Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Småbarnsföräldrarna som gör skillnad

Ett gäng trötta men engagerade småbarnsföräldrar valde att ta saken i egna händer och driva klimatfrågorna – för barnens skull. ”Vi har kommit långt med ren jävlaranamma och föräldrakraft”, säger Frida Berry Eklund på Våra barns klimat.

- Klimatkrisen påverkar barn och ungdomar. Redan idag finns det barn i världen som påverkas fysiskt av klimatkrisen, men svenska barn påverkas också i allra högsta grad, psykologiskt. Och små barn har ingen egen röst – det är upp till oss föräldrar att faktiskt agera, säger Frida Berry Eklund, talesperson för Våra barns klimat.

Våra barns klimat startade under namnet Föräldravrålet 2012 och har sedan dess vuxit till att bli en av Sveriges största klimatorganisationer.

- Det är jag väldigt stolt över, att med den lilla resursbasen som vi har, ett 20-tal engagerade småbarnsföräldrar, ha lyckats bli en stor klimatorganisation som bjuds in till slutna möten med ministrar och näringsliv och som man verkligen lyssnar på. Vi är ofta den enda organisationen runt bordet som inte har några anställda.

Just nu arbetar Våra barns klimat med fokus på lokal klimatpolitik och klimatfrågan inom skolan. De vill öka lärandet om klimatfrågorna, skapa ett klimatlyft för lärare och se till att skolan aktivt kan stötta barn som är oroliga och hjälpa dem att agera på ett konstruktivt sätt.

- Parallellt med detta jobbar vi internationellt med vårt initiativ Our Kids’ Climate, som samlar föräldranätverk i 23 länder. Att vinna Bixias miljöpris skulle betyda mycket för oss, finansiering är otroligt viktigt för att vi ska kunna nå ut, säger Frida Berry Eklund.

Motiveringen till nomineringen lyder

Våra barns klimat är en förening som visar att engagemang och samarbete kan förflytta berg. Med mod och skärpa tar Våra barns klimat miljöfrågan på största allvar – men framförallt tar de barnen och deras framtid på största allvar. Därför är Våra barns klimat en självklar kandidat till Bixia Klimathjälte.

Uppdaterad: 05 maj 2022