Bixia logo
Meny

Elsituationen just nu

Elpriset påverkas av flera faktorer bland annat väder, bränslepriser och den ekonomiska konjunkturen. Likt övriga marknader så styrs också elpriset av utbud och efterfrågan. Export- och importmöjligheter via kabelförbindelser gör också att elpriset i Norden påverkas av priset i andra delar av Europa.

Aktuellt marknadsläge 19 september och prognos framåt

  • Gott om vatten
  • Hög vindkraftsproduktion

Högtrycket försvagas

Vi är på väg in i hösten och situationen ser betydligt bättre ut i år än förra året. Goda nederbördsmängder har skapat en trygghet för vattenkraften. Europas gasdepåer är välfyllda, trots bortfallet av den ryska gasen, vilket dämpat hela Europas prisbild.

I närtid drar vi också fördel av höga vindhastigheter, eftersom de gör att vindkraftsverken kan producera stora mängder energi. I stället för ett par kronor per kilowattimme blir priset en handfull ören för tillfället.

Prognos av spotpris

Prognosen avser spotpriset i våra fyra elområden för kommande 6 månader. Spotpris är det dagliga priset som sätts på el baserat på tillgång och efterfrågan på den nordiska elbörsen.

Vad är spotpris?

Elområde SE1

Diagram över resultat och prognos över spotpris i SE1.

Elområde SE2

Diagram över resultat och prognos över spotpris i SE2.

Elområde SE3

Diagram över resultat och prognos över spotpris i SE3.

Elområde SE4

Diagram över resultat och prognos över spotpris i SE4.

Prisvariationer på el över dygnet

Vi räknar med att elpriserna fortsätter att variera under dygnet. Vid år med mycket nederbörd i Norden kan det, tidvis, bli låga elpriser eftersom mycket förnybar el, utöver den befintliga vattenkraften, pressar ner priserna. Vid torrår kommer elpriserna i högre grad att påverkas av övriga Europas prisbild.


Elsituationen är framtagen av Bixia AB 19 september. Informationen som ligger till grund för analyserna kan ändras snabbt och därmed bli inaktuella. För eventuella felaktigheter i texten ansvaras ej.

Svar på våra vanligaste frågor

Just nu är det väldigt många som ringer till oss. Vi besvarar alla samtal i turordning, men tyvärr är väntetiderna längre än vanligt. Vi ber om ursäkt för detta och hoppas att svaren på våra just nu vanligaste frågor kan underlätta för dig. Du hittar även mycket information på bixia.se, och på Mina sidor kan du göra flera ärenden själv.

Vanliga frågor och svar

Relaterad information

Minska din elförbrukning

Att minska sin elförbrukning gör stor skillnad. Med enkla justeringar i vardagen kan du minska både din elkostnad och klimatpåverkan – utan att tumma på din komfort. Här hittar du tips på hur du kan spara el hemma.

Hur bestäms elpriset?

En månad kan elpriset vara rekordlågt, för att under nästa stiga till rekordhöga nivåer. Hur hög eller låg din elräkning blir varje månad styrs av en mängd olika faktorer. Här går vi igenom några av aspekterna som påverkar utfallet.

Våra elavtal

Vi erbjuder flera typer av elavtal för att du som kund ska ha möjlighet att välja det som passar dig bäst. Men oavsett avtal är du, genom Bixia Miljöfond, med och bidrar till att andelen förnybar och lokalproducerad el ökar.

Uppdaterad: 26 september 2023
Kontakta sidansvarig