Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Ideella organisationen Rena Mälaren rensar sjön från sopor

Fredrik Johansson är initiativtagaren till den ideella organisationen Rena Mälaren. Sedan han startade projektet har han tillsammans med andra frivilliga rensat Mälaren på 350 ton sopor.

Allt började för tre år sedan då Fredrik följde med en vän ut för att dyka. Då upptäckte han hur mycket gamla batterier som låg på sjöbotten vid Norr mälarstrand. Det blev en ögonöppnare och han insåg att något måste göras genast. Sedan dess har han och andra frivilliga rensat Norr och Söder mälarstrand på 4,3 ton batterier. Sammanlagt har de plockat 350 ton skräp på sjöbotten.

– Vi måste ta upp alla giftiga saker från vattnet, värst är batterier och bildäck. Nu är stora delar av Stockholms hamnar och stränder rensade, så nu gäller det att få slut på nedskräpningen. Men tyvärr fortsätter det, bara de senaste två åren har vi tagit upp 16 ton elsparkcyklar, säger Fredrik Johansson.

Vill skapa opinion och få med sig politikerna

Fredrik har fått en hel del uppmärksamhet för sina insatser, nyligen rensade han vattnet mellan slussen och slottet och byggde en 1,6 meter högt Eiffeltorn av cigarettfimpar tillsammans med bland annat Greta Thunberg. Men det är inte uppmärksamheten i sig han är ute efter.

– Jag behöver inte ha några applåder för det som görs, det viktiga är att vi kan få till en förändring och att politikerna gör vad som står i deras makt för att så stopp på nedskräpningen. Bara en sådan sak att Stockholm dumpar en miljon kubikmeter smutsig snö i Mälaren varje vinter är helt orimligt. Vi renar bara 50 procent av vårt dagvatten när man istället skulle kunna filtrera allt genom en damm, förklarar han.

Rena Mälaren är en helt ideell organisation som består av 50 volontärer som arbetar både i vattnet och på land. Deras mission är att få bort miljögifterna från Mälaren och Östersjön.

– Vinner vi det här priset så kommer vi välja ut en sjöbotten som vi muddrar och planterar in sjögäs så att vattnet kan fånga upp koldioxid. Det blir också ett tydligt sätt att visa att det går att få till en förändring och stoppa klimatförändringarna, säger Fredrik.

Motiveringen till nomineringen lyder

Fredrik är en miljöengagerad idéspruta som visar att det går att göra skillnad på riktigt. Hans positivitet och kraft att få med sig andra i arbetet för miljön och klimatet är beundransvärt. Dessutom lyckas han skapa opinion och på ett konkret sätt visa att vi kan förändra världen.

Uppdaterad: 03 januari 2024