Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Elsituationen just nu

Elpriset påverkas av flera faktorer bland annat väder, bränslepriser och den ekonomiska konjunkturen. Likt övriga marknader så styrs också elpriset av utbud och efterfrågan. Export- och importmöjligheter via kabelförbindelser gör också att elpriset i Norden påverkas av priset i andra delar av Europa.

Aktuellt marknadsläge 21 maj och prognos framåt

  • Värmen håller i sig
  • Stora vattenflöden i älvarna

Elprognos maj 2024: Vårfloden kulminerar

Snösmältningen och vårfloden är i full gång vilket ger ett bra tillskott till vattenmagasinen, och vi får högre produktion från vattenkraften. Vi har även haft god produktion från solkraften, något som har medfört att vi har sett fler timmar med negativa elpriser under höglasttimmarna. Med den stora mängden elproduktion i norra Sverige kan vi förvänta oss större prisskillnader mellan de svenska elområdena framöver.

Prognos av spotpris

Prognosen avser spotpriset i våra fyra elområden för kommande 6 månader. Spotpris är det dagliga priset som sätts på el baserat på tillgång och efterfrågan på den nordiska elbörsen.

Vad är spotpris?

Elområde SE1

SE1_2024-05.png

Elområde SE2

SE2_2024-05.png

Elområde SE3

SE3_2024-05.png

Elområde SE4

SE4_2024-05.png

Prisvariationer på el över dygnet

Vi räknar med att elpriserna fortsätter att variera under dygnet. Vid år med mycket nederbörd i Norden kan det, tidvis, bli låga elpriser eftersom mycket förnybar el, utöver den befintliga vattenkraften, pressar ner priserna. Vid torrår kommer elpriserna i högre grad att påverkas av övriga Europas prisbild.


Elsituationen är framtagen av Bixia AB den 21 maj. Informationen som ligger till grund för analyserna kan ändras snabbt och därmed bli inaktuella. För eventuella felaktigheter i texten ansvaras ej.

Relaterad information

Minska din elförbrukning

Att minska sin elförbrukning gör stor skillnad. Med enkla justeringar i vardagen kan du minska både din elkostnad och klimatpåverkan – utan att tumma på din komfort. Här hittar du tips på hur du kan spara el hemma.

Hur bestäms elpriset?

En månad kan elpriset vara rekordlågt, för att under nästa stiga till rekordhöga nivåer. Hur hög eller låg din elräkning blir varje månad styrs av en mängd olika faktorer. Här går vi igenom några av aspekterna som påverkar utfallet.

Våra elavtal

Vi erbjuder flera typer av elavtal för att du som kund ska ha möjlighet att välja det som passar dig bäst. Men oavsett avtal är du, genom Bixia Miljöfond, med och bidrar till att andelen förnybar och lokalproducerad el ökar.

Uppdaterad: 23 maj 2024
Kontakta sidansvarig