Bixia logo
Meny

Christian och Johanna i Sundhult utsedda till Bixia Klimathjälte 2021

Christian och Johanna Dahlqvist driver ett småskaligt regenerativt lantbruk i Sundhult i Hallands inland. Nu har de, i hård konkurrens, fått utmärkelsen Årets Klimathjältar och 100 000 kronor i stipendium för sina insatser från Bixias Miljöfond.

Över 120 ansökningar

Vi fick in över 120 ansökningar på kort tid vilket är mer än vi förväntade oss och ett bevis på hur många som gör fantastiska klimatinsatser runt om i vårt land. Det är människor som brinner för det de gör och som vi är glada över att kunna uppmärksamma.

Juryns motivering

Christian och Johanna Dahlqvist är två eldsjälar som med stor passion och ett hållbart helhetsperspektiv driver en gård i Sundhult. De är pionjärer i Sverige inom regenerativt jordbruk som går ut på att bygga upp jordhälsan för att skapa möjligheter för kolinlagring och därmed minska koldioxiden i atmosfären. De producerar även sin egen el på gården via solceller. Genom föreläsningar och sociala medier delar de givmilt med sig av sin kunskap och sina erfarenheter inom regenerativ odling, självförsörjning och solelsproduktion.

Om gården Sundhult

De är pionjärer i Sverige inom regenerativt jordbruk, vilket går ut på att bygga upp jordhälsan för att skapa möjligheter för kolinlagring och därmed minska koldioxiden i atmosfären. De producerar även sin egen el på gården via solceller. Genom föreläsningar och sociala medier delar de givmilt med sig av sina kunskaper och erfarenheter inom regenerativ odling, självförsörjning och solelsproduktion.

Följ vardagen på gården Sundhult på deras Youtube-kanal.

Gården Sundhult - Youtube

 

Det känns fantastiskt att bli uppmärksammad för det vi gör och att vinna den här utmärkelsen i så hård konkurrens. Det betyder mycket för oss, inte minst pengarna som gör att vi kan sprida vår kunskap om hur man kan driva ett småskaligt lantbruk i samklang med det ekologiska systemet. Intresset är stort och nu kommer vi att kunna ta emot fler besökare här på gården.

Christian Dahlqvist

Film om arbetet på Sundhult

Här kan du se Christian och Johanna Dahlqvist berätta om sitt arbete på gården Sundhult.

Innehållet går inte att se på grund av att du inte tillåter alla cookies på webbplatsen.
Ändra inställningar för kakor/cookies

Våra 6 finalister i Bixia Klimathjälte 2021

Gangvide farm – Centrum för fossilfri enerigutveckling

Det började med en resa till Spanien för 12 år sedan där Kickan och Per Karlsson fick upp ögonen för solceller. Två år senare hade de en av Sveriges största solcellsanläggningar. Idag är Gangvide farm på sydöstra Gotland ett centrum för fossilfri energiutveckling. Här utvecklas nya småskaliga lösningar för att lagra och reglera energi med hjälp av vätgas.

Helios Innovations – Kan bidra till att lösa vattendilemmat

Jonatan Persson, 20 år och VD för Helios Innovations som siktar på att revolutionera vattenförsörjningen globalt, har nominerats till Klimathjälte av Bixia. - Att bygga bolag tar tid, och det här priset skulle vara en riktigt viktig pusselbit för oss för att ta våra produkter till marknaden, säger den unge entreprenören.

Klimatklubben vänder ångest till gemenskap och handlingskraft

Efter den heta sommaren 2018, när skogsbränderna rasade och torkan drabbade både människor och djur, bestämde sig Maria Soxbo, Emma Sundh och Johanna Leymann för att vända klimatångesten till handling. Nu är Klimatklubben en av Bixias sex nominerade Klimathjältar.

Rena Mälaren – En ideell organisation som rensat Mälaren på 350 ton sopor

Fredrik Johansson är initiativtagaren till den ideella organisationen Rena Mälaren. Sedan han startade projektet har han tillsammans med andra frivilliga rensat Mälaren på 350 ton sopor.

Våra barns klimat – Småbarnsföräldrarna som gör skillnad

Ett gäng trötta men engagerade småbarnsföräldrar valde att ta saken i egna händer och driva klimatfrågorna – för barnens skull. ”Vi har kommit långt med ren jävlaranamma och föräldrakraft”, säger Frida Berry Eklund på Våra barns klimat.

Christian och Johanna sprider kunskapen om ett hållbart liv

För sju år sedan valde Christian Dahlqvist att göra en livsförändring. Från kontorsliv, som data- och elektroingenjör, till att bruka jorden på gården i Sundhult i Hallands inland. Christian och hans fru är pionjärer inom regenerativt jordbruk – en gräsrotsrörelse som växer sig allt starkare över världen och som bland annat går ut på att lagra kol i jorden.

Kontakta sidansvarig