Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Kan bidra till att lösa vattendilemmat

Jonatan Persson, 20 år och VD för Helios Innovations som siktar på att revolutionera vattenförsörjningen globalt, har nominerats till Klimathjälte av Bixia. - Att bygga bolag tar tid, och det här priset skulle vara en riktigt viktig pusselbit för oss för att ta våra produkter till marknaden, säger den unge entreprenören.

Jonatan Persson beskriver sig själv som en 20-årig problemlösare.

- Jag har alltid älskat teknik och miljö, har alltid hållit på med att bygga galna maskiner. Som till exempel på gymnasiet när jag byggde en vätgasgenerator och frågade om jag fick spränga knallgas i skolkorridoren – det var inte så populärt, berättar Jonatan med ett skratt.

Fick en snilleblixt

När han var 16 år gammal låg han i soffan och kollade på en dokumentär om växthusbyggen i öknen – och fick en idé som kom att förändra hans liv.
- Jag hade länge funderat på hur man skulle kunna rena havsvatten mer effektivt. Och när jag kollade på dokumentären kom jag på det – man ska ju använda värme för att skapa kondens, precis som i de här växthusen!

De senaste fyra åren har Jonatans liv kretsat kring den här idén, som har blivit en fullt utvecklad teknik. I september 2020 togs en pilotanläggning i bruk i Halmstad. Anläggningen har nu trimmats och utvecklas för rent kommersiell produktion under de närmaste åren.
- När vi får ut våra anläggningar kommer de att kunna rena 100 000 liter per dygn.

Ett av mänsklighetens dilemman

50 procent av allt sötvatten används av industrin bara i Europa, säger Jonatan Persson. Så att hjälpa industrin att bli självförsörjande på renat havsvatten och lämna dricksvattentäkterna till människorna skulle verkligen göra skillnad globalt. Tillgång till rent vatten är ett av mänsklighetens stora dilemman.

- Sedan begränsar jag mig inte till avsaltningsidén. Jag har redan en rad andra spännande affärsidéer som jag verkligen tror på. När Helios vuxit till ett internationellt industribolag hoppas jag kunna grunda flera dotterbolag som utvecklar nya lösningar för energi och matproduktion.

Motiveringen till nomineringen lyder

Jonatan Persson är en ung ledare med en imponerande kombination av innovation, entreprenörsdriv och passion för hållbar utveckling. Helios Innovations är ett modigt bolag med stora visioner om att bidra till att lösa ett av mänsklighetens svåraste dilemman, nämligen tillgång till rent vatten.

Uppdaterad: 03 januari 2024