Elmarknadsläget just nu

Vi skickar löpande ut elmarknadsanalyser och beslutsunderlag till våra större kunder. Här kan du läsa en del av innehållet i vår veckoöversikt.

Utdrag ur veckoöversikten 11 januari 2017

Väder och hydrologi

Kommande period inleds med blött, milt och blåsigt väder. Det övergår successivt till torrare, kyligare och stabilare förhållanden. Den hydrologiska balansen ligger nu på minus 10 TWh och prognosen för vecka 3 är minus 10 TWh.

Spotpriser

Undert vecka 1 steg systempriset och uppgången var 4,4 euro per MWh till 32,43 euro. Orsaken till denna uppgång var i första hand högre elanvändning och lägre vindkraftsproduktion både i Norden och i Tyskland. Skillnaden i temperatur var sju grader veckorna emellan. Kärnkraftsproduktionen var hundra procent båda veckorna.

Inledningen av denna vecka ligger cirka 2 - 3 euro per MWh lägre i nivå, vilket beror på att vindkraftsproduktionen är högre och elanvändningen är lägre. Vidare i veckan kommer det att blåsa mindre än inledningen samt ökar elanvändningen då temperaturen faller ned mot minus 5 grader i helgen i snitt. Kärnkraftsproduktionen ligger fortsatt på 100 procent och kommer att göra så framåt.

Vi bedömer att systempriset i vecka 2 levereras till cirka 30 euro per MWh. Nästkommande vecka, vecka 3, blir kyligare och sänker elanvändningen. Vidare blir det fortsatt hög kärnkraftstillgänglighet men mindre vind. Spotpriserna kommer därför att stiga i nästa vecka och vi bedömer att systempriset levereras till cirka 33 euro per MWh i vecka 3.

Elterminer

Elterminerna har trots låg omsättning haft stora rörelser under julledigheten. I skrivande stund, onsdag förmiddag, handlas Q2-17 till 23,60 euro per MWh och helår-18 till 22,75 euro per MWh. 

Vill du ha mer information om läget på elmarknaden kan du kontakta din personliga säljare eller ringa oss på 0771-12 12 00

Elmarknadsläget är framtaget av Bixia Energy Management AB. Informationen som ligger till grund för analyserna kan ändras snabbt och därmed göra dem inaktuella. För eventuella felaktigheter i texten ansvaras ej.

Träffsäkerhet spotpriser och elterminer

Bixia Energy Management har sedan 2011 utvärderat råden som vi ger våra kunder kring spotpris och elterminer i Veckorapporten. Det ska vara lönsamt för våra kunder att följa våra råd och därför strävar vi efter att ha hög procentuell träffsäkerhet.

Utfall råd av spotpris innevarande vecka

Diagrammet visar huruvida vi har haft rätt i vår spotprisprognos med en tolerans på ± 5 procent. Under 2015 har vi haft en träffsäkerhet på 89 procent. Målet är 90 procent rätt.

Diagram över träffsäkerhet av spotpris

Utfall råd av spotpris nästkommande vecka

Diagrammet visar huruvida vi har haft rätt i om spotpriset rört sig sidledes, upp eller ned nästkommande vecka med marginal på spotprisutfallet på ± 0,3 euro per MWh. Under 2015 har vi haft en träffsäkerhet på 89 procent. Målet är 85 procent rätt.

Diagram över träffsäkerhet av spotpris

Utfall råd på korta elterminer

Utfallet avser huruvida elterminen rör sig sidledes, upp eller ned till nästkommande vecka. En felmarginal på ± 0,5 euro per MWh. Under 2015 har haft vi en träffsäkerhet på 69 procent. Målet är 55 procent rätt.

Diagram över träffsäkerhet av korta elterminer

Utfall råd på långa elterminer

Utfallet avser huruvida elterminen rör sig sidledes, upp eller ned till  nästkommande vecka. En felmarginal på ± 0,3 euro per MWh.Under 2015 har vi haft en träffsäkerhet på 78 procent. Målet är 65 procent rätt.

Diagram över träffsäkerhet av långa elterminer