Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Bixia söker nya klimathjältar – chans till stipendium på 250 000 kronor

Har du en idé, driver ett projekt eller gör en insats för att påverka klimatet i rätt riktning? Då har du möjlighet att få ett stipendium på 250 000 kronor från elbolaget Bixias Miljöfond. Stipendiet, som instiftades förra året, låg då på 100 000 kronor och gick till två eldsjälar som driver ett småskaligt regenerativt jordbruk i Halland.

Bixia har länge jobbat med hållbarhetsfrågan och var tidiga med att främja lokala initiativ och knyta till sig lokala producenter av sol-, vind- och vattenkraft. Idag är man en av Sveriges största inköpare av lokalproducerad, förnybar kraft.

Privatpersoner, organisationer, föreningar och företag som har en idé eller driver ett initiativ för att göra skillnad för klimatet kan nominera sig själva till Bixias klimathjälte.

– Det behöver göras mer för att begränsa klimatförändringarna, vilket tydligt framgår av FN:s senaste IPCC-rapport som fastställer att utsläppen fortsätter öka. Samtidigt finns det ljuspunkter när det gäller klimatlösningar inom exempelvis sol-, vindkraft och batterilagring. Men vi alla måste göra vad vi kan och lära av varandra, därför känns det värdefullt att uppmuntra de goda exempel som finns, säger Fredrik Karlsson, projektledare på Bixia.

Hjälp från klimatforskningen

För att ta reda på var klimatbidraget kan göra störst skillnad har Bixia tagit hjälp av den framstående klimatforskaren Björn-Ola Linnér, professor vid Linköpings universitet.

– För att nå klimatmålen behövs en grundläggande transformation av samhället. Här behöver vi en uppsjö av nya initiativ och innovation, såväl tekniskt som socialt. Även småskaliga satsningar kan bli goda exempel för klimatomställning, säger Björn-Ola Linnér.

Förra årets klimathjältar

Förra året fick Bixia in över 120 ansökningar och det var i hård konkurrens som stipendiet gick till Christian och Johanna Dahlqvist som är pionjärer i Sverige inom regenerativt jordbruk, vilket går ut på att bygga upp jordhälsan för att skapa möjligheter för kolinlagring och därmed minska koldioxiden i atmosfären. De producerar även sin egen el på gården via solceller. Genom föreläsningar och sociala medier delar de givmilt med sig av sin kunskap och sina erfarenheter inom regenerativ odling, självförsörjning och solelsproduktion.

– Det är människor som brinner för det de gör och som inte bara själva är klimathjältar utan som även inspirerar andra och det är ju tillsammans som vi ska lösa klimatutmaningen. Nu hoppas vi på ännu fler ansökningar än förra året, säger Fredrik Karlsson.

Så går nomineringen till

Nomineringarna till Bixias klimatbidrag utgörs av vissa kriterier, men vem som helst kan nomineras. Det kan vara en enskild person, en organisation, ett projekt, ett initiativ, ett företag, en idrottsklubb, en skolklass eller liknande som jobbar med följande frågor:

  • Klimatinnovationer och goda exempel
  • Att förändra beteenden hos de stora massorna
  • Hjälpa människor i andra länder som redan har påverkats av klimatförändringarna
  • Påverkar politiker och beslutsfattare i klimatomställningen

Via siten www.bixia.se/klimathjalte kan man både nominera sig själv, sitt företag eller initiativ, och nominera andra som man tycker gjort sig förtjänta av att ta emot Bixias stipendium om 250 000 kronor. Nomineringen stänger den 12 juni 2022. Vinnaren kommer att utses av Bixias hållbarhetsteam och offentliggöras under sensommaren.

För mer information kontakta:

Fredrik Karlsson, projektledare Bixia
0708-16 93 11
E-post: fredrik.karlsson@bixia.se

Presskontakt Bixia
013-20 91 40

Publicerad 2022-05-16 10:18
Uppdaterad: 16 maj 2022