olika avtal på ditt elpris. Läs mer om hur det fungerar. 

Fast eller rörligt elpris?

Vad ger egentligen bäst pris per kilowattimme, fast eller rörligt elpris? Frågan har inget enkelt svar, men här förklarar vi skillnaden och ger råd om hur du kan tänka när du väljer elavtal.

Kundservice

Kontakta oss för att snabbt få svar på dina frågor om exempelvis nytt elavtal, flytt av elavtal, fakturan, solel, vind- eller vattenkraft.

Uppdaterad: 13 april 2021
Kontakta sidansvarig